АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ :



title:
АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Розширене відтворення капіталу, відновлення економічного і соціального потенціалу у сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки великою мірою залежить від зростання інвестицій у промислові підприємства. Підвищення ролі України як активного учасника світового господарства можливе за досягнення високої ефективності інвестиційних проектів, що є визначальним чинником зростання економічного потенціалу країни загалом та показників діяльності господарюючих суб’єктів, зокрема. Орієнтуючись на стратегію економічного розвитку важливо проводити глобальні аналітичні дослідження з метою розробки оновлених методик аналізу інвестиційних проектів, націлених на підвищення їх ефективності.

Це передбачає вдосконалення методичної бази наукових досліджень,  вирішення низки важливих завдань при обґрунтуванні ефективності інвестиційних проектів промислових підприємств України, що забезпечують об'єктивну і достовірну їх оцінку.

У процесі проведеного дослідження автором проаналізовано  вітчизняну та міжнародну практику стосовно методів оцінки і аналізу ефективності інвестиційних проектів, а також роботи провідних науковців. Вдосконаленню аналізу ефективності інвестиційних проектів присвячені роботи багатьох українських і зарубіжних вчених, зокрема: С.І.Абрамова, В.Беренса, Г.Бірмана, І.Бланка, С.Брігхема, П.Л.Виленского, Д.А.Ендовицького, В.В.Ковальова, В.Лівшиця, А.В.Мертенса, Є.В.Мниха, В.В.Новожилова, М.І.Савлука, В.В.Сопка, Т.С.Хачатурова, М.Г.Чумаченка, А.Г.Шахназарова, І.Шарпа та інші.

Втім, комплексних наукових досліджень та практичних напрацювань стосовно економічного аналізу інвестиційних проектів та аналізу їх ефективності поки що недостатньо. Недослідженими залишається також низка методологічних, організаційних та прикладних аспектів даної проблеми.

Для успішного вирішення практичних питань аналізу ефективності інвестиційних проектів, розробки концептуально цілісної теоретико-методичної бази щодо стратегічного управління інвестиційною діяльністю, обґрунтування методів обрання варіантів інвестування необхідно розробити чіткі методичні рекомендації з оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів. Це позитивно впливатиме на визначення інвестиційних можливостей промислових підприємств та забезпечить прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Актуальність зазначених питань та недостатній рівень опрацювання методологічних, методичних і практичних проблем аналізу ефективності інвестиційних проектів на промислових підприємствах визначили вибір теми та цільове спрямування даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за темою «Удосконалення обліку і контролю в галузях економіки», номер державної реєстрації 0103U004766. У межах теми автором окреслено напрямки вдосконалення методик аналізу ефективності інвестиційних проектів на основі використання реальних аналітичних та звітних даних різних промислових підприємств України.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне дослідження теоретико-методичних і практичних питань аналізу ефективності інвестиційних проектів на промислових підприємствах України, а також розробка основних напрямків його удосконалення. Відповідно до поставленої мети у дисертації визначені завдання, спрямовані на її досягнення:

дослідити правову та економічну сутність інвестиційної діяльності та встановити її взаємозв’язок із напрямами розвитку промислових підприємств;

проаналізувати комплекс економічних відносин, які виникають між інвестором та промисловим підприємством, що потребує інвестицій і визначити їх вплив на загальну результативність господарської діяльності;

обґрунтувати напрями вдосконалення методик аналізу ефективності інвестиційних проектів промислових підприємств;

визначити критерії класифікації факторів впливу на ефективність інвестиційного процесу;

розробити цілісну концепцію впровадження та застосування інвестиційних проектів;

систематизувати існуючі методики аналізу ефективності інвестиційних проектів за критерієм доцільності їх використання у практиці вітчизняних господарюючих суб’єктів;

запропонувати послідовність аналізу ефективності інвестиційних проектів промислових підприємств з урахуванням особливостей ведення діяльності вітчизняними підприємствами та світового досвіду;

надати рекомендації з оптимізації інвестиційних рішень в процесі реалізації проекту;

розробити послідовність оцінки ефективності інвестиційних проектів на основі комплексної системи аналітичних показників та опрацьованих у дисертації методичних рекомендацій;

обґрунтувати доцільність проведення аналізу інвестиційних проектів із застосуванням порівняльних аналітичних показників, абсолютного ефекту та абсолютної ефективності.

Об’єктом дослідження є інвестиційна діяльність промислових підприємств України.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних, методичних, організаційних і практичних питань  аналізу ефективності інвестиційних проектів на промислових підприємствах України.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дисертаційної роботи складають наукові методи економічної теорії у галузі інвестування з використанням абстрактно-логічного підходу в процесі вивчення економічних процесів і явищ, зокрема такі: наукового узагальнення (при визначені сутності та класифікації інвестиційних проектів), діалектичного методу (при визначенні місця та ролі інвестиційної діяльності серед інших видів звичайної діяльності підприємства), історичного і системного підходів (при вивченні світового досвіду та визначенні етапів розвитку методик аналізу інвестиційних проектів, заснованих на принципах діалектики, єдності і цілісності), індукції і дедукції, класифікації, порівняння, наукової абстракції, системного і комплексного аналізу (при розробці методики аналізу інвестиційних проектів на промислових підприємствах), економіко-математичного моделювання (при розрахунку показників ефективності інвестицій), економічного та багатокрокового компонентного аналізу.

Інформаційною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з питань економічного аналізу, загалом та аналізу інвестиційної діяльності, зокрема,  закони України, постанови Кабінету Міністрів України, інші нормативні акти, інформація статистичних щорічних ДКСУ, звітність Київського інвестиційного агентства та звітні дані низки українських промислових підприємств.

 Наукова новизна одержаних результатів дисертаційної роботи полягає у комплексному теоретичному обґрунтуванні і практичному вирішенні проблемних питань щодо вдосконалення методик аналізу ефективності інвестиційних проектів на промислових підприємствах України. Наукову новизну дисертаційної роботи  визначають такі результати дослідження:

вперше:

- розроблено послідовність оцінки ефективності інвестиційних проектів, що включає методичні рекомендації та розрахункові формули і уможливлює  прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо підвищення ефективності інвестиційних проектів на промислових підприємствах;

- запропоновано методику аналізу ефективності інвестиційних проектів на промислових підприємствах, побудовану на вітчизняному методологічному підґрунті економічного аналізу з урахуванням практичного досвіду країн з ринковою економікою; при опрацюванні методики збережено вагомі національні напрацювання та світові класичні підходи з даної проблеми;  

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины