ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: article
summary:


Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми. Інвестиції як самостійний об'єкт управління відіграють важливу роль у забезпеченні відтворювальних процесів, відновленні виробничої бази, стабілізації фінансово-економічного стану підприємств. Останнім часом спостерігається тенденція до зміни галузевої структури інвестиційних потоків, зокрема зростання їх припливу в торгівлю та сферу послуг. Це підсилює об'єктивну необхідність системної, комплексної оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі, а наукове обґрунтування використовуваних при цьому інформаційних індикаторів і методик набуває стратегічного значення для активізації їх інвестиційної діяльності.

Фундаментальні теоретичні й методичні аспекти інвестиційної діяльності знайшли відображення в роботах багатьох вітчизняних вчених: С.С. Аптекаря, І.О. Бланка, О.Б. Ідрисова, Т.Д. Косової, Я.Д. Крупки, Л.О. Омелянович, О.О. Пересади, М.І. Савлука, А.А. Садєкова, І.В. Сороки, В.М. Хобти, О.О. Шубіна, О.М. Ястремської та інших. З-поміж зарубіжних економістів варто виділити: Дж. Фон Неймана і О. Моргештерна, Дж. Г. Кейнса, Г. Марковіца, В. Шарпа, Е. Шнайдера, Р. Ростера, Е. Менсфілда, Д. Брікгема та ін., які зробили істотний внесок у вдосконалення методології інвестиційного процесу. Незважаючи на велику кількість наукових праць і значні досягнення в теорії і практиці управління інвестуванням, є ряд питань, які залишаються постійним об'єктом дискусій, зокрема йдеться про проблеми дослідження інвестиційної привабливості підприємств торгівлі.

З метою вивчення особливостей оцінки інвестиційної привабливості об'єктів було розглянуто роботи відомих фахівців у цій галузі: О.Г. Величко, Н.С. Краснокутської, Н.О. Лісової, С.І. Приліпко, В.П. Савчука, Р.С. Сайфуліна, П.М. Сухарева, О.Д. Шеремета та інших. Однак, питанням організаційно-методичного забезпечення оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі приділено недостатньо уваги, що істотно знижує ефективність процесу інвестування і не дає можливості вносити своєчасні, науково обґрунтовані корективи з метою його оптимізації.

Актуальність досліджуваної проблеми для торговельних підприємств, її теоретичне і практичне значення зумовили вибір теми, мети і завдань дослідження.

Зв'язок роботи з державними програмами, розробками, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до планів наукових досліджень Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Дослідження є складовою частиною держбюджетних тем кафедри контролю і аналізу господарської діяльності, а саме: «Аналіз фінансової діяльності неплатоспроможних підприємств» (розроблено й обґрунтовано методику експрес-оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі); «Експертно-аналітична діагностика банкрутства підприємств» (№ ДР 0100U001786; розроблено і обґрунтовано методику прогнозування інвестиційної привабливості торговельних підприємств); «Методологічні аспекти об'єктного аналізу при формуванні інвестиційної стратегії» (№ ДР 0102U001974; розроблено регламенти процесу оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі, внесено рекомендації щодо вдосконалення інформаційного забезпечення, обґрунтовано методику комплексної (поглибленої) оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі); «Удосконалення фінансового механізму суб'єктів господарювання в ринкових умовах» (№ ДР 0105U005233; підготовлено методику оцінки інвестиційної привабливості підприємства); «Діагностика інвестиційної привабливості корпорацій» (№ ДР 01090004245; досліджено, систематизовано і практично реалізовано методики оцінки інвестиційної привабливості торговельних підприємств).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних і практичних рекомендацій щодо оцінки інвестиційної привабливості торговельних підприємств. Мета дослідження визначає його зміст, що базується на вирішенні теоретичних і практичних завдань:

дослідження інвестиційної привабливості як похідної форми інвестування;

систематизація і структурування інформаційних індикаторів інвестиційної привабливості підприємства;

формування суб’єктно-об'єктного підходу до оцінки інвестиційної привабливості;

визначення особливостей організаційного й інформаційного забезпечення оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі;

систематизація й аналіз наявних методик оцінки інвестиційної привабливості підприємств;

розробка методичного підходу до аналітичної оцінки інвестиційної привабливості торговельних підприємств;

апробація методики комплексної (поглибленої) оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі;

апробація методики експрес-оцінки інвестиційної привабливості торговельних підприємств;

розробка і апробація методики прогнозування інвестиційної привабливості торговельного підприємства.

Об'єктом дослідження є процес оцінки інвестиційної привабливості підприємств.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні і практичні засади оцінки інвестиційної привабливості торговельних підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною, методологічною та інформаційною основою дослідження стали: законодавча і нормативна база України, фундаментальні праці в галузі інвестування, наукові розробки вітчизняних і зарубіжних авторів з питань інвестиційної привабливості, облікова і статистична інформація, ресурси Inte
et.

У процесі підготовки дисертаційної роботи було використано загальнонаукові, економіко-логічні методи (під час розгляду системи оцінки інвестиційної привабливості); аналіз і синтез (у процесі проведення розширеного (поглибленого аналізу); індукція і дедукція (для удосконалювання логічної структури оцінки); коефіцієнтний аналіз (під час проведення апробації різних етапів аналітичного процесу: методики експрес-оцінки, розширеного (поглибленого) аналізу і прогнозування інвестиційної привабливості); порівняння (у процесі аналізу фінансового стану підприємств торгівлі Донецької області); моделювання (для оптимізації організаційного, інформаційного і методичного забезпечення аналізу фінансового стану; бальної й експрес-оцінки інвестиційної привабливості); економіко-математичні методи пізнання, а саме – теорія нечітких множин (під час проведення експрес-оцінки інвестиційної привабливості).

Обробка даних здійснювалася за допомогою комп'ютерних програм: Excel Microsoft

Office, MathCAD 2006 Pro, Statistica 7.0.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертаційній роботі на основі комплексного дослідження складових елементів системи оцінки інвестиційної привабливості торговельних підприємств одержали наукове обґрунтування рекомендації щодо удосконалення її організаційного та методичного забезпечення.

Автором отримано такі результати, що характеризуються науковою новизною:

Вперше:

використано системний підхід до формування організаційних моделей комплексної (поглибленої) оцінки та експрес-оцінки інвестиційної привабливості підприємства торгівлі, складовими елементами яких є: виділення мети і завдань, об'єктів, суб'єктів, методів і процедур, правового, нормативного та інформаційного забезпечення досліджуваного процесу. Принципово новим є визначення причинно-наслідкових зв'язків між суб'єктами інвестування й оцінки, об'єктами, метою і завданнями оцінки, основними елементами моделі методики та результатом оцінки, що підвищує ефективність її процесу.

Удосконалено:

диференційну класифікацію оцінок інвестиційної привабливості (передбачає їх розгляд за предметом, за методом, за функцією в інформаційному відображенні господарських процесів). Така класифікація є основою для розробки методичного інструментарію оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі, тому що узагальнює і синтезує в собі весь спектр наявних оцінок;

науково-методичний підхід до комплексної (поглибленої) оцінки інвестиційної привабливості торговельного підприємства із застосуванням експертного методу й експрес-оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі на основі теорії нечітких множин (на відміну від комплексної (поглибленої) оцінки, експрес-оцінка є інструментом порівняльного інвестиційного аналізу). Використання в межах цього підходу запропонованих аналітичних показників основної діяльності підприємств торгівлі дає можливість узагальнити отримані результати, визначити клас інвестиційної привабливості торговельного підприємства, сформувати його рейтинг, оцінити вплив зовнішнього середовища на його діяльність і спрогнозувати перспективу зміни його інвестиційної привабливості;

методичне забезпечення прогнозування інвестиційної привабливості торговельних підприємств на основі використання прогнозних перспективних показників та коефіцієнтів оцінки (віддачі від підприємства у зовнішнє середовище та сприятливого зовнішнього середовища), що дає можливість із достатнім ступенем вірогідності прогнозувати обсяг реалізації, валовий прибуток, а також клас і рейтинг інвестиційної привабливості торговельних підприємств у короткостроковому періоді.

Дістало подальший розвиток:

визначення інвестиційної привабливості як сукупності факторів, що характеризують об'єкт інвестування (країну, регіон, галузь, підприємство, проект) з позиції задоволення інтересів інвестора та забезпечення ефективності інвестицій на конкретну дату, що поєднує наявні підходи в частині мети, об'єкта інвестування та факторів, які визначають його привабливість;

дефініція оцінки інвестиційної привабливості як процесу, що дозволяє суб'єктові за допомогою відповідних прийомів і способів кількісно й якісно оцінити фактори, що характеризують об'єкт інвестування (країну, регіон, галузь, підприємство, проект) з метою прийняття рішення щодо інвестування. Результатом цього процесу може бути визначення агрегатного індикатора інвестиційної привабливості або рейтингу.

Практична значимість отриманих результатів дослідження полягає в удосконаленні організаційного, інформаційного та методичного забезпечення оцінки інвестиційної привабливості; удосконаленні методик комплексної (поглибленої) оцінки інвестиційної привабливості торговельного підприємства і експрес-оцінки інвестиційної привабливості досліджуваної сукупності підприємств торгівлі. Рекомендації мають конкретний характер і спрямовані на реалізацію системного підходу до проведення оцінки інвестиційної привабливості господарюючих суб'єктів. Розроблені пропозиції апробовані на сукупності торговельних підприємств України.

Наукові результати і практичні рекомендації, викладені в дисертації, визнані значимими й використовуються в діяльності підприємств, а саме: організаційні моделі комплексної оцінки та експрес-оцінки інвестиційної привабливості підприємства торгівлі при прийнятті управлінських рішень щодо інвестування у ТОВ «Діа-Сервіс» (довідка 15 – 04/565 від 14. 02. 2007 р.), організаційні регламенти діяльності незалежного рейтингового агентства в роботі Консалтингового центру Донецької філії ЗАТ «Холдингова компанія «Бліц-Інформ» (довідка № 5/89100 – 02 від 11. 11. 2007 р.), методика комплексної (поглибленої) оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі у діяльності економічного відділу ТОВ СФ «Ескорт» з метою обґрунтування ефективності інвестиційної діяльності (довідка № 3012 – 01 від 10. 02. 2007 р.), методика оцінки взаємодії підприємства із впливом зовнішнього середовища у діяльності МПП «Імпульс – М» під час прогнозування інвестиційної привабливості підприємства (довідка № 126 від 15. 03. 2007 р.), методика експрес-оцінки інвестиційної привабливості підприємств торгівлі у діяльності ПП «Навігатор» у процесі аналізу ефективності інвестиційних вкладень (довідка № 23/2007 – 03 від 25. 10. 2007 р.).

Результати дослідження, отримані в дисертаційній роботі, можуть використовуватись (частина вже використовується) у навчальному процесі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган - Барановського для викладання дисциплін: «Фінансовий аналіз», «Економічний аналіз», «Стратегічний менеджмент», «Стратегічний аналіз», «Інвестиційний менеджмент», «Проектний аналіз», а також у виконанні курсових, дипломних і магістерських робіт.

Особистий внесок дисертанта. Наукові положення, розробки і висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора з питань удосконалення організаційного, інформаційного та методичного забезпечення процесу оцінки інвестиційної привабливості торговельних підприємств. У наукових працях, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано тільки ті ідеї та положення, які є результатами особистої праці здобувача.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Результати наукового дослідження, викладені в дисертації, апробовано на 21 науково-практичній конференції, у т.ч.: 6 міжнародних : «Розповсюдження інновацій з економіки сталого розвитку» (м. Донецьк, 1999 р.); «Проблеми та перспективи розвитку фінансів, кредиту і бухгалтерського обліку» (м. Донецьк, 2002 р.); «Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі» (м. Львів, 2004 р.); «М.І. Туган-Барановський – видатний вчений-економіст. Спадщина та новації» (м. Донецьк, 2005 р.); «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (м. Тернопіль, 2006 р.); «Інноваційно-інвестиційна модель розвитку національної економіки» (м. Донецьк, 2008 р.); 2 всеукраїнських : «Проблеми і перспективи розвитку фінансів, обліку та контролю в Україні» (м. Донецьк, 1999р.); «Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу» (м. Донецьк, 2004 р.); 12 конференцій професорсько-викладацького складу ДонНУЕТу за підсумками НДР у 1996 – 2008 рр. та конференції професорсько-викладацького складу ДонДАУ у 2002 р.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 21 роботу загальним обсягом 7,95 др. арк. (з них 7,15 др. арк. належить особисто автору), у т.ч.: 12 статей у провідних спеціалізованих виданнях (4,75 др. арк.) та 9 тез доповідей.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаної літератури із 312 найменувань і 23 додатків (обсягом 174 сторінки). Текстова частина складає 169 сторінок машинописного тексту, містить 21 таблицю (обсягом 20 сторінок) і 27 рисунків (обсягом 15 сторінок).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)