ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ СТРАХОВИХ ПОСЛУГ У СВІТОВУ СИСТЕМУ




  • скачать файл:
title:
ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ СТРАХОВИХ ПОСЛУГ У СВІТОВУ СИСТЕМУ
Тип: article
summary:

 

Актуальність теми. У сучасній світовій економіці ринок страхових послуг виконує надзвичайно важливу роль. Через даний ринок відбувається перерозподіл ризиків і грошових потоків, що забезпечують фінансування страхових подій у глобальному середовищі, створюються умови для підвищення рівня соціального захисту населення, залучення страхового капіталу для інвестування як національних економік, так і в міжнародному масштабі. У результаті світовий ринок страхових послуг сприяє інтеграції національних економік у систему світового господарства й активізує процеси глобалізації.

Ринок страхування характеризується інтеграційними процесами, що є слідством лібералізації торгівлі страховими послугами, укрупнення і зростаючої капіталізації страхових компаній, усунення бар’єрів для іноземних страховиків і підвищення їх концентрації, темпів зростання окремих видів страхування, поліпшення якості традиційних послуг, запровадження нових страхових продуктів. Такі тенденції посилюють конкуренцію та супроводжуються експансією і поглинанням  страхового бізнесу в країнах з перехідною економікою.

Високий інтерес до українського страхового ринку з боку іноземних інвесторів є прямим слідством ринкових перетворень, недостатнім розвитком та незбалансованою структурою при одночасній великій ємності страхового ринку, у якій переважну роль відіграють ризикові види страхування, що не забезпечує достатньої конкурентоспроможності вітчизняних страховиків.

В економічній літературі проблеми міжнародної торгівлі товарами та послугами досліджені у працях таких вчених, як О.Г.Білорус, І.Р.Бузько, Д.Г.Лук’яненко, Ю.В.Макогон, І.М.Миценко, Ю.М.Пахомов, М.В.Румянцев, А.С.Філіпенко, Г.А.Черниченко, М.А.Янковський та ін. Дослідження кола важливих питань державного регулювання й функціонування ринку страхових послуг висвітлено у роботах іноземних дослідників таких, як Дж.М. Кейнс, П.Самуельсон, М.Фрідмен, С.Фішер, Р.Дорнбуш, Р.Шмалензі, Д.Норт й ін. Питання організації страхової справи на міжнародному рівні вивчалися такими вченими, як Н.Г.Адамчук, В.Д.Базилевич, О.В.Булатова, Н.М.Внукова, Л.В.Временко, А.Глущенко, Л.М.Горбач, Т.А.Говорушко, Л.Л.Кінащук, М.С.Клапків, Н.Лутак, М.В.Мних, О.М.Мозговий, В.Й.Плиса, О.А.Соловйова, С.С.Осадець, К.Є.Турбіна, В.І.Успаленко, В.Г.Федоренко, В.М.Фурман, В.В.Шахов, Л.Ширинян, П.Щедрий, Р.Т.Юлдашев та ін. Історичний розвиток страхування і теорія страхування знайшли своє відібраження у працях К.Г.Воблого, Б.Г.Данського, С.К.Реверчука, В.К.Райхера, М.І.Рейтмана, М.І.Туган-Барановського.

Разом з тим, питання інтеграції українського ринку страхових послуг у світовий, оцінки рівня концентрації на страховому ринку an>  в теоретичному й методологічному плані досліджені недостатньо. Різноманіття аспектів страхування, актуальність пошуку нових підходів до рішення проблеми інтеграції вітчизняного ринку страхових послуг у світовий обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, його мету і завдання.


Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до напрямків науково-дослідної роботи кафедри міжнародної економіки Донецького національного університету за держбюджетними темами: "Методологічні питання регулювання зовнішньоекономічної діяльності на рівні регіону і розробка рекомендацій щодо її активізації" (номер теми Г-96/93, номер державної реєстрації – 0196U021119), у рамках якої запропоновано механізм інтеграції національного страхового ринку у світовий ринок; "Конкурентоспроможність підприємств Донецького регіону на міжнародних ринках і пошук шляхів її підвищення" (номер теми Г-01/3, номер державної реєстрації – 0101U005723) здійснено аналіз діяльності страхових компаній з іноземним капіталом.

Метою дослідження є удосконалення теоретико-методологічних основ розвитку міжнародного страхового ринку і науково-практичних рекомендацій щодо інтеграції національного страхового ринку до світового.

Для досягнення мети в роботі поставлено і вирішено наступні задачі:

дослідити теоретико-методологічні основи розвитку ринку страхових послуг;

узагальнити економічну сутність страхової послуги й міжнародного ринку страхування в умовах глобалізації;

розглянути вплив лібералізації торгівлі страховими послугами на розвиток страхових ринків країн;

виконати аналіз  структури й динаміки світового ринку страхових послуг;

дослідити стан, структуру й особливості розвитку українського ринку страхових послуг;

оцінити взаємодію українського страхового ринку з ринками європейських країн;

розробити рекомендації щодо оцінки концентрації капіталу на страхових ринках і привабливості регіональних страхових ринків;

побудувати моделі й виконати прогнозування ємності світового й українського страхових ринків.

Об'єктом дослідження виступає процес розвитку світового й національного ринків страхування.

Предметом дослідження є закономірності й напрямки розвитку українського страхового ринку і особливості його інтеграції  у світову систему.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертації є фундаментальні положення економічної теорії і теорії світової економіки. Специфіка предмету дослідження та конкретні дослідницькі завдання зумовили застосування як загальнонаукових, так і спеціальних методів пізнання. У процесі дослідження використано методи: системного аналізу – для виявлення впливу глобалізації на інтеграцію страхового ринку у світовий; метод узагальнення показників – під час виконання аналізу стану, структури і динаміки світового й національного ринків, оцінки ступеня концентрації страхового капіталу; групування – для виявлення закономірностей розвитку регіональних страхових ринків, інтеграційних об'єднань; багатовимірної середньої – для оцінки ступеня привабливості страхового ринку в регіональній площині; моделювання та прогнозування – для оцінки взаємодії національного ринку і європейських країн, виконання варіантів прогнозів ємності українського ринку, світового і ринку окремих континентів.

Інформаційною базою дослідження є закони України, нормативні акти Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, офіційні публікації Державного комітету статистики України та матеріали мережі Inte
et, аналітичні матеріали міжнародних організацій, праці вітчизняних і зарубіжних вчених, результати власних досліджень автора. Обробка інформації здійснювалась за допомогою сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в поглибленні теоретичних і науково-методичних основ інтеграції національного страхового ринку у світовий. Основні результати, що характеризують новизну проведеного дослідження, полягають у наступному:

уперше:

розроблено концептуальну схему інтеграції ринку страхових послуг України у світовий, яка включає мету (визначення головних напрямків розвитку  українського ринку страхових послуг та особливостей його інтеграції у світову систему), механізм інтеграції, що базується на комплексному підході, визначає умови входження (диверсифікацію видів, уніфікацію принципів страхування, збільшення капіталізації національних компаній, присутність на національному ринку іноземного капіталу, вихід українських страховиків на іноземні ринки), використовує інструменти функціонування страхового ринку (ставки страхових платежів, важелі регулювання попиту і пропозиції, частка участі іноземного капіталу у статутному фонді), методи аналізу і моделі прогнозування, що забезпечує вибір можливих напрямків розвитку страхового ринку;

удосконалено:

 систему показників оцінки ступеня концентрації світового страхового капіталу на основі запропонованих коефіцієнтів локалізації, використання яких дозволяє охарактеризувати нерівномірність розподілу страхового капіталу в країнах з різним рівнем економічного розвитку залежно від обсягу ВВП;  для окремих країн – залежно від обсягу ВРП регіонів, чисельності населення, кількості страхових компаній. Запропонований підхід може бути адаптований для мікрорівня;

 поширено межі коефіцієнтів локалізації з метою підвищення рівня деталізації оцінки концентрації страхового капіталу окремих регіонів. На відміну існуючого пропорційного й непропорційного розподілу регіонів виділено  регіони з дуже низьким рівнем концентрації страхового капіталу, від'ємно і позитивно непропорційним розподілом, пропорційним розподілом й регіони сильної концентрації страхового капіталу.

одержало подальшого розвитку:

 понятійний апарат: страхову послугу у міжнародній практиці, на відміну від існуючих трактувань, визначено як результат страхової діяльності, що базується на взаємодії учасників міжнародного страхового ринку, є нематеріальним або має матеріально-речову форму чи матеріалізується в зміні стану об’єкту та задовольняє потреби юридичних, фізичних осіб (страхувальників) і суспільства в цілому; потенціал інтеграції страхування визначено як максимальний результат діяльності страхових компаній, якого вони можуть досягти під впливом лібералізації торгівлі страховими послугами з метою пристосування до змін у глобальному просторі за рахунок ефективного використання всіх наявних ресурсів та можливостей;

 науково-методичний підхід щодо забезпечення реалізації стратегічних напрямків розвитку страхового ринку, зокрема побудовано прогнозні моделі, які дозволяють розробляти варіанти прогнозу ємності міжнародного і  національного ринків страхових послуг.

Практичне значення отриманих результатів дисертаційної роботи полягає в можливості їх використання під час формування політики взаємодії України з світовою системою торгівлі страховими послугами, у визначенні необхідних заходів для максимізації позитивних та мінімізації негативних наслідків вступу країни до СОТ в контексті функціонування ринку страхових послуг.

Результати дослідження впроваджено Головним управлінням економіки Донецької обласної державної адміністрації (довідка про впровадження № 8-035 від 21.02.08р. – про залучення страхового капіталу для підвищення інвестиційної привабливості регіону; в діяльність страхової компанії АСКА (акт впровадження № 1029-22/19 від 25.04.2008 р.) – прогнози ємності страхових ринків країн; Донецької торгово-промислової палати (довідка про впровадження № 1386/ 01.10 від 28.04.08 р.) – рекомендації щодо розробки рейтингів регіональних страхових ринків.

Результати досліджень, що містяться у дисертації, використано під час підготовки рекомендацій Міжнародної науково-практичної конференції "Проблеми та перспективи співробітництва між країнами Південно-Східної Європи в рамках Чорноморського економічного співробітництва та ГУАМ", яку організував Донецький національний університет (Україна) та Господарська академія ім. Д.А. Ценова (Республіка Болгарія) (довідка № 45-02/7.9.7-134 від 07.10.2007 р.); XIV міжнародного науково-практичного семінару «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект», яку організував Донецький національний університет (довідка №89-02/7.9.7-134 від 27.01.2008 р.).

Теоретичні положення і матеріали дослідження використовуються у навчальному процесі Донецького національного університету під час викладання дисципліни «Міжнародний банківський і страховий бізнес», а також під час виконання курсових і магістерських робіт (довідка № 824/01-27/6.90 від 17.09.2008 р.)

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійних наукових досліджень. Усі опубліковані наукові праці є особистими, у дисертації використано ідеї, які є результатом самостійних досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дослідження доповідались на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях і семінарах конференціях, а саме на: Всеукраїнській науково-практичній конференції «Проблеми інформаційного та статистичного забезпечення управління економікою» (м. Дніпропетровськ, 2005), трьох міжнародних науково-практичних семінарах «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (м. Святогірськ, 2006, 2007, 2008 рр.), на міжнародній конференції «Проблеми та перспективи співробітництва між країнами Південно-Східної Європи в рамках Чорноморського економічного співробітництва та ГУАМ» (Лівадія-Донецьк, 2007 р.), на міжнародній конференції «Економіка України у системі глобального розподілу праці» (м. Київ, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, 2007р.), на 7 Міжнародній науково-практичній конференції «Країни з перехідною економікою в умовах глобалізації»» (м. Москва, РУДН, 2008 р.), Науковій конференції «Соціально-економічна і фінансова політика Росії в процесі переходу на інноваційний шлях розвитку» (м. Москва, ВЗФЕІ, 2008 р.).

Публікації. За результатами дослідження одноосібно опубліковано 11 наукових робіт загальним обсягом 4,14 д.а., у тому числі: 7 статей у наукових фахових виданнях загальним обсягом 3,12 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, що містить 121 найменування. Основний зміст викладено на 156 сторінках друкованого тексту. Дисертація містить 18 таблиць на 18 сторінках, 13 рисунків на 11 стор., додатки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)