Формування і розвиток механізмів ДЕРЖАВНОГО регулювання зовнішньоторговельних зв’язків україни



title:
Формування і розвиток механізмів ДЕРЖАВНОГО регулювання зовнішньоторговельних зв’язків україни
Альтернативное Название: Формирование и развитие механизмов ГОСУДАРСТВЕННОГО регулирования внешнеторговых связей украини
Тип: synopsis
summary:

Розділ 1. "Аналіз державного регулювання зовнішньоторговельних зв’язків України". Формуючи основні елементи ринкового механізму, лібералізація зовнішньої торгівлі стає важливим складовим елементом структурної перебудови економіки держави, а в перехідний період є, з одного боку, одним із стратегічних напрямків економічних реформ, а з іншого, – фактором міжнародної торговельної інтеграції.


Держава повинна мати адекватні інструменти регулювання зовнішньої торгівлі. Останнє є особливо важливим, тому що в колишніх соціалістичних країнах практично були відсутніми такі традиційні інструменти торговельної політики, як система тарифного регулювання, система квот і ліцензій. Вони використовували могутніший інструмент – прямий державний контроль за експортом і імпортом. Тому процес лібералізації зовнішньої торгівлі на перехідному етапі передбачає не просто перегляд інструментів торгової політики, а фактично створення їх заново.


Перші результати лібералізації зовнішньої торгівлі в перехідний період показують, що всупереч твердженням теорії вона ще не стала важливим фактором структурної перебудови і економічного зростання. Досвід здійснення економічних реформ в постсоціалістичних країнах свідчить, що конкретні результати лібералізації зовнішньої торгівлі значною мірою залежать від того, як ця лібералізація проводиться – від послідовності та строків проведення реформ, від інструментів зовнішньоторговельної політики, від пріоритетних цілей держави, від взаємозв’язків загальноекономічних реформ і реформи зовнішньої торгівлі.


Щодо ситуації в Україні та її курсу на інтеграцію у світове господарство в перехідний період важливо усвідомлювати, що лібералізація зовнішньої торгівлі – не самоціль, а важливий засіб досягнення стратегічних завдань економічної трансформації. Проте в умовах глибокої економічної кризи, низької конкурентоспроможності національної економіки, вона перетворилась на засіб економічної агресії розвинених країн. Це дає підстави сформулювати висновок: до завершення структурної трансформації економіки, підвищення її міжнародної конкурентоспроможності держава повинна виробити таку зовнішньоторговельну політику, яка б розумно поєднувала відкритість економіки і протекціонізм, з доповненням її такими особливостями, як обмеженість, тимчасовість і активність.


Прийнятий Україною курс на лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності, ліквідацію невиваженої системи квотування і ліцензування експорту прискорив розвиток зовнішньої торгівлі. Так, 1998 – 2003 рр. характеризуються стабільним зростанням зовнішньоторговельного обігу, у тому числі експорту й імпорту товарів і послуг. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины