ИНФОРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ОРГАНОВ РЕГИОНАЛЬНОГО УПРАВЛЕНИЯ В СОВРЕМЕННЫХ УСЛОВИЯХ



title:
ИНФОРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ОРГАНОВ РЕГИОНАЛЬНОГО УПРАВЛЕНИЯ В СОВРЕМЕННЫХ УСЛОВИЯХ
Альтернативное Название: ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІВ РЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ
Тип: synopsis
summary:

Розділ 1. Аналіз функціонування існуючої інформаційної системи регіональних органів державного управління.


Регіональне управління існує в силу історично сформованої ієрархії державного управління. Однак у сучасних умовах значимість цієї ланки істотно зросла, що обумовило до нього великий практичний і науковий інтерес.


Вихідним пунктом усякої концепції регіонального управління є поняття "регіон". У даній роботі соціально-економічний регіон визначається як частина території держави, виділена по сукупності різних ознак в адміністративну одиницю, що свідомо направляється і координується для досягнення цілей суспільного розвитку і запобігання дій руйнівних зовнішніх і внутрішніх сил.


Регіональне управління являє собою процес впливу не тільки на об'єкти, що входять у господарський комплекс регіону, але і на всі адміністративно-територіальні одиниці, що знаходяться на його території. Метою регіонального управління є підвищення якості життя населення і забезпечення відтворення природних систем на базі ефективного комплексного економічного і соціального розвитку регіону, що досягається шляхом раціональної організації територіального господарства.


Особливе значення при управлінні регіоном, зокрема його економікою, набуває розподіл управлінських функцій між центром і регіоном, регіоном і органами місцевого самоврядування, розподіл повноважень між усіма цими ланками, що міняються разом із трансформацією системи управління в цілому.


У сучасних умовах пріоритетними напрямками регіональної політики, що визначають ефективність функціонування регіону, є наступні: управління майном, що знаходиться поки в загальнодержавній власності; приватизація об'єктів комунальної власності; соціальний захист населення; розвиток локальної інфраструктури як виробничого, так і соціального значення; підтримка підприємництва.


Інтереси регіональних органів управління суперечливі: з однієї сторони, вони виступають як власники ряду об'єктів на своїй території, і, отже, прагнуть до одержання від них певного доходу, а, з іншого боку, вони зацікавлені в підвищенні якості життя на даній території, і, отже, до доступності товарів і послуг населенню.


З підвищенням ступеня самостійності і відповідальності регіональних органів влади зростає роль вироблення такої технологічної схеми збору й обробки інформації, що дозволила б, не перевантажуючи співробітників апарата надлишковими даними, визначати тенденції і прораховувати можливі варіанти подій, а також вчасно визначати ознаки кризи, якої б сфери це не стосувалося.


Виходячи з проведеного аналізу, робиться висновок, що сформована система регіонального управління має певні недоліки, що негативно впливають на дії її підрозділів щодо виконання головної функції органів регіонального управління для забезпечення збалансованого соціально-економічного розвитку території. Серед цих недоліків наступні:


недостатньо чіткий розподіл управлінських функцій між центром і регіоном, регіоном і органами місцевого самоврядування, розподіл повноважень між усіма цими ланками, що міняються разом із трансформацією системи управління в цілому;


недостатні повноваження регіональних органів влади щодо керування майном, що знаходиться в загальнодержавній власності;


відсутні чи недостатньо ефективні механізми щодо обліку і впливу на соціально-політичну обстановку в регіоні;


правова база державного регулювання територіального розвитку не є втіленням єдиних концептуальних представлень щодо сутності, змісту і форми державної регіональної політики, у результаті чого склалося правове поле з безліччю “білих плям”, внутрішніх протиріч.


Зазначені обставини повинні враховуватися як при розробці підходів до удосконалення механізмів регіонального управління, так і при розробці його інформаційного забезпечення.


З метою запобігання протиріч між інформаційними потребами органів управління регіоном і можливостями діючої системи, їхнього інформаційного забезпечення потрібне створення принципово нової системи інформаційно-аналітичного обґрунтування і супроводу управлінських рішень і забезпечення скоординованої роботи місцевих органів державної влади на основі використання сучасних інформаційно-управлінських технологій, основними елементами яких варто розглядати соціально-економічний і соціально-політичний моніторинг, що охоплює всі рівні управління в регіоні.


Аналіз існуючих інформаційних систем, що використовують засоби обчислювальної техніки і зв'язку, називаних ще автоматизованими (АІС), процесів їхньої розробки дозволяє виявити наступні основні причини, що стримують зростання ефективності АІС:


велика тривалість проектування і значна складність внесення змін у реалізовані системи, з одного боку, і високі темпи технічного прогресу, з іншого боку, роблять системи морально застарілими до моменту введення їх в експлуатацію;


необхідність спеціальної підготовки користувачів до взаємодії із системою, особливо в тих сферах, де застосування обчислювальної техніки є новим і незвичним;


необхідність безупинного удосконалення як власне інформаційних систем, так і механізму управління ними;


недоліки, що закладаються в процесі розробки АІС (зведення проектування АІС до вибору комплексу технічних засобів, визначеної системи управління базою даних без обліку дійсної природи інформаційних потреб користувачів і забезпечення необхідної гнучкості АІС; у центрі уваги виявляється тільки один компонент АІС - база даних і при цьому тільки технічна сторона її створення і ведення; поза задачами проектування АІС залишаються система як ціле, її взаємодія із середовищем і насамперед людський, користувальницький аспект цього середовища).


Обставини, що обумовили ці причини, варто враховувати при подальшій розробці інформаційно-аналітичних систем (ІАС) регіонального управління.


Елементами ІАС регіонального управління повинні бути бази даних; системи зв'язку і передачі даних; системи обробки даних (у системах прийняття рішень); автоматизовані робочі місця, реалізовані на основі сучасних електронно-обчислювальних машин і засобів зв'язку.


Розділ 2. Організаційно-методичні питання формування і забезпечення функціонування інформаційно-аналітичної системи регіональних органів державної влади.


У результаті інформаційного аналізу задач, розв'язуваних органами регіонального управління, виділяються наступні напрямки їхнього інформаційного забезпечення (рис. 1).


 


У процесі дослідження місця науково-технічної інформації в процесі регіонального розвитку було встановлено, що фактором, який обумовив зниження конкурентноздатності продукції, з'явився розпад регіональної ланки системи науково-технічної інформації, ланки, що забезпечує зв'язок між виробниками науково-технічної інформації і її споживачами. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины