Капелюха Обгрунтування елементів технології краплинного зрошення картоплі весняного та літнього садіння в умовах Степу України




  • скачать файл:
title:
Капелюха Обгрунтування елементів технології краплинного зрошення картоплі весняного та літнього садіння в умовах Степу України
Альтернативное Название: Капелюха Обоснование элементов технологии капельного орошения картофеля весеннего и летнего посадки в условиях Степи Украины
Тип: synopsis
summary:

У вступі розкрито суть наукової проблеми, обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і завдання досліджень, показано зв’язок роботи з науковими програмами і темами, зазначено новизну одержаних результатів, їхнє практичне значення.

















 




 

У першому розділі “Продуктивність картоплі весняного та літнього садіння на зрошуваних землях (аналітичний огляд літератури)” зроблено огляд літературних джерел про вплив різних способів поливу на продуктивність картоплі весняного та літнього садіння при вирощуванні її методом двоврожайної культури в різних ґрунтово-кліматичних умовах. Дослідження в цьому напрямі викладено в працях А.М. Фаворова, Л.Ф. Котова, В.Ф. Ільїна, А.Ф. Ілященко, М.М. Балашева, І.А. Лук’яненко, О.П. Чорного, Ф.І. Бобришева, М.С. Бойко,   Б.А. Бенюха, А.А. Ахтирченко, Л.В. Сагун, А.В. Шевченко, В.М. Чмулева, Г.В. Устименко,          М.І. Чернуха та ін.


На основі аналізу наукової літератури визначено, що питання розробки та обґрунтування елементів технології краплинного зрошення картоплі, особливо при вирощуванні її методом двоврожайної культури в умовах Степу України, вивчені недостатньо і потребують проведення подальших досліджень.


У другому розділі “Умови та методика проведення досліджень” наведено характеристику ґрунтових і погодних умов, схему та методики досліджень.


Експериментальна частина досліджень виконана протягом 2004-2006 рр. на полях Інституту землеробства південного регіону (ІЗПР УААН), розташованого на правому березі Дніпра, Дніпровського району м. Херсона в зоні Інгулецької зрошувальної системи.


ґрунтовий покрив дослідної ділянки представлений темно-каштановим залишково-солонцюватим середньосуглинковим ґрунтом. Основна ґрунтоутворююча порода - середньосуглинковий лес, збагачений вапном і гіпсом, що залягає на глибині 2,5-3,5 м.


Шар ґрунту 0-50 см, в якому розміщена значна частка кореневої системи картоплі має найменшу вологоємкість (НВ) на рівні 21,8%,  вологість в’янення – 7,5%, щільність будови ґрунту – 1,35 т/м3.


Потужність гумусового горизонту становить 47-52 см. За даними обстежень, у шарі ґрунту 0-20 см вміст гумусу - 2,15%, валового азоту – 0,171%, валового фосфору – 0,091%, нітрифікаційна здатність ґрунту –         19,0 мг/кг, обмінного калію – 330 мг/кг ґрунту, сума легкорозчинних солей – 0,08%, рН 0-40 см шару ґрунту близький до нейтрального – 7,0, але з глибиною зростає до 8,0-8,7.


Ґрунтові води на ділянці розміщені на глибині 7-10 м і не впливають на кореневий шар грунту зони аерації.


За кліматичними умовами район досліджень належить до Степової зони України та характеризується недостатньою кількістю опадів і нерівномірним їх розподілом.


Більш сприятливим за метеорологічними умовами виявився 2004 р. Значна кількість опадів 167,2 мм (155% норми), порівняно невисокі температури і підвищена вологість повітря дали можливість уникнути поливів картоплі та позитивно вплинули на формування врожаю бульб у період вегетації весняного садіння. При літньому садінні свіжозібраних бульб опади випадали вкрай нерівномірно і, незважаючи на значну їх кількість - 242,4 мм                   (257% норми), була необхідність в поливі картоплі.


Метеорологічні умови 2005 р. були не зовсім сприятливими для росту і розвитку рослин картоплі. Спостерігалася спекотна погода з незначною кількістю опадів. За вегетаційний період картоплі весняного садіння випало 101,5 мм опадів (94% норми), літньої – 98 мм або 104% норми. Погодні умови 2005 р. спричинили деяке зниження врожаю картоплі.


Вегетаційний період 2006 р. картоплі весняного та літнього садіння за погодними умовами можна вважати типовим для регіону: високі температури повітря і ґрунту, незначна кількість опадів. 2006 р. переконливо показав, що вирощування картоплі в умовах Степу України можливе лише при застосуванні зрошення.


 


Продуктивність рослин картоплі чітко пов’язана з метеорологічними умовами в роки досліджень. Середня за дослідом урожайність картоплі весняного садіння становила  у 2004, 2005, 2006 рр., відповідно 18,3, 16,5, 14,4 т/га; літньої – 19,7, 21,1, 15,4 т/га.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)