ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ В УМОВАХ РИНКОВИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ В УМОВАХ РИНКОВИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. У процесі становлення ринкових відносин, здійснення інституційних перетворень в економіці України важливого теоретичного й практичного значення набуває проблема формування і використання виробничого потенціалу підприємств і економіки регіонів та держави в цілому. Сформований на принципах раціонального підходу виробничий потенціал забезпечує конкурентоздатність функціонування підприємств та інших суб'єктів господарювання, сприяє розвитку матеріально-технічних, структурно-функціональних, соціально-трудових та інших його елементів. Разом з тим, він відіграє вирішальну роль в економічному й соціальному розвитку регіонів і держави. Проте багато проблем формування і використання виробничого потенціалу підприємств різних видів економічної діяльності регіону на етапах переходу до ринкових відносин потребують вирішення.

Вітчизняні та зарубіжні вчені приділяють значну увагу дослідженням проблем формування і раціонального використання виробничого потенціалу. В зарубіжній літературі питання формування і розвитку виробничого потенціалу висвітлені в працях вчених, зокрема Л.І.Абалкіна, В.М. Авдеєнка, А.І.Анчишкіна, В.М.Архипова, Д.О.Чернікова та ін.

Вагомий внесок в розробку цих проблем зробили вітчизняні вчені-еко-номісти: В.Г.Андрійчук, П.І.Гайдуцький, В.Г.Галанець, А.С.Гальчинський, В.М.Геєць, М.В.Гладій, М.І.Долішній, І.І.Лукінов, М.А.Лендєл, М.Й.Малік, І.Р.Михасюк, В.П.Мікловда, О.М.Онищенко, Б.Й.Пасхавер, М.І.Пітюлич, П.Т.Саблук, О.С.Федонін, А.Е.Юзефович, В.В.Юрчишин та ін.

На процеси стабільного функціонування господарських об'єктів негативно впливають диспропорції між рівнями розвитку виробничого потенціалу підприємств різних видів економічної діяльності в регіоні, що в кінцевому результаті спричиняє наростання поляризації між регіонами за рівнями соціального розвитку і потужністю економічного потенціалу в цілому. Значимістю подальшого дослідження цих важливих і актуальних проблем і зумовлено вибір теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження є складовою частиною науково-дослідних робіт кафедри економіки, менеджменту та маркетингу економічного факультету Ужгородського національного університету «Структурна політика і регіональні пріоритети розвитку Закарпатської області в умовах економічної трансформації» (державний реєстраційних номер 0105U004082), складовою Стратегії економічного і соціального розвитку Закарпатської області до 2015 року, затвердженої Закарпатською обласною радою.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрун­тування науково-теоретичних та практичних підходів щодо формування і використання виробничого потенціалу підприємств різних видів економічної діяльності регіону в умовах становлення ринкових відносин. Досягнення поставленої мети обумовило необхідність вирішити наступні завдання:

  узагальнити і дослідити теоретичні аспекти і практичні підходи до формування і раціонального використання виробничого потенціалу підприємств;

  опрацювати методологічні підходи до визначення сутності виробничого потенціалу підприємств;

  виявити фактори формування, розвитку і використання виробничого потенціалу в системі продуктивних сил регіону за видами економічної діяльності;

  здійснити аналіз і оцінку ефективності використання виробничого потенціалу Закарпатської області в розрізі природно-економічних зон;

  обґрунтувати вплив різних форм власності і господарювання на вико­ристання виробничого потенціалу.

Об'єктом дисертаційного дослідження є процеси формування, використання і розвитку виробничого потенціалу підприємств і регіону в цілому за видами економічної діяльності.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні і практичні аспекти та принципи формування і використання виробничого потенціалу регіону в умовах ринкових перетворень.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисер­таційного дослідження є діалектичний метод пізнання, положення економічної теорії, наукової розробки з питань дослідження засад формування, використання і розвитку виробничого потенціалу підприємств і суб'єктів господарювання регіону, законодавчі та інші нормативні акти України, що стосуються дослід­жуваних проблем.

У роботі використано наступні основні методи дослідження:

-  дедуктивної логіки (для аналізу накопичених в економічній теорії визначень поняття «виробничий потенціал» та його складових, визначення результативних показників, які характеризують виробничий потенціал під­приємств);

-  системно структурний та абстрактно-логічний (для теоретичних узагальнень результатів аналітичних розрахунків і формування висновків), аналізу і синтезу (при дослідженні економічної ефективності діяльності підприємств за видами економічної діяльності), економіко-статистичний (для виявлення впливу чинників і факторів на показники ефективності), порівняльного аналізу (порівняння показників економічної ефективності підприємств за видами економічної діяльності), розрахунково-конструк­тивний (при визначенні параметрів виробничої діяльності підприємств і характеристики рівня розвитку виробничого потенціалу регіону).

Наукова новизна одержаних результатів. На підставі результатів поглибленого аналізу формування і використання виробничого потенціалу регіону обґрунтовано-концептуальні аспекти та запропоновано рекомендації щодо удосконалення методологічних підходів, принципів і методів управління та напрямів відтворення складових виробничого потенціалу в умовах ринкової трансформації економіки.

Сутністю новизни дисертаційного дослідження є:

Вперше:

-    у відповідності до Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) подано авторське визначення категорії «виробничий потенціал», за яким «виробничий потенціал - це здатність ресурсів до виробництва продукції та послуг за видами економічної діяльності в процесі раціонального і сталого їх використання»;

-    на регіональному зрізі здійснено аналіз і оцінку сучасного стану використання основних елементів виробничого потенціалу та вплив на них різних форм власності та господарювання за КВЕД;

-    обґрунтовано особливості відтворення процесів виробничого потенціалу за секціями видів економічної діяльності, у тому числі на території пріоритетного розвитку та в СЕЗ «Закарпаття».

Удосконалено:

- методологічний підхід до формування напрямів відтворення складових виробничого потенціалу, принципів і методів управління ними в умовах ринкової трансформації економіки;

- напрями відтворення і розвитку виробничого потенціалу регіону за класифікацією видів економічної діяльності.

Дістали подальший розвиток:

- систематизація чинників і факторів, які впливають на формування і використання складових виробничого потенціалу регіону в контексті сталого розвитку області;

- рекомендації і пропозиції щодо інвестиційно-інноваційної спрямованості розвитку виробничого потенціалу в умовах ринкових перетворень.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що частина запропонованих методичних підходів і практичних розробок щодо формування, використання і розвитку виробничого потенціалу підприємств знайшли впровадження у процесі реалізації політики регіональних владних і управ­лінських структур при формуванні Стратегії економічного та соціального роз­витку Закарпатської області до 2015 року та Програми економічного та соціаль­ного розвитку Закарпатської області на 2008 рік (довідка Головного управління економіки Закарпатської облдержадміністрації № 282 від 05.03.2007 p.).

Окремі теоретичні положення і матеріали дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Мукачівського технологічного інституту при викладанні дисциплін «Основи менеджменту», «Міжнародний менеджмент», «Основи бізнесу», «Розміщення продуктивних сил» (довідка №686 від 17.04.2008 р.).

Особистий внесок здобувана. Дисертація є самостійною, завершеною роботою автора, в якій здійснено комплексне дослідження науково-теоретичних і практичних підходів до формування, раціонального використання і розвитку виробничого потенціалу господарських суб'єктів регіону. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використані лише ті ідеї і положення, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні результати дослідження доповідалися і одержали схвалення на XII Міжнародній науково-практичній конференції «XXI століття: Наука. Технологія. Освіта» (м. Мукачево, 31 травня -1 червня 2007 p.), IV Міжнародній науково-практичній конференції (м. Луцьк, 11-12 жовтня 2007 p.), Міжнародній науково-практичній конференції «Вплив маркетингу на підвищення ефективності транскордонного економічного співробітництва з країнами-членами ЄС» (м. Мукачево, 24-25 жовтня 2007 p.). Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 10 науко­вих праць, загальним обсягом 13,5 друк, арк., з яких 8,1 друк. арк. належать особисто автору, в т.ч. 6 наукових статей опубліковані у фахових виданнях, З статті у матеріалах науково-практичних конференцій.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (204 позицій). Зміст роботи викладено на 197 сторінках (основного) комп'ютерного тексту, містить 51 таблицю, 9 рисунків, 5 додатків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)