ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ВОДОПОСТАЧАННЯ




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ВОДОПОСТАЧАННЯ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

 

Актуальність теми. Сучасний стан соціально-економічного розвитку України має складний і суперечливий характер. Незважаючи на позитивну динаміку основних макроекономічних показників останніх років, подальший її розвиток проходить у гострій взаємодії консервативних і інноваційних тенденцій. Така ситуація стосується практично всіх без винятку галузей національної економіки, але пріоритетного, як такого, що безпосередньо стосується всіх громадян, відродження і розвитку заслуговує комунальна галузь.

Відповідно до класифікатора галузей народного господарства підприємства водопостачання віднесені до групи промислових підприємств, вони виробляють готову продукцію – питну воду, мають індустріально розвинутий технологічний комплекс, безперервний технологічний процес і за своєю виробничою природою близькі до об'єктів хімічної промисловості. Підприємства питного водопостачання досить рівномірно розташовані по території країни, але як системнорозвинуті промислові комплекси вони представлені у великих містах, де стратегічні інтереси держави й регіональна політика самоврядування створюють найбільш сприятливі умови для наукових пошуків, інноваційних розробок та розвитку економіки знань в цій галузі.

Важливим фактом є і те, що базові положення економічної науки, які широко апробовані в машинобудуванні, енергетиці та інших галузях, не можуть бути перенесені на об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства (ВКГ) без суттєвих коригувань, оскільки сфера ВКГ потребує своєї особливої методології і свого інструментарію вирішення актуальних завдань. Це стосується економічного аналізу й фінансового менеджменту, регіональної цінової політики, розробки інвестиційно-інноваційних моделей розвитку, поєднання економічних і організаційних механізмів. Отже запровадження у галузі досягнень економіки знань, сучасних механізмів управління і інвестиційних процесів вкрай бажане й невідкладне.

Узагальнення досягнень сучасної економіки й теоретико-методологічних основ інноваційного підходу до вирішення стратегічних економічних проблем розвитку галузевих структур і регіонів містять роботи вітчизняних і зарубіжних вчених І.Бланка, В.Геєця, Н.Кондратьєва, Д.Кейнса, Ф.Котлера, А.Маршалла, Ф.Модельяні, М.Портера, Дж.Робінсона, М.Туган-Барановського, Дж.Р.Хікса, Е.Чемберліна, У.Шарпа, Й.Шумпетера та ін.

Значний вклад у вирішення регіональної проблематики інноваційного розвитку внесли провідні вчені м. Харкова В.Бабіч, П.Бубенко, М.Кізім, Г.Ковалевський, Т.Лепейко, В. Онищенко, В.Семіноженко, В.Торкатюк, Л.Шутенко та ін.

Безпосередньо організаційно-економічним механізмам підприємств водопостачання присвячені роботи І.Абрамовича, А.Ачкасова, Л.Кравцової, І.Корінька, А.Крушевського, Т. Момот, Г.Онищука, М.Руля, В.Петросова, Р.Тяна, Т.Юр’євої та ін. Їх проблематика – ефективність ВКГ, тарифна політика, науково-технічні програми й економічна стратегія. Ці наукові здобутки є базою і орієнтирами подальшого наукового пошуку шляхів удосконалення організаційно-економічної складової на об’єктах водопостачання.

Узагальнення розробок вітчизняних і зарубіжних науковців із вказаної проблематики дало змогу зробити висновок про те, що в діяльності підприємств водопостачання ще не набули належного вирішення питання методологічного забезпечення цінової політики, фінансового менеджменту, інноваційного підприємництва та впровадження комплексних організаційно-економічних проектів.

Отже наукова актуальність проблем покращення економічного стану, формування тарифів і забезпечення інноваційного розвитку підприємств водопостачання в період реформ і пошуку стратегічних шляхів розвитку визначили вибір теми дисертаційного дослідження. Ключові моменти наукового пошуку сконцентровані на ролі системи водопостачання в регіональному просторі, зв’язку якості питної води з якістю життя населення, пошуку резервів і економічних чинників стійкого розвитку системи «регіон – підприємства питного водопостачання».

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження має безпосередній зв'язок із загальнодержавними програмами «Питна вода України на період до 2020 року» і «Програма проведення житлово-комунальної реформи», що спрямовані на посилення ефективності функціонування житлово-комунального господарства, його довгострокового інноваційного розвитку і більш повного задоволення потреб населення в житлово-комунальних послугах.

Протягом 2005-2007 років на замовлення Головного управління економіки Харківської обласної державної адміністрації Північно-Східним науковим центром НАН і МОН України були виконані науково-дослідні роботи за договором №1446/11 від 06.06.2005 р. «Програма науково-технічного і інноваційного розвитку регіону на період до 2015 року ». У рамках виконання цієї Програми дисертантом були розроблені й впроваджені наукові рекомендації і розрахункові моделі впливу ринкової конкуренції на цінову політику підприємств водопостачання.

Дисертаційну роботу виконували відповідно до планів наукових досліджень Харківської національної академії міського господарства. Тематична спрямованість наукових розробок пов’язана з вирішенням проблем розбудови організаційно-економічного механізму управління на підприємствах житлово-комунального господарства за темою «Розробка наукового обґрунтування про формування тарифу на послуги водовідведення», згідно з договором №2110/06 від 1.09.2006 р., а також з дослідженнями кафедри міської і регіональної економіки академії.

Мета й завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є теоретичне обґрунтування процесів адаптації підприємств водопостачання до ринкових умов і формування сучасного організаційно-економічного механізму їх інноваційного розвитку.

Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання:

уточнити економічну сутність підприємств водопостачання як специфічного об’єкта промислового типу;

дослідити основні чинники функціонування організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку підприємств водопостачання;

оцінити ресурсний та інноваційний потенціал підприємств водопостачання;

дослідити особливості діяльності підприємств водопостачання в ринкових умовах;

провести маркетингове дослідження ринку водопостачання і формування регіонального конкурентного середовища;

обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення системи управління дебіторською заборгованістю підприємств водопостачання;

виділити й обґрунтувати основні фактори досягнення рівноваги інтересів учасників ринкових відносин у завданнях удосконалення цінового механізму.

Об’єкт дослідження – фінансово-економічна та інноваційна діяльність підприємств водопостачання, їх ресурсний потенціал в умовах становлення конкурентного середовища.

Предмет дослідження – науково-методичні засади, принципи й методи вдосконалення організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку  підприємств водопостачання.

Методи дослідження. У дисертаційній роботі використані загальні й спеціальні методи наукового дослідження: діалектичні методи пізнання та основи еволюційної теорії (при формуванні концепції трансформації комунальних підприємств у ринкових умовах), системного аналізу, порівняння і синтезу (при визначенні основних категорій в економічному механізмі стійкого розвитку підприємств водопостачання), класифікації і ранжування (при розробці комплексу інноваційних характеристик об’єкта, що досліджується), графічний, індексний і логістичний методи (при дослідженні взаємозв’язків у системі «підприємства водопостачання – регіональна стратегія – організаційно-економічний механізм – інноваційний розвиток»). Частина результатів одержана з використанням маркетингових досліджень для розв’язання проблеми «попит – прогнозування» на ринку питної води. Використані також методи кореляційно-регресійного аналізу для угрупування споживачів, прогнозування попиту, розробки моделей управління витратами, фінансово-аналітичні методи для удосконалення механізму управління боргами.

Інформаційна база дослідження. Матеріалами для дослідження послужили статистичні дані Державного комітету статистики України, Харківського обласного управління статистики; Міністерства житлово-комунального господарства України; бухгалтерська й статистична звітність підприємств водопостачання Харківського регіону за 2002-2006 рр., законодавчі і нормативні акти з економічної та регуляторної політики, регіональні програми розвитку, новітні науково-прикладні розробки управлінських технологій, експертні оцінки, отримані у процесі соціологічних опитувань, монографічні видання, аналітичні доповіді щодо водно-екологічного ресурсного потенціалу України.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні наукові результати дослідження, що мають новизну:

Удосконалено:

- організаційно-економічний механізм інноваційного розвитку підприємств водопостачання, в якому, на відміну від існуючих підходів, враховано платоспроможний попит на «кошик послуг» системи водопостачання, коригуючий фактор потреб споживачів, об’єми подачі води з урахуванням фактичного фінансово-економічного стану виробничої системи та її інноваційного потенціалу, природно-ресурсний потенціал водозабезпечення регіону, що дозволяє посилити ринкову складову в діяльності підприємств водопостачання;

- методи реалізації цінової політики підприємств водопостачання шляхом використання балансу інтересів виробника, регіональної влади, населення і конкурентів. На відміну від наявних підходів у цій сфері, авторська версія враховує некомерційну характеристику підприємства водопостачання з централізованих джерел і більш розширений спектр регуляторних актів місцевої влади (у сферах субсидій, дотацій, розподілу бюджету, реструктуризаційного процесу);

- підходи до визначення специфічних галузевих, регіональних та інноваційних характеристик водогосподарської системи, в тому числі: орієнтири розвитку конкурентного середовища в регіоні (привозна, бутильована питна вода), ступінь комерційного впливу конкурентів на процеси ціноутворення в системі централізованого водопостачання, завдання маркетингу, значущість інноваційних проектів (ГІС-технологій, проекти санації трубопроводів, нових технологій підвищення якості питної води).

Дістали подальший розвиток:

- існуючий механізм формування цінової політики й методи розробки інноваційної стратегії підприємств водопостачання за рахунок визначення результатів їх фінансово-економічного стану і застосування нових розрахункових схем енергоаудиту, енергозбереження і енергоефективності;

- система управління фінансово-економічним станом підприємств водопостачання за рахунок включення у їх фінансово-економічний моніторинг цільового банку даних, показників енергоефективності, технологій управління дебіторською заборгованістю;

- наукові методи обґрунтування економічного змісту процесу ціноутворення за рахунок виділення нової складової функції ціни - балансово-індикативної функції, яка в сучасних системах управління і врахування інтересів споживачів виконує роль індикатора активності й ефективності основних учасників регіонального розвитку.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані в дисертаційному досліджені наукові результати знайшли практичне відображення в діяльності підприємств водопостачання де використовуються при регулюванні механізму формування цін і фінансових ресурсів, що забезпечує підвищення ефективності управління інвестиційною, фінансовою діяльністю підприємств, зміцнює їх економічну стійкість.

Пропозиції щодо поєднання економічного блоку розробок з організаційним механізмом їх впровадження доведені до рівня конкретних рекомендацій (розрахункові алгоритми технології управління заборгованістю і ціновою політикою, моделі забезпечення рівноваги факторів впливу на ринкову ситуацію). Результати дослідження впроваджено на комунальному «Виробничо-технологічному підприємстві «Вода», м. Харків (акт впровадження №16/23-2 від 03.06.2008), Головному управлінні економіки Харківської обласної державної адміністрації (акт №04-15/213-1 від 04.02.2008р.). Теоретичні й методичні положення дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі в Харківському соціально-економічному інституті (акт впровадження № 163 від 23.06.2008).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням, в якому викладено нові авторські науково-методологічні положення і практичні розробки. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано лише ті положення та ідеї, які одержані автором особисто. Особистий внесок у працях, опублікованих у співавторстві, наведений в списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації обговорювалися і отримали схвальну оцінку на міжнародному конгресі «Екологія, технологія, економіка водопостачання і каналізації '97» (м. Ялта, 1997р.), «Екологія, технологія, економіка водопостачання і каналізації '99» (м. Ялта, 1999р.), міжнародних науково-практичних конференціях «ВОДА'99» (м. Одеса, 1999р.), «Динамика Исследования-2008» (м. Софія, 2008) на конференціях і семінарах у м. Харкові, на міжнародних конференціях «Развитие государства в современных условиях: взгляд молодежи» (м. Москва, 2002 р.), «Идеология и практика социального партнерства: опыт и перспективы развития» (м. Гомель, 2006р.), «Идеология и практика социального партнерства: опыт и перспективы развития» (м. Гомель, 2008р.).

Публікації. Основний зміст роботи висвітлений у 18 публікаціях, з них: 1 монографія (у співавторстві), 10 статей у спеціалізованих фахових виданнях України, 7 робіт представлені на міжнародних конференціях і семінарах.

Структура і обсяг дисертації. Структура дисертації обумовлена логікою дослідження і складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Робота викладена на 224 сторінках машинописного тексту і містить 42 рисунки на 40 сторінках, 21 таблицю на 21 сторінці, 11 додатків на 49 сторінках, список використаних джерел становить 154 найменувань на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується вибір і актуальність теми дисертації, з’ясовується зв'язок дисертаційного дослідження з науковими програмами, розкривається його мета, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження. Визначена наукова новизна отриманих результатів, їх практичне використання і особистий внесок здобувача, наведені відомості про апробацію результатів дисертації, публікації, структуру й обсяг роботи.

У першому розділі - «Розвиток системи водопостачання як складової частини регіону» - розглянуто теоретичні основи й базові принципи системи регіонального управління, згідно з якими водні ресурси і водопостачання є ключовими складовими формування дієздатної економіки регіону. Обґрунтована пріоритетна роль фактора зростання якості життя населення та його потреб як рушійних сил інноваційного шляху розвитку. Ці складові й сам процес інноваційного розвитку виступають також як головні фактори забезпечення стійкого розвитку і конкурентноздатності регіонів.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)