Психологічні чинники успішності професійної діяльності пожежних-рятувальників МНС УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
Психологічні чинники успішності професійної діяльності пожежних-рятувальників МНС УКРАЇНИ
Альтернативное Название: Психологические факторы успешности профессиональной деятельности пожарных-спасателей МЧС УКРАИНЫ
Тип: synopsis
summary:

Вступ містить обґрунтування актуальності проблеми дослідження та обраного напрямку дисертаційної роботи, розкриває її об'єкт та предмет, головну мету, гіпотезу та завдання, методологічні та методичні підходи. Викладено наукову новизну та практичну значущість роботи. Наведено відомості про особистий внесок автора, апробацію та впровадження результатів дослідження у практику діяльності МНС України.


Перший розділ „учасні наукові уявлення про успішність професійної діяльності працівників ризиконебезпечних професій містить стислий огляд концептуальних поглядів на проблему професійної діяльності в особливих та екстремальних умовах. Узагальнено наукові підходи до теоретико-методологічних основ вивчення професійної діяльності, описано специфіку діяльності працівників пожежно-рятувальних підрозділів МНС України, в тому числі iсторичнi, соцiальнi та психологiчнi аспекти дiяльностi. Професійна діяльність пожежних-рятувальників пов'язана з ризиком для здоров'я і життя, містить у собі велику кількість стресогенних факторів, і все це висуває підвищені вимоги до особистісних якостей працівників, рівня професіоналізму, здібності легко адаптуватися та адекватно реагувати на обставини, які швидко змінюються.


Аналіз умов професійної діяльності та особливостей її впливу на психічний стан та особистісні якості пожежного-рятувальника довів недосконалість системи психологічного забезпечення та психологічного супроводження діяльності цих фахівців, що негативно впливає на рівень успішності виконання пожежним-рятувальником своїх професійних обов’язків.


Обґрунтовано доцільність та послідовність системи професійного відбору до підрозділів МНС України, яка являє собою процедуру, що складається із декількох послідовних етапів (відбірна співбесіда, соціально-правовий аспект відбору, медичний відбір, конкурсно-екзаменаційний відбір, психологічний відбір), на кожному з яких повинно прийматися цілком самостійне та незалежне рішення про придатність кандидата до служби.


При цьому відзначено, що на сучасному етапі професійно-психологічний відбір до МНС Україні проводиться без  урахування специфіки професійної діяльності працівників різних підрозділів, відсутні наукові розробки з визначення професійної успішності за класифікатором спеціальностей рятувальників, що не дає перспектив визначення найдоцільнішого використання на службі особистості.


Найбільш актуальними, на наш погляд, є проблеми визначення організаційних форм, напрямків, етапів та методик професійного відбору в МНС України, законодавчої бази, що його регламентує, аналіз особливостей діяльності спеціалістів в екстремальних умовах із розробкою професіограм усіх спеціальностей МНС; розробка і практична перевірка нових інформативних кри­теріїв прогнозу успішності професійної діяльності.


 


Теоретичний аналіз праць вітчизняних та зарубіжних вчених дозволив визначити поняття успішності професійної діяльності. На наш погляд, успішність - це системне особистісне утворення фахівця, що проявляється на психологічному, професійному, соціальному й біологічному рівнях із виділенням основних критеріїв, які забезпечують ефективність і надійність діяльності протягом необхідного часу, стресостійкість, витривалість і відновлення функціональних систем організму людини.


Успішність діяльності визначається сукупністю професійних, технічних, організаційних факторів, але з погляду професійної придатності визначальними її передумовами є психологічні особливості суб'єкта, які відбивають його здібності, рівень розвитку професійно важливих якостей особистості, механізми психічної регуляції поведінку в екстремальних умовах й ін.


Після проведеного аналізу сучасної літератури і концепції успішності діяльності, запропоновано структуру успішності професійної діяльності, яка представляє собою сукупність стійких зв’язків між її компонентами, що забезпечує її цілісніть та збереження основних властивостей при різних зовнішніх та внутрішніх змінах.


Успішність професійної діяльності має дворівневую структуру, яка включає такі основні фактори: професійно важливі якості, професійну мотивацію, професійну підготовленість, готовність, надійність, ефективність та професійну задоволеність.


У другому розділі „Методи дослідження та структура діяльності працівників пожежно-рятувальних підрозділів” наводиться схема побудови дослідження, загальна характеристика груп досліджуваних та методів дослідження.


Відзначено, що проведене комплексне дослідження включало вивчення психологічних особливостей та умов професійної діяльності працівників пожежно-рятувальних підрозділів МНС, професіографічний аналіз діяльності та психодіагностичне обстеження вищевказаних фахівців з наступною оцінкою індивідуально-психологічних особливостей, які детермінують успішність їхньої професійної діяльності.


Загальна схема емпіричного дослідження складалася з 3 етапів, на кожному з яких вирішувалися конкретні завдання.


На першому етапі експериментального дослідження нами сформовано вибірку досліджуваних та групу експертів, а також здійснено аналіз умов та особливостей професійної діяльності працівників пожежно-рятувальних підрозділів МНС України за допомогою авторської професіографічної анкети. У дослідженні взяли участь 356 пожежних-рятувальників ГУ МНС України в Харківській  області, віком від 20 до 44 років, стаж роботи в системі МНС від 1 до 15 років.


До групи експертів увійшли начальники варти, начальники пожежно-рятувальних частин та їх заступники, які мають тривалий стаж служби та є загальновизнаними професіоналами. Ці фахівці взяли участь в опитуванні за  авторськими анкетами, які були націлені на отримання об’єктивної оцінки умов та особливостей професійної діяльності та виділення професійно важливих якостей у пожежних-рятувальників. На підставі цих оцінок було разроблено професіограму пожежного-рятувальника. Крім того за оцінками експертів усі досліджувані були розділені на три групи: 1 група - з високим,
2 – з середнім та 3 – з низьким рівнем успішності професійної діяльності, які взяли участь у подальшому дослідженні.


На другому етапі дослідження було проведено комплексне психологічне обстеження оптантів усіх груп з метою виділення індивідуально-психологічних якостей особистості, які детермінують успішність професійної діяльності пожежного-рятувальника. Отримані дані надалі піддавалися методам статистичного аналізу. Результатом цього етапу дослідження стала розробка психограми та интегративної моделі успішного пожежного-рятувальника.


На третьому етапі  дослідження проводилась оцінка ефективності застосування запропонованої інтегративної моделі успішного пожежного-рятувальника під час проведення професійного психологічного відбору слухачів Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (с. Ватутіно, Харківська обл.). У дослідженні взяли участь 87 слухачів, які опановували спеціальність „пожежний-рятувальник”. На підставі отриманих даних було запропоновано систему пролонгованої діагностики  успішності професійної діяльності в процесі професійного психологічного відбору та цільову програму професійно-психологічного супроводження слухачів у процесі професійної підготовки.


У третьому розділі „Психологічні умови успішності професійної діяльності пожежних-рятувальників” надано результати професіографічного та психологічного аналізу професійної діяльності працівників пожежно-рятувальних частин, а також дослідження індивідуально-психологічних особливостей пожежних-рятувальників у залежності від рівня успішності виконання ними своїх професійних обов’язків.


Проведений професіографічний аналіз дозволив виділити особливості, мету, завдання, зміст, умови і результати професійної діяльності працівників пожежно-рятувальних підрозділів, які висувають специфічні вимоги до суб'єкта праці. Основною особливістю професійної діяльності пожежного-рятувальника є періодичне виконання ним бойових завдань з гасіння пожеж або рятування людей в особливих умовах. Це зумовлює необхідну наявність у пожежних-рятувальників таких професійно важливих якостей (ПВЯ):


- ПВЯ, які характеризують психічні процеси: здатність зберігати працездатність в умовах аварійної ситуації при впливі стресогенних факторів; фізична сила й витривалість, необхідні й достатні для виконання професійних дій, операцій, нормативів в особливих умовах діяльності; гарна координація рухів рук і ніг, спритність, здатність до виконання складних рухових актів; висока швидкість моторного реагування на сигнали; здатність швидко перемикати увагу від одного об'єкта діяльності до іншого, або від однієї операції до іншої; стійкість уваги в часі в особливих умовах діяльності; спроможність до просторової орієнтації; гарна оперативна зорова пам'ять; ясна, чітка розбірлива мова; гарний рівень розвитку практичного і оперативного мислення; розвинене наочно-образне мислення 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)