ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ СУДНОПЛА-ВНИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ НА СВІТОВОМУ ФРАХТОВОМУ РИНКУ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ СУДНОПЛА-ВНИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ НА СВІТОВОМУ ФРАХТОВОМУ РИНКУ
Тип: article
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми.  Торговельне судноплавство у всі часи являло собою найважливіший інструмент внутрішньої та зовнішньої торгівлі. Низький рівень його розвитку та неефективне  функціонування національних судноплавних компаній  породжує проблеми фрахтової залежності, що істотно знижує можливості країн  у  забезпеченні необхідного рівня їх участі у міжнародних торговельних зв'язках  як необхідної умови наявності високих темпів економічного розвитку.

Теоретичні та практичні аспекти функціонування і розвитку різних видів транспорту розглядаються в роботах вітчизняних і зарубіжних учених, таких як Бакаєв В.Г, Буркинський Б.В., Бурмістров М.М., Воєвудський Є.М., Котлубай М.І., Котлубай О.М., Лапкіна І.А., Лімонов Є.Л. Махуренко Г.С., Морозова І.В., Примачов М.Т., Раховецький А.М., Сич Є.М., Чекаловець В.І., Jan Hoffmann, Costas Grammenos, Gerd Aberle, Alain Bonnafous, George А. Giannopoulos, Phil Goodwin, Eva Molnar, Wojciech Suchorzewski,  Josе Manuel Viegas.

Незважаючи на детальний розгляд різних аспектів економічних основ функціонування і розвитку судноплавних компаній в наукових дослідженнях зарубіжних і вітчизняних учених, висновках і рекомендаціях різних міжнародних організацій, до теперішнього часу відсутня  єдність поглядів на формування  ефективного розвитку судноплавства, перш за все в країнах, що розвиваються. Існуючі погляди на вирішення цих питань, викладені у рекомендаціях ЮНКТАД,  не призвели до їх повного розв’язання і для цілої низки країн, що розвиваються,  результати  глобалізації стали  гальмом  розвитку національного судноплавства, а й обумовили значне збільшення фрахтової складової в ціні товару та зниження загальних темпів економічного розвитку. Таким чином  наукове завдання створення економічних основ функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку постає як одна з найважливіших господарчих задач, від рішення якої значною мірою залежить подальше просування країни по шляху економічного розвитку. Тому дослідження теоретичних і методичних аспектів функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку є актуальним і нагально необхідним, що і зумовило вибір теми дисертації, мети та постановку завданнь дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота відповідає положенням Закону України «Про Комплексну програму затвердження України як транзитної держави», Стратегії економічного і соціального розвитку України (2004-2015) “Шляхом Європейської інтеграції”, Програми створення і функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів.

Основні положення, висновки і рекомендації, що містяться в дисертації були використані при розробці і реалізовані у 2005-2007 рр. при виконанні науково-дослідних робіт:

«Розробити теоретичні основи функціонування морського транспорту України в ринкових умовах» (номер держреєстрації 0101U001486) 2005 рік;

«Методологічні засади функціонування морського транспорту України в ринкових умовах» (номер держреєстрації 0106U003475) 2006 рік;

«Розробка концепції й національних правил з ціноутворення та перевезення зовнішньоторговельних і транзитних вантажів наземним і водним транспортом. Роботи 2007 р. » (номер держреєстрації 0107U001068) 2007 рік, де автором розроблено обґрунтування переваг та загроз застосування вимог СОТ до морського транспорту України; аналіз відповідності принципів морської політики України до сучасних вимог; економічно доцільний рівень цінової конкуренції при перевезенні вантажів морем.

Зазначені науково-дослідні роботи виконувались в Одеському національному морському університету і в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка економічних основ ефективного функціонування мореплавання судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку шляхом удосконалення методичних засад і наукового обґрунтовування завдань з визначення мети, принципів, пріоритетів  та основних заходів, які будуть адекватні сучасним вимогам і економічним можливостям. Для досягнення поставленої мети в дисертації сформульовано і вирішено такі основні задачі:

1. Узагальнити і систематизувати існуючий досвід з трансформації  умов функціонування судноплавних компаній на світовом фрахтовому ринку щодо :

-   економічних засад здійснення підприємницької діяльності з торговельного судноплавства в світовій і національній практиці;

-   організації діяльності судноплавних компаній за лінійною та трамповою формами організації судноплавства;

-   зовнішніх умов та засобів регулювання судноплавства і суднобудування у світовій та національній практиці.

2. Оновити теоретичні засади забезпечення конкурентних позицій судноплавних компаній  України на світовому фрахтовому ринку, тобто:

- узагальнити існуючі теоретичних основи і практику забезпечення ефективного функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку;

- визначити відповідність основних положень і принципів державної морської політики України світовій практиці та сучасним реаліям;

- узагальнити результати програмування умов розвитку судноплавних компаній України в умовах глобалізації;

   - визначити концептуальні основи розвитку торговельного судноплавства та судноплавних компаній України.

3. Розробити організаційно-методичне забезпечення з формування умов ефективного функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку, а саме:

- модель формування попиту на послуги морського транспорту з боку суб'єктів господарювання;

- методичні основи оцінки інвестиційної забезпеченості розвитку судноплавства судноплавних компаній України.

- методичне забезпечення відповідності ефективного функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку сучасній морській політиці ЄС.

Об'єктом дослідження є процес забезпечення ефективного функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку.

Предмет дослідження   економічні основи ефективного функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому  ринку.

Методи дослідження. Методологічною базою дослідження є системний підхід, закони і закономірності економічного розвитку, наукові праці провідних вітчизняних і закордонних учених і фахівців з економіки морського транспорту, основи морської політики ЄС, міжнародні договори та нормативно-правові акти України, що регламентують діяльність у сфері морських перевезень.

У дисертаційній роботі використовувались методи аналізу-синтезу результатів і ретроспективи (дослідження особливостей судноплавної політики, умов реєстрації суден), логіко-аналітичний (трансформація ролі держави у формуванні та реалізації морської політики), статистичної обробки інформації (оцінка інвестиційного потенціалу судноплавних компаній України), наукового абстрагування (введення і розкриття змісту понять і визначень), економіко-математичного моделювання (моделювання попиту на послуги торговельного мореплавання) та інші.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна сформульованих і обґрунтованих в дисертації основних положень, висновків і рекомендацій полягає в теоретичному і методичному дослідженні і вирішенні важливого наукового та господарського завдання – створення умов ефективного функціонування судноплавних компаній України на світовому фрахтовому ринку при повній лібералізації і подальшому поглибленні процесів глобалізації у міжнародному торговельному судноплавстві.

Одержані результати, які можна кваліфікувати як нові наукові положення, полягають у такому:

вперше:

сформульовано визначення національної економічної політики з торговельного судноплавства як сукупність врегульованих державою внутрішніх та зовнішніх відносин, які виникають з приводу й у процесі перевезення  вантажів морем між суб’єктами відповідних локальних фрахтових ринків  і визначають економічну привабливість для них зазначеної вантажної бази та їхню конкурентоспроможність щодо здійснення її перевезень власним тоннажем; 

сформульовано економічні основи ефективного функціонування судноплавних компаній України на сучасному етапі,  які передбачають створення:

·        економічно конкурентоспроможних умов функціонування національного судноплавства;

·        попиту на перевезення вантажів морем з боку українських вантажовласників;

·        свободи вибору національними фрахтувальниками прапору судна за умови економічної доцільності;

удосконалено:

─ модель формування попиту на послуги з морського перевезення вантажів завдяки урахуванню конкурентних переваг товарів клієнтури на локальних світових товарних ринках;

методичні засади оцінки інвестиційної забезпеченості функціонування та розвитку судноплавних компаній України;

дістало подальший розвиток :

   оцінка загроз і переваг для торговельного мореплавання України після її вступу до СОТ і приєднання до ГАТС, як результат обґрунтування подальшого розвитку морських контейнерних перевезень;

обґрунтування економічно доцільних умов відправлення вантажів українською стороною, як результат консенсусу між всіма учасниками локального фрахтового ринку (вантажовласниками та судновласниками або операторами флоту), за які Україна, як суб’єкт міжнародних правових відносин, несе відповідальність перед міжнародною спільнотою;

            гармонізація методичного забезпечення умов функціонування та розвитку судноплавних компаній України з положеннями сучасної морської політики ЄС.

 Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення дисертаційної роботи  полягає в тому, що одержані в ній основні результати, висновки і рекомендації використані в науково-дослідних роботах перелік яких наведений в розділі «Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами». В результаті виконання зазначених робіт розроблені проекти нормативних, методичних та керівних документів, використання яких сприятиме підвищенню ефективності  функціонування та розвитку  судноплавних компаній України.

Результати дослідження було використано при розробці проекту рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 квітня 2008 року «Про заходи щодо забезпечення розвитку України як морської держави», а  також Указу Президента України № 463/2008 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 травня 2008 року «Про заходи щодо забезпечення розвитку України як морської держави». 

Теоретичні положення і методичні розробки дисертації використовуються у навчальному процесі Одеської національної морської академії в дисциплінах «Інвестиційний менеджмент» та «Інноваційний менеджмент», які викладаються на 5-му курсі за спеціальністю «Менеджмент організацій».

Науково-практичні рекомендації і результати дослідження можуть бути використані в діяльності органів державного управління, галузевих науково-дослідних організацій, практиці роботи судноплавних компаній. Їх використання створює умови для ефективного і раціонального розвитку стратегічного потенціалу, національного судноплавства на підставі створення і реалізації конкурентних переваг, які забезпечать національним судноплавним компаніям стійкі позиції на українському фрахтовому ринку    

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою роботою, яка має теоретичне і практичне значення для стратегічного розвитку національного торговельного мореплавання. В роботі використано всі теоретичні, методичні положення і підходи, опубліковані в фахових виданнях ВАК України. З наукових праць, які були написані в співавторстві, в дисертаційній роботі використані тільки ті положення, які є результатом роботи автора.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації докладалися на I Міжнародній науково-практичній конференції «Становлення сучасної науки – 2006» (Дніпропетровськ, 2006 р.); Першій  міжнародній науково-практичній конференції « Сучасні порти – проблеми і рішення» (Одеса, 2007р.); VI Міжнародній науково-практичній конференції (Дніпропетровськ, 2007р.);  4-й міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми міжнародних транспортних коридорів та єдиної транспортної системи України» (Харків, 2008); засіданні Круглого столу «Перспективи розвитку морської інфраструктури в Чорноморсько-Азовському регіоні» (Одеса, 2008р.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 11 наукових  праць загальним обсягом 4,2 д.а., у тому числі 7 статей, 2 з них - у наукових журналах, 6 - в збірниках наукових праць, та 4 тези доповідей на наукових конференціях.  Особисто автору належить 3,7 д.а.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг дисертаційної роботи 210 сторінок тексту комп’ютерного набору, з них 176 сторінок основного тексту, 10 рисунків (3 сторінки), 17 таблиць (9 сторінок), 2 додатки (22 сторінки), список використаних джерел ( 186 найменувань  на 14 сторінках).  

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)