Храпська Я.С. Державні механізми забезпечення взаємодії гілок влади на засадах інформаційної логістики : Храпська Я.С. Государственные механизмы обеспечения взаимодействия ветвей власти на основе информационной логистики



title:
Храпська Я.С. Державні механізми забезпечення взаємодії гілок влади на засадах інформаційної логістики
Альтернативное Название: Храпська Я.С. Государственные механизмы обеспечения взаимодействия ветвей власти на основе информационной логистики
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


 


Розділ 1 „Теоретичні аспекти застосування принципу поділу влади в державному управлінні” містить аналіз існуючих теорій поділу влади в формуванні держави, дослідження проблеми практичного його застосування та проблеми взаємодії між різними гілками влади в ряді держав світу, аналіз фактичного здійснення принципу поділу влад в Україні та взаємодія між гілками влади в процесі законотворення.


Проведене дослідження дозволило визначити необхідність вивчення функціонування та регулювання організації взаємодії гілок влади, що обумовлено необхідністю пошуку нових способів підвищення ефективності державних механізмів організації взаємодії виконавчої та законодавчої гілок влади в процесі законотворення і потребує глибокого аналізу процесу законотворення та основних етапів взаємодії гілок влади.


Аналіз існуючих теорій поділу влад у формуванні державних механізмів управління дозволив виявити, що фактичне здійснення цього принципу є можливим при наявності таких умов: об'єктивної, що визначає достатній ступінь розвитку продуктивних сил і відносин та суб'єктивної, що передбачає відповідний рівень політичної свідомості суспільства.


Доведено, що перш ніж застосовувати ідею жорсткого поділу влади до існуючих в країнах державно-політичних реалій, слід уточнювати поняття законодавчої і виконавчої влади. В роботі визначено, що з точки зору теорії держави і права, принцип поділу влади властивий тільки демократичній державі, оскільки сам принцип має на увазі наявність економічно вільного власника — основного представника суспільства, що володіє політичними правами.


Порівняльний аналіз практичного застосування принципу поділу влад в ряді держав світу показав, що система органів державної влади в розглянутих країнах складається із законодавчих, виконавчих та судових органів. Визначальним для характеристики статусу кожного з вищих органів державної влади є форма державного правління, як спосіб організації влади, зумовлений принципами взаємовідносин гілок влади. В роботі зазначено, що визначальними є взаємовідносини між виконавчою та законодавчою гілками влади, тому ефективна організація їх взаємодії сприяє підвищенню якісного вирішення проблем в державному управлінні.


Дослідження досвіду України в формуванні демократичної держави на засадах поділу влад показало, що існують певні проблеми у здійсненні державної влади за принципом її поділу між трьома гілками, а саме відсутні ефективні державні механізми організації взаємодії гілок влади.


В роботі визначено, що взаємодія виконавчої та законодавчої влади в процесі законотворення є визначальною в державному управлінні. Тому відсутність ефективної системи управління оптимізацією та раціоналізацією інформаційних потоків, що виникають в процесі законотворення між виконавчою та законодавчою гілками влади, обумовлює низьку ефективність державних механізмів забезпечення взаємодії гілок влади.


У розділі 2 „Методичні засади впровадження інформаційної логістики в процес державного управління взаємодією гілок влади” розглянуто теоретичні та методичні аспекти застосування інформаційної логістики в державному управлінні, досліджено логістичні зв’язки виконавчої та законодавчої гілки влади в процесі законотворення як передумови створення логістичної інформаційної системи організації їх взаємодії та визначено роль інформаційних потоків в процесі законотворення.


У дослідженні доведено, що в основі взаємодії різних гілок влади в процесі законотворення лежить обробка інформації. Зазначено, що системний підхід до управління інформаційними потоками в організації взаємодії виконавчої та законодавчої гілок влади в процесі законотворення, який передбачає інтеграцію функціональних сфер, пов’язаних з інформаційним обслуговуванням всіх етапів зазначеного процесу, і врахування взаємозв’язків між ними, зумовлює впровадження принципів інформаційної логістики в державне управління взаємодією гілок влади.


Саме застосування концепції та методології інформаційної логістики в державному управлінні сприяє розробці заходів, спрямованих на оптимізацію державних механізмів організації та управління інформаційними потоками, що виникають в процесі законотворення.


В дисертації сформульовано поняття інформаційної логістики, що надано з точки зору державного управління, під якою розуміється особлива сфера діяльності, яка вивчає всі інформаційні потоки, що супроводжують організацію взаємодії гілок влади в процесі законотворення.


Визначено, що інформаційні потоки в державному управлінні, являють собою сукупність циркулюючих між виконавчою та законодавчою гілками влади повідомлень в процесі законотворення, необхідних для прийняття конкретних управлінських рішень виконавчій гілці влади, що спрямовує її дії на досягнення мети в області законодавчого процесу. Застосування даних визначень розширює понятійний апарат державних механізмів управління організацією взаємодії гілок влади.


Запропоновано визначити основні задачі інформаційної логістики в державному управлінні, що зводяться до таких: задоволення потреб керівництва в інформації в потрібний час, в необхідному обсязі та якості; мінімізація логістичних витрат при максимумі корисного ефекту функціонування логістичної інформаційної системи; оптимізація інформаційних потоків в логістичних інформаційних ланцюгах та системах; раціоналізація інформаційних потоків в логістичних інформаційних ланцюгах та системах.


В роботі зазначено, що для практичного впровадження принципів інформаційної логістики в державне управління, до центрального апарату виконавчої влади повинні висуватися нові вимоги, є необхідність перебудовувати методику і логіку державних механізмів організації взаємодії виконавчої та законодавчої гілок влади в процесі законотворення.


Застосування принципів і методів інформаційної логістики в державному управлінні при організації взаємодії виконавчої та законодавчої гілок влади в процесі законотворення передбачає: посилення взаємодії між функціональними ланками логістичної інформаційної системи за рахунок покращення використання різних механізмів; досягнення необхідного рівня координації через організаційні перетворення у структурі управління центральних органах виконавчої влади.


Доведено, що для ефективної організації логістичної діяльності центральних органів виконавчої влади по координації інформаційних потоків, які супроводжують процес законотворення, необхідно побудувати функціонально ефективну та структурно злагоджену логістичну інформаційну систему.


 


Зазначено, що формування логістичної інформаційної системи в державному управлінні – складний і багатоплановий процес, у якому використовуються всі досягнення сучасної інформаційної технології, новітні комп'ютерні системи, кожна з яких робить можливим успішне виконання поставлених керівництвом задач в процесі законотворення, через використання адекватної інформаційної техніки, методів та форм інформаційного забезпечення логістичної інформаційної системи в цілому.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины