ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗА КРИТЕРІЄМ ПРИРОСТУ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗА КРИТЕРІЄМ ПРИРОСТУ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ
Тип: article
summary:

 

Актуальність теми. Протягом останніх 6 років будівельна галузь має сталі темпи економічного зростання. Річний обсяг робіт, виконуваних за контрактами будівельного підряду, збільшився у 3,4 рази. Середньорічний індекс інвестицій  в основний капітал по підприємствах галузі становить 126,3 %. Активи будівельних підприємств збільшились у 2,6 рази. Рентабельність операційної діяльності зросла в 2,4 рази. З огляду на позитивні тенденції, зараз  будівельним підприємствам  потрібний  такий економічний  механізм,  який здатний не тільки  допомогти уникати кризи чи утриматись на прийнятному рівні економічного стану, а й забезпечити невпинне у часі, протягом тривалого періоду (10 - 15 років), покращення цього стану. Саме такий механізм, цілеспрямовано налаштований  на абсолютні та відносні зміни основних економічних показників діяльності підприємства, має забезпечити його сталий  розвиток.

Розвитку підприємства присвячено чимало наукових робіт вітчизняних та закордонних вчених. За сукупністю розглянутих задач та методів їх розв’язання можна дійти висновку, що на сьогодні вже є значні теоретичні та практичні надбання з питань розвитку будівельних підприємств, створені відповідні законодавча та нормативна бази. Але, на наш погляд, ці надбання потребують системного узагальнення та суттєвого вдосконалення. Визнаючи значний науковий внесок попередніх дослідників в створення окремих складових економічного механізму підприємства, слід зазначити, що в опублікованих працях відсутній переконливо обґрунтований критеріальний показник з оцінки сталого розвитку будівельного підприємства. Також відсутня логічно структурована система методів і моделей з управління  економічними параметрами всіх напрямків діяльності підприємства. За міжнародною класифікацією, яка з 2000 року впроваджена в Україні, це - фінансова, інвестиційна, операційна діяльність. Постає необхідність достовірного описання економічного механізму, який має охоплювати всі зазначені напрямки діяльності, упорядковану сукупність відповідних економічних задач, для розв’язання яких використовуються різні детерміновані та стохастичні моделі і методи, враховуються ризики, що притаманні діяльності будівельних підприємств.

Необхідність створення адекватної та достовірної моделі такого механізму визначає актуальність дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний в дисертаційній роботі напрямок досліджень відповідає тематичній спрямованості Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року (постанова Кабінету Міністрів  від 21.07.2006 №1001), науковій програмі Київського національного університету будівництва і архітектури МОН України за темою «Прогнозування показників діяльності будівельного підприємства (номер державної реєстрації 0107U009980). Автором (як співвиконавцем зазначеної теми) створені багатофакторні регресивні моделі основних економічних показників діяльності будівельних підприємств та імітаційна модель розвитку підприємства.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в розробці моделі економічного механізму поступального розвитку будівельних підприємств, що спрямований на стабільність функціонування та економічне зростання.

Для досягнення обраної мети, необхідно вирішити взаємопов’язані завдання:

-        визначити та обґрунтувати головний критеріальний показник з оцінки і спонукання сталого розвитку будівельного підприємства;

-        розробити модель поступального розвитку будівельного підприємства; визначити перелік  конкретних економічних задач, які потребують розв’язання;  із зазначеного переліку виділити ті задачі, по яких зараз відсутні методи або моделі з  їх розв’язання, та заповнити цю прогалину;

-        на базі моделі розвитку будівельного підприємства створити ділову гру, яка дозволить: а) у режимі “штабних навчань”  керівництва підприємств із сукупності можливих варіантів економічного розвитку даного будівельного підприємства обрати кращий; б) завдяки запровадженню активних методів навчання підвищити ефективність професійної підготовки та перепідготовки керуючого персоналу.

Об’єктом дослідження є економічна діяльність будівельного підприємства; предметом дослідженняекономічний механізм розвитку будівельного підприємства.

Методологічна і інформаційна основа дослідження

Для вирішення задач дослідження використовувались: евристичний метод (моделювання процесу поступального розвитку будівельного підприємства); імітаційне моделювання (створення ділової гри); методи лінійного програмування (оцінка інвестиційної програми за критерієм економічної доцільності залучення джерел фінансування для  напрямків формування активів); стохастичні моделі і методи, а саме - багатофакторний кореляційний і регресійний аналіз (обґрунтування головного критерію з оцінки розвитку підприємства; розробка моделей: впливу професійності персоналу на прибуток; впливу окремих статей активів і пасивів на  виручку і собівартість  реалізованої продукції; впливу частки відрахувань у фонди соціального розвитку підприємства на прибуток у майбутньому тощо).

Інформаційною основою дослідження є чинні в Україні законодавчі та нормативні акти; монографії вітчизняних, закордонних вчених та інша фахова література; матеріали наукових конференцій, періодичних видань, мережі Інтернет; Статистичні щорічники України, статистична звітність будівельних підприємств, результати вибіркових опитувань працівників будівельних підприємств.

Наукова новизна.

Вперше створена модель економічного механізму розвитку будівельного підприємства, що спрямований на стале зростання власного капіталу (обґрунтований головний економічний критерій - приріст власного капіталу за рахунок чистого прибутку; упорядкований  процес розвитку підприємства з наведенням логічно структурованого переліку задач, на основі яких створені регресійні моделі залежності: виручки і собівартості реалізованої продукції від окремих статей активів і пасивів;  операційного прибутку від розміру  фондів соціального розвитку підприємства та від професійності персоналу; середньозваженої вартості капіталу від розміру позикових коштів);

Удосконалено методи, форми підготовки та підвищення кваліфікації керівного складу будівельних підприємств шляхом участі у діловій грі, у якій імітується багаторічний процес розвитку підприємства.

Набули подальшого розвитку поняття економічного розвитку, як зміна  економічних параметрів операційної (виробничої), інвестиційної, фінансової діяльності з метою сталого приросту  власного капіталу; система методів і моделей  розв’язання економічних задач з розвитку будівельного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені методичні підходи доведені до рівня практичних рекомендацій і можуть бути використані будівельними підприємствами з метою підвищення ефективності свого економічного розвитку.

До наукових результатів, що мають практичне значення, належать наступні: моделі прогнозування виручки від реалізації продукції і собівартості реалізованої продукції; модель впливу професійності персоналу на прибуток; модель залежності середньозваженої вартості капіталу від розміру позикових коштів;  імітаційна модель розвитку будівельного підприємства як основа ділової гри ФІОРД (Фінансова, Інвестиційна, Операційна, Рентабельна Діяльність підприємства).

Результати дослідження прикладного характеру були використані при розробці програми розвитку  будівельних організацій м. Києва, що входять до корпорації  «Альтіс-Холдінг» (довідка від 18.03.2008 р.).

Ділова гра «ФІОРД» з 2006 / 07 року впроваджена в Київському національному університеті будівництва і архітектури в навчальний процес з дисциплін «Економіка будівництва», «Фінанси підприємства» (протокол № 4 засідання кафедри економіки будівництва від 25.10.2006 р.) і розміщена на web – сторінці кафедри. Матеріали гри можуть бути використані навчальними закладами, що займаються підготовкою та перепідготовкою фахівців економічного профілю.

Особистий внесок здобувача Дисертація є самостійно виконаною роботою здобувача. З наукових праць,  що видані у співавторстві, в дисертації використано  документацію ділової гри ФІОРД, де автору належить сама ідея гри, регресійні моделі середньозваженої вартості капіталу, виручки і собівартості реалізованої продукції. Всі наукові результати, розробки і пропозиції, що виносяться на захист, одержані здобувачем особисто.

          Апробація роботи Основні теоретичні положення і практичні результати  дисертаційної роботи викладені в доповідях на 61, 67, 68, 69  науково – практичних конференціях КНУБА (м. Київ, 2000, 2006, 2007 та 2008 роки), 2-й міжнародній науково -  практичній конференції «Дні науки-2006» (м. Дніпропетровськ, 2006р.), 1-й міжнародній науково – практичній конференції «Наука и технологии: шаг в будущее - 2006» (м. Дніпропетровськ, 2006 р.), науково – практичній конференції молодих вчених, аспірантів і студентів КНУБА (м. Київ, 2007 р.), 7-й міжнародній науково-методичній конференції “Сучасний український університет: теорія і практика впровадження інноваційних технологій” (м. Суми, 2008 р.).

Публікації Основний зміст дисертації відображено в 11 працях (з них 2 в співавторстві), 6 з яких входять до переліку, затвердженого ВАК України [1-6], з них 1 в співавторстві.

Обсяг та структура дисертаційної роботи Дисертація складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел літератури зі 133 найменувань та додатків. Повний обсяг роботи складає 181 сторінку, в тому числі: основного тексту – 134 стор., список використаних джерел на 11 сторінках. Крім основного тексту, в роботі наведені: 22 рис., 24 табл., 9 додатків на  36 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, завдання, об'єкт, предмет і методи досліджень, відображено наукову новизну, практичну значимість одержаних результатів дослідження, їхню апробацію, особистий внесок здобувача і публікації.

У першому розділі - «Аналіз  літературних джерел з теми  дослідження» - проаналізовані праці вітчизняних та закордонних вчених, що присвячені економічному механізму розвитку підприємства. Розглянуто існуючі підходи до поняття «розвиток». Економічний механізм розвитку підприємства розглядається у єдності та взаємозв’язку трьох напрямків його діяльності: виробничої (будівельної), інвестиційної та фінансової (формування та оцінка джерел капіталу). Було виявлено, що не зважаючи на численність наукових розробок стосовно розвитку будівельних підприємств, існує потреба в створенні відповідного економічного механізму.

Виявлено, що в опублікованих працях немає однозначного підходу до головного економічного критерію з оцінки сталого розвитку. Як критеріальні розглядаються такі показники: збільшення виручки від реалізації продукції; зростання активів підприємства; збільшення прибутку (зменшення збитків, збільшення доходів); ефективність (рентабельність) використання капіталу; приріст власного капіталу; потенціал підприємства (за експертними оцінками в балах); грошовий потік; вартість бізнесу; фінансова стійкість тощо.

На основі аналізу літературних джерел були визначені питання, що потребують подальших досліджень, а саме: обґрунтування  головного економічного критерію оцінки розвитку, моделювання процесу розвитку будівельного підприємства. 

В другому розділі - «Завдання, методика проведення та інформаційна основа дослідження» - для досягнення мети і вирішення завдань дослідження обрані методи кореляційного та регресійного аналізів, методи лінійного програмування, евристичний метод, імітаційне моделювання.

Дослідження проведені в чотири етапи.

Перший етап – вибір і обґрунтування головного економічного критерію розвитку будівельного підприємства. Обрані для подальшого дослідження як можливі критеріальні показники розвитку річні темпи приросту: чистої виручки від реалізації продукції (ЧВ); чистого прибутку (ЧП);  власного капіталу (ВК); рентабельності власного капіталу (РВК), основних та оборотних виробничих фондів (ВФ). Методами кореляційного аналізу досліджувалась функція цих показників у наступні роки в залежності від їх значення у попередні роки.

Для обчислення річних темпів приросту зазначених показників були зібрані первісні вихідні дані за 7 років (2000 – 2006) по 79 будівельним підприємствам, які за формою власності є відкритими акціонерними товариствами (ВАТ) і спеціалізуються на виконанні загальнобудівельних робіт. Ці підприємства мали позитивну динаміку досліджуваних показників.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)