УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ ТОВАРНО-МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ ТОВАРНО-МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: article
summary:


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Внаслідок неадекватного сучасним вимогам менеджменту та недостатнього усвідомлення стратегічної мети розвитку економіка України продовжує знаходитися в умовах системної кризи. При нагальній потребі в інвестиціях промислові підприємства недостатньо результативно здійснюють пошук і використання внутрішніх ресурсних джерел. Значний обсяг оборотних активів, вкладених у запаси, надає вказаній проблемі особливої актуальності. Величина запасів по відношенню до обсягів реалізованої продукції підприємств обробної промисловості України в 2005-2006р.р. становить 18-19%, в машинобудуванні 32-34%, в той час як в обробній промисловості США - всього 9-10%.

Питанням управління запасами товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) промислових підприємств увага приділена багатьма вітчизняними та зарубіжними вченими і спеціалістами. Різним аспектам цієї проблематики присвячені роботи вітчизняних вчених В.В.Ковальова, Є.С. Стоянової, І.Т. Балабанова, Н.Н. Ушакової, М.Н. Крейніної, І.А.Бланка, А.М. Поддєрьогіна, Л.А. Лігоненко, М.Г. Чумаченка, В.І. Хомякова, В.Я.Нусінова, С.Я. Салиги, А.М. Золотарьова, а також зарубіжних - Є.Ф Брігхема, Джеймс П.Вумека, Даніел Т.Джонса, М.Р. Ліндерса, С. Росса, Б. Коласса, Р. Холта, Дж. Ван Хорна, Дж.К. Шима, Таіті Оно. Науковими дослідженнями управління запасами на основі логістичного підходу займаються Б.А. Анікін, Ю.І. Рижиков, А.М. Гаджинський, А.О. Колобов, Є. В. Крикавський, В.Є. Ніколайчук, В.С. Лукінський, Л.Б. Міротін, М.П. Гордон.

Наукові і прикладні розробки названих та інших вчених значно збагачують методологію і практику реформування економіки України. Проте недостатньо розробленим залишається комплекс теоретичних і прикладних питань щодо формування дієвих механізмів підвищення ефективності використання внутрішніх джерел фінансування підприємств. Об’єктивна необхідність подальшого розвитку методологічних, методичних і практичних аспектів управління запасами ТМЦ підприємств визначили вибір теми дисертаційної роботи, мету, завдання та основні напрямки дослідження.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до тематики державної науково-дослідної роботи Черкаського державного технологічного університету №155-06 „Теорія та методологія формування моделі „нової” економіки України в умовах глобалізації” (номер державної реєстрації 0106U004488, 2006 р.), в межах її особисто здобувачем підготовлено розділ „Резерви зростання ефективності функціонування підприємств в умовах „нової” економіки”.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в науково-методичному і практичному обґрунтуванні, розробці організаційних засад формування і використання ефективної моделі управління запасами ТМЦ та оцінка результативності її впровадження на підприємствах обробної промисловості Черкаського регіону.

Відповідно до зазначеної мети у роботі поставлено та вирішено наступні завдання:

надано основні характеристики запасів ТМЦ як обєкту економічного управління;

визначено економічну сутність і структурні складові запасів ТМЦ в контексті бухгалтерського, фінансово-економічного та логістичного підходів;

узагальнено науково-методичні і прикладні аспекти управління запасами ТМЦ на промислових підприємствах;

розширено систему класифікаційних ознак запасів ТМЦ і типів моделей управління ними;

поглиблено науково-теоретичні аспекти процесу формування моделей управління запасами ТМЦ промислових підприємств;

запропоновано систему показників оцінки ефективності управління запасами ТМЦ для підприємств обробної промисловості;

здійснено діагностування результативності менеджменту запасів ТМЦ на досліджуваних підприємствах;

узагальнено досвід підприємств з ефективного використання запасів з урахуванням зростання цін на енергоносії;

обґрунтовано основні параметри проектної моделі управління запасами ТМЦ і передумови її впровадження на підприємствах обробної промисловості досліджуваного регіону.

Об’єктом дослідження є процеси забезпечення ефективного управління діяльністю підприємств.

Предметом дослідження є сукупність теоретико-методичних і прикладних питань управління запасами ТМЦ вітчизняних підприємств обробної промисловості.

Методи дослідження. Теоретичним і методичним підґрунтям дослідження слугували наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем підвищення ефективності використання оборотних активів і запасів ТМЦ промислових підприємств. У роботі використано діалектичний метод пізнання з використанням формальної логіки та методології системного підходу (при теоретичному дослідженні конкурентоспроможного рівня промислових підприємств); системно-структурний аналіз (при порівняльній оцінці підприємств, зайнятих різними видами промислової діяльності); математичні методи (при визначенні приросту оборотних коштів внаслідок здійснення ефективної політики управління запасами), статистичні методи та графічне зображення даних, фундаментальні положення економічної теорії функціонування і розвитку ринкової економіки та сучасного управління цими процесами.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств, інших органів державного та регіонального рівнів управління, аналітичні огляди, звіти і статистичні матеріали Держкомстату України, бюро економічного аналізу і цензів США, а також Черкаського обласного управління статистики про соціально-економічний розвиток області, проектна і звітна документація промислових підприємств Черкаського регіону.

Наукова новизна одержаних результатів. Основним науковим результатом дисертаційної роботи є системне вирішення сукупності проблемних питань управління запасами ТМЦ підприємств обробної промисловості.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

обґрунтовано сучасну модель управління запасами ТМЦ, яка включає цільові орієнтири, передумови та принципи впровадження, логіко-структурний взаємозв’язок основних елементів і враховує рівень інвестиційної привабливості, конкурентоспроможного розвитку підприємства на ринку, стан та ефективність використання його ресурсів;

розроблено систему показників оцінки ефективності менеджменту запасів ТМЦ, яка базується на методичних засадах визначення економії інвестицій в запаси та комплексного впливу економії (перевитрат) інвестицій в запаси і зростання цін на паливно-енергетичні ресурси (ПЕР) на очікувану конкурентоспроможність підприємств, зайнятих різними видами промислової діяльності, що дозволяє вирішити важливе прикладне завдання часткового самофінансування розвитку промислових підприємств;

запропоновано концепцію економічної стабільності діяльності підприємства на базі оцінки перевищення інвестицій в запаси порівняно з їх критичним значенням, яка дозволяє встановлювати або прогнозувати ступінь кризового стану підприємства;

удосконалено:

- методичні засади оцінки показника ефективності операційного важеля з урахуванням мультиплікаційного ефекту, специфічного для підприємств різних видів промислової діяльності;

- наукову класифікацію запасів ТМЦ та моделей управління ними за найбільш важливими ознаками;

- методику оцінки пріоритетності промислової діяльності підприємств шляхом визначення інтегрального коефіцієнта, який враховує показник економії інвестицій в запаси;

- теоретико-методичні засади економічної сутності управління матеріальними оборотними активами за допомогою показника економії інвестицій в запаси;

одержало подальший розвиток:

- базові елементи системи управління запасами підприємств, а також понятійно-категоріальний апарат з досліджуваної проблематики, що становить теоретичну базу управління запасами підприємств, зокрема, визначена економічна сутність понять „управління”, „запаси”, „управління запасами ТМЦ”.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що вони слугують вихідною базою для подальших теоретико-прикладних досліджень з управління запасами ТМЦ, а також використовуються в діяльності ВАТ„Черкаський автобус” (довідка №358/550 від 12.03.2007р.), ВАТ „Черкаський Приладобудівний Завод” (довідка №50/80 від 12.02.2007р.), ЗАТ „Юрія” (довідка №1354 від 26.11.2007р.) та АТЗТ „Черкаський шовковий комбінат” (довідка №5 від 10.01.2008р) і при викладанні лекційних курсів „Економіка підприємства”, „Стратегічне управління підприємством”, „Управління потенціалом підприємства” (довідка Черкаського державного технологічного університету № 156/01-11.01 від 22.11.2007).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом власних наукових досліджень. Викладені в дисертації положення, розробки та висновки отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Найважливіші положення дисертації доповідались та обговорювались на вітчизняних і міжнародних науково-практичних конференціях: “Наука і освіта 2003” (м. Дніпропетровськ, 20-24 січня 2003р.), “Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 2005р.), “Проблеми економічної освіти і науковий прогрес” (м. Кривий Ріг, 25 листопада 2005р.), “Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 2006р.), „Проблеми економічної освіти і науковий прогрес” (м. Кривий Ріг, 25 листопада, 2006р.), “Економіка підприємства: теорія і практика” (м. Київ, 2008р.).

Публікації. Основні положення та найважливіші результати опубліковано в 14 наукових працях, загальним обсягом 5,18 д.а., з них особисто автору належить – 4,57 д.а., зокрема 8 статей у наукових фахових виданнях (4,25 д.а.) і 6 статей в інших виданнях.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків. Загальний обсяг роботи складає 175 сторінок друкованого тексту, включаючи 42 таблиці на 20 сторінках, 38 рисунків на 10 сторінках, 7 додатків обсягом 28 сторінки та список використаних джерел із 165 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)