ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ВИТРАТ З РЕМОНТУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ :



title:
ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ВИТРАТ З РЕМОНТУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 


Чинна законодавча, методична та нормативна база не повністю розкриває релевантні поняття, що містять загальні вимоги до обліку витрат загалом і ремонтної діяльності зокрема, не розкриває важливих для управління відомостей стосовно відмінностей між ремонтами, а інколи породжує нові колізії. У нормативно-законодавчій базі України, в наукових джерелах з бухгалтерського обліку і контролю цим питанням приділено недостатньо уваги.

Проблеми теорії, методики та організації обліку і контролю витрат з ремонту основних засобів знайшли висвітлення у працях Астахова В. П., Атамаса П. Й., Білухи М. Т., Борисенко Л. В., Бутинця Ф. Ф., Вериги Ю. А., Голова С. Ф., Давидова Г. М., Консона А. С., Кужельного М. В., Лишиленка О. В., Мочерного С. В., Мниха Є. В., Павлова П. М., Петровича Й. М., Покропивного С. В., Свірко С. В., Сопка В. В., Стоєва В., Ткаченко Н. М., Усача Б. Ф., Шевчука В. О. та інших авторів. Більшість із них зосереджують увагу на класифікації ремонтів, джерел їх відшкодування, загальній методиці обліку, контролю і аналізу витрат на ремонт. У той же час питання планування ремонту, організації його обліку, порядок визначення зміни економічних вигод під впливом ремонту, методики обліку витрат на ремонт із застосуванням автоматизованої форми обліку, організації контролю формування витрат на ремонт та ефективності ухвалених рішень щодо їх проведення досліджені недостатньо. 

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Київського національного торговельно-економічного університету за темою «Фінансовий контроль в системі державного регулювання управління розподілом і використанням бюджетних ресурсів» (номер державної реєстрації 0105U000766). Особисто автором в рамках теми розроблено пропозиції щодо вдосконалення класифікації методів ремонту, розрахунку зміни економічних вигод, розрахунку резервів на його проведення, методики обліку, доопрацювання їх автоматизованої форми, методи податкового обліку та контролю витрат на ремонт основних засобів.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи – розробити рекомендації щодо вдосконалення методики обліку і контролю витрат на ремонт основних засобів для забезпечення ефективного впливу на фінансові результати 

Досягнення поставленої мети обумовило вирішення таких завдань:

з’ясовано сутність ремонту основних засобів, їх види та способи здійснення;

проведено критичний аналіз чинної методики та організації обліку і контролю витрат на ремонт основних засобів;

визначено основні проблеми фінансового та податкового обліку витрат на ремонт основних засобів та можливості їх вирішення;

проведено класифікацію ремонту основних засобів для побудови системи обліку і контролю витрат на їх здійснення;

визначено можливості вдосконалення методики обліку витрат на здійснення ремонту основних засобів;

надано пропозиції з удосконалення податкових розрахунків при оцінках витрат на ремонт основних засобів;

оцінено чинну систему контролю витрат на ремонт основних засобів та розроблено рекомендації щодо їх удосконалення;

надано пропозиції з удосконалення фактографічної інформації про витрати з ремонту основних засобів;

досліджено систему бюджетування витрат на ремонт основних засобів з метою їх використання як норми контролю.

Об’єктом дослідження є витрати з ремонту основних засобів.

Предметом дослідження є методичні та організаційні питання обліку і контролю витрат на ремонт основних засобів закладів освіти.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є економічна теорія, теорія систем та діалектичний метод пізнання економічних явищ і процесів у безперервному їх розвитку і взаємозв’язку.

абстрагування, моделювання, аналізу, синтезу, індукції, дедукції, порівняння, спостереження, вимірювання, групування, схематичного і графічного модулювання, математичні і статистичні методи. Методи аналізу і синтезу застосовані для вивчення стану обліку витрат з ремонту основних засобів в недержавних вищих навчальних закладах; монографічний – для детального аналізу наукової розробки аспектів обліку витрат з ремонту основних засобів у працях вітчизняних і зарубіжних учених; порівняння, середніх і відносних величин – для зіставлення показників технічного стану об’єктів основних засобів, їх придатності для використання у господарській діяльності, рівня фондоозброєності праці закладів освіти м. Миколаєва; графічний – для наочного відображення особливості методики контролю витрат з ремонту основних засобів; групування – для визначення залежностей сум валових витрат від витрат на проведення ремонту основних засобів; розрахунково-конструктивний – для обґрунтування запропонованої методики створення резервів на ремонт основних засобів. Інформація, сформована з використанням комплексу методів, принципів і логіки обліку і контролю основних засобів, забезпече глибше економіко правове розуміння сутності ремонтів, що надає можливості активного впливу на здійснення витрат на їх проведення.


Наукова новизна одержаних результатів полягає у вирішенні завдань організації та методики обліку і контролю витрат на ремонт основних засобів, розробці наукових та прикладних рекомендацій щодо їх удосконалення.

У процесі дослідження вперше:

обґрунтовано передумови використання з метою обліку частини (компонента) основних засобів у складі об’єкта на основі Державного класифікатора України класифікації основних фондів та у разі присвоєння такій частині окремого інвентарного номера і наявної можливості самостійно виконувати таким компонентом покладені на нього функції, беручи за основу категорію „об’єкт основних засобів ” відповідно до чинних положень (стандартів) бухгалтерського обліку;

запропоновано підходи до здійснення контролю за формуванням собівартості ремонтних робіт, застосування різних видів цін (довідкові ціни, ціни тендерних торгів, ціни пропозицій, ціни фактичних угод), що забезпечує об’єктивність оцінки витрат на проведення ремонтних робіт;


 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины