УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ПАКЕТАМИ АКЦІЙ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ПАКЕТАМИ АКЦІЙ В УКРАЇНІ
Альтернативное Название: УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ УПРАВЛЕНИЯ ГОСУДАРСТВЕННЫМИ ПАКЕТАМИ АКЦИЙ В УКРАИНЕ
Тип: synopsis
summary:

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, сформульовано загальну мету, деталізовану в конкретних завданнях щодо її досягнення, визначено наукову новизну й практичну корисність досягнутих у процесі дослідження результатів, наведено дані щодо їх впровадження, апробації та опублікування.


У першому розділі“Теоретико-методологічні засади управління державними пакетами акцій” – на основі джерелознавчого аналізу виявлено специфіку цільових орієнтирів участі держави в капіталі акціонерних товариств, виокремлено ключові ознаки та складові елементи відповідної державно-управлінської діяльності, охарактеризовано її специфіку в ринкових та перехідних економіках.


Управління державними пакетами акцій виступає дієвим засобом реалізації цілей участі держави в капіталі акціонерних товариств: соціально-економічних (забезпечення матеріальної та вартісної збалансованості сус­пільного виробництва, підтримання цілісності суспільного відтворю­вального процесу, згладжування циклічних коливань тощо) та комерційних (вилучення підприємницького прибутку відповідних компаній у вигляді дивідендів, наповнення доходної частини державного бюджету за рахунок податкових та інших обов’язкових платежів цих підприємств).


Держава стає акціонером, а уповноважені органи виконавчої влади дістають можливість брати участь у прийнятті рішень щодо формування стра­тегій цих компаній, здійснення ними інвестиційної, структурної, інноваційної та іншої діяльності. Державно-управлінський вплив на функціонування корпоративного сектора за таких умов правомірно розглядати як гарант надійності, довгостроковості, цілеспрямованості, оперативності розв’язання актуальних проблем розвитку господарської системи в цілому. Втім, прослідковується наявність суперечностей в реалізації соціально-економічних цілей держави та комерційних завдань функціонування аналізованих підприємств.


Систематизація підходів вітчизняних і зарубіжних учених Є.В.Балаць­кого, М.В.Клінової, Я.Корнаї, С.І.Меньшикова, Х.Міленбуша, Ю.М.Осипова, А.С.Поважного, Є.В.Торкановського, Ф.І.Шамхалова свідчить, що ключовою умовою доцільного поєднання та реалізації соціально-економічних і комерційних орієнтирів участі держави в капіталі акціонерних товариств є додержання органами державної влади низки принципів при прийнятті відповідних рішень. Недостатня ж увага до виконання цієї умови призводить до посилення ефекту спадної корисності володіння державою пакетами акцій компаній.


Управління державними пакетами акцій виступає засобом реалізації цілей участі держави в капіталі акціонерних товариств. Об’єкт управлінської діяльності держави - державні пакети акцій - розглядаються як певна множина цінних паперів на значну суму, що засвідчує внесення державою своєї частки до капіталу акціонерних товариств та права держави як їх учасника (державні корпоративні права).


Зміст управління державними пакетами акцій автор вбачає в реалізації низки функцій уповноважених органів державної влади та їх представників в органах управління компаній: загальних (планування, організація, регулювання, мотивація, контроль), спеціальних (закріплення у власності держави, отримання доходів від використання цих активів у формі дивідендів та підвищення їх курсової вартості тощо) та забезпечувальних (обліково-аналітичної, норма­тивно-правової, кадрової, консультативної), а також принципів їх реалізації.


Результати управління державними пакетами акцій відображають ступінь реалізації зазначених функцій та принципів. Відповідно наслідки управління державними пакетами акцій визначаються: здатністю органів державної влади та уповноважених ними осіб запроваджувати та використовувати в конкретний проміжок часу доцільну сукупність функціонального та забезпечувального блоків; їх спроможністю здійснювати загальні та спеціальні функції; можливостями виваженого спрямування цієї управлінської діяльності на реалізацію завдань розвитку системи господарювання.


Особливості реформування відносин власності та специфіка механізмів державного впливу на корпоративний сектор у країнах з перехідною еко­номікою висвітлені в роботах В.Г.Бодрова, Ю.В.Вінслава, А.С.Гальчин­ського, В.М.Гейця, М.А.Дерябіної, О.С.Мендрула, О.Й.Пасхавера, О.Д.Ради­гіна, О.Ю.Рудченка та інших. З урахуванням результатів цих досліджень у дисертації доведено, що сучасний етап ринкових перетворень у країнах з перехідною економікою, і зокрема в Україні, потребує синхронізації, узгодженості в застосуванні методів приватизаційного продажу пакетів акцій виробничих компаній та використання відповідних активів без зміни їх форми власності.


Аналіз наукових джерел свідчить, що вдосконалення управління державними пакетами акцій в Україні потребує комплексного дослідження. У висновках до розділу визначено найважливіші напрями таких досліджень.


У другому розділі“Сучасний стан та специфіка управління дер­жав­ними пакетами акцій в Україні” здійснено аналіз, визначено тенденції, напрями, умови розвитку цієї діяльності.


Пакети акцій господарських товариств, які на сьогодні знаходяться у власності держави, можна розподілити на дві основні групи.


Першу групу утворюють акції, які ще не реалізовані згідно з планами приватизації відповідних підприємств. Ці активи не є державною часткою в статутному фонді підприємств, але фактично перебувають у власності держави до моменту їх повної реалізації.


Другу групу становлять акції, що закріплені за державою спеціальним рішенням уряду. Таке рішення стосується пакетів акцій у розмірі 25 або 50% статутного фонду компанії плюс одна акція відкритого акціонерного товариства, яке створене на базі об’єктів групи Г.


 


Протягом останніх п’яти років підвищення вартості пакетів акцій, що перебувають у власності держави при реалізації планів приватизації господарських товариств, суттєво перевищувало відповідні показники пакетів, закріплених у власності держави (рис. 1). Нині 64% сукупної вартості акцій, які є у державній власності, припадає на недопродані активи підприємств, що приватизуються.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)