РОЗВИТОК МЕНТАЛЬНОЇ МОДЕЛІ СВІТУ В РАННІЙ ЮНОСТІ ЗАСОБАМИ ІНТЕРНЕТ–СЕРЕДОВИЩА




  • скачать файл:
title:
РОЗВИТОК МЕНТАЛЬНОЇ МОДЕЛІ СВІТУ В РАННІЙ ЮНОСТІ ЗАСОБАМИ ІНТЕРНЕТ–СЕРЕДОВИЩА
Альтернативное Название: РАЗВИТИЕ МЕНТАЛЬНОЙ МОДЕЛИ МИРА В РАННЕЙ ЮНОСТИ СРЕДСТВАМИ ИНТЕРНЕТ–СРЕДЫ
Тип: synopsis
summary:

У Вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, формулюється його об’єкт, мета, завдання та гіпотези, розкривається наукова новизна, теоретичне та практичне значення роботи.


У першому розділі роботи«Теоретичний аналіз проблеми розвитку ментальної моделі світу під впливом діяльності в Інтернет–середовищі» аналізується психологічна категорія «ментальна модель світу», її структура, властивості, фактори розвитку та механізми формування. Показано, що система знань, уявлень, думок людини про світ була предметом ретельного вивчення у різних психологічних школах, де застосовувались  поняття «схеми», «когнітивної карти», «системи особистісних конструктів», «життєвого сценарію», «життєвого досвіду», «образу світу», «практичного інтелекту» (Е. Берн, Дж. Келі, О. М. Леонтьєв, Ж. П’яже, Р. Стернберг, Е. Толмен, М. О. Холодна). У нашій роботі ми віддали перевагу використанню поняття «ментальна модель світу». На нашу думку, саме це поняття  найбільш точно відображує суть ментальної репрезентації світу свідомістю людини.  По–перше, стосовно слова „модель” доцільно  вживання таких понять, як „система”, „багаторівневість”, „структурність”, „зв’язок між окремими елементами”; по–друге, одним із семантичних значень слова модель є „зразок”, що відображує властивість ментальної моделі світу бути орієнтиром для життєдіяльності людини; по–третє, саме слово „модель” передбачає активну діяльність щодо її створення (Р. Бендлер, Р. М. Грановська, Д. Гріндер, М. Л. Смульсон).


Ментальна модель світу представлена у свідомості людини в системі трьох модальностей: через знак (словесно–мовний спосіб кодування інформації); через образ (візуально–просторовий спосіб кодування інформації); через чуттєве враження (чуттєво–сенсорний спосіб кодування інформації) (Л. М. Веккер, М. О. Холодна).


Науковцями визнається, що ментальна модель світу людини знаходиться у постійному розвитку (Р. М. Грановська, В. В. Пєтухов). Узагальнюючи теоретичні дослідження науковців, ми виокремили наступні чинники розвитку ментальної моделі світу: діяльність, виховання, навчання, інформація та самоактивність людини. На формування ментальної моделі світу людини впливають такі зовнішні чинники, як країна, мова, епоха, економічний устрій (Г. Д. Гачев, Т. П. Григор’єва, Ю. М. Лотман, Е. Сепір, Б. Уорф). Багатьма науковцями визначалось, що кожна людина створює свою модель світу, яка є відмінною від інших.


Ментальна модель людини є фактором її фізичного та психічного здоров’я. Саме ментальна модель є тією внутрішньою мапою, що дозволяє людині відшукати свій шлях у житті, знаходити вихід у стресових ситуаціях, налагоджувати стосунки з іншими людьми, здійснювати певну професійну діяльність (Ф. Ю. Василюк, Д. О. Медвєдєв, Є. О. Клімов). У розділі показано, що ментальна модель світу та діяльність людини знаходяться у складному діалектичному зв’язку, обумовлюючи розвиток один одного.


Ранній юнацький вік є сензитивним періодом розвитку усіх складових ментальної моделі світу, що пов’язано з розвитком у цьому віці теоретичного мислення та його вищої форми – гіпотетико–дедуктивного мислення, переходом на новий рівень морального та особистісного розвитку, початком професійного та особистісного самовизначення, розширенням життєвого кола особистості (Л. Колберг, Дж. Марсіа, К. Левін, Ж. П’яже, Е. Шпрангер). Основними напрямками розвитку ментальної моделі світу в ранньому юнацькому віці є формування світогляду, розвиток ідентичності, формування власної системи моральних переконань, ускладнення та об’єктивізація системи оцінки дорослих та однолітків, поява життєвої перспективи (О. О. Бодалєв, Е. Еріксон, І. Ю. Кулагіна, Т. В. Снегирьова).


Великою популярністю серед сучасної молоді користується світова мережа Інтернет, яка з системи передачі протоколів даних за останні два десятки років  перетворилась на одне з середовищ існування сучасної людини,  потужний засіб комунікації і навіть окрему культурну течію. У сучасних гуманітарних науках Інтернет розглядається і як середовище існування сучасної людини (О. Є. Войскунський, Дж. Ланьє, Г. Рейнгольд), і як засіб, що опосередковує різні види діяльності, і як складна семіотична система (О. К. Тихомиров), і як середовище організації пізнавальної діяльності (М. Коул, Є. Д. Патаракін, Л. І. Травіна). З огляду на ці позиції доцільно ставити питання про вплив Інтернет–середовища на ментальну модель світу людини. У зв’язку з тим, що  це штучне середовище має істотні відмінності від природного, перед психологічною наукою постає питання вивчення особливостей Інтернету. Доцільність розгляду цього питання для нашого дослідження пояснюється необхідністю з’ясування особливостей ментальної моделі світу активних користувачів Всесвітньої мережі та обумовленості цих особливостей специфічними рисами самого Інтернет–середовища .


В процесі теоретичного аналізу   нами були виявлено наступні ролі, які відіграє Інтернет – середовище в розвитку ментальної моделі світу користувача: інформаційна база, модель сучасного світу, засіб презентації ментальної моделі, засіб пізнання іншого, засіб експериментування з ментальною моделлю, засіб занурення у невідомий світ.


У другому розділі«Дослідження особливостей ментальної моделі світу активних користувачів Інтернету раннього юнацького віку» – висвітлено загальні принципи та обґрунтована методика дослідження ментальної моделі світу в ранній юності, наведений психологічний аналіз та інтерпретація результатів.


Оскільки психологія ментальних моделей є новітнім напрямком психології, поки що не існує  комплексної методики для вивчення ментальної моделі світу в ранньому юнацькому віці. Проведенню констатуючого експерименту передувала розробка методики дослідження ментальної моделі світу, що враховує особливості цього вікового періоду. Складовими цього дослідження були аналіз загальних властивостей ментальних моделей світу та поелементний аналіз.


Для вивчення загальних властивостей ментальних моделей нами застосовувався семантичний аналіз творів на тему: «Світ, у якому я живу» та аналіз малюнків «Моя модель світу». На попередньому етапі дослідження  ми з’ясували особливості ментальної моделі світу сучасних українських юнаків. Нами були проаналізовані твори та  малюнки юнаків від 15 до 18 років, у результаті чого ми склали семантичну структуру ментальної моделі світу сучасних українських юнаків, виявили основні елементи ментальної моделі світу та склали систему показників.


 


У результаті обробки даних нами визначались наступні показники: переважний тип ментальної моделі (просторова, психологічна, соціальна, наукова, ідеалістична, фантастична), емоційне забарвлення (позитивне, негативне, нейтральне), життєва позиція (активна, пасивна), переважне коло (ближнє, середнє, дальнє), центрація моделі (геоцентрична, геліоцентрична, децентрована), тенденція до ескапізму (присутня, відсутня). Для поелементного аналізу ми скористались даними попереднього дослідження. Серед великої кількості елементів, що входять до ментальної моделі світу сучасних юнаків, нами були вибрані 30 основних і об’єднані в 3 блоки – «Я»–концепція, модель іншого, модель навколишнього світу. Для поелементного аналізу ментальної моделі світу ми застосовували наступні методики: тест незакінчених  речень «Ментальна модель юнака», за яким визначали якісний зміст елементів ментальної моделі, емоційне забарвлення та когнітивну складність; кольороасоціативна процедура О. М. Парачева, за якою деталізується характер емоційного сприйняття окремих елементів; тест репертуарних грат Келлі, за яким визначаються когнітивна диференційованість системи конструктів та особливості «Я»–концепції.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)