Психологічні основи розвитку здатності до підприємництва у випускників професійно-технічних навчальних закладів




  • скачать файл:
title:
Психологічні основи розвитку здатності до підприємництва у випускників професійно-технічних навчальних закладів
Альтернативное Название: Психологические основы развития способности к предпринимательству у выпускников профессионально-технических учебных заведений
Тип: synopsis
summary:

У вступі обґрунтовується вибір теми, її актуальність, визначається об'єкт, предмет, мета дослідження, формулюється гіпотеза, окреслюються завдання дослідження, вказуються теоретико-методологічна основа й експериментальна база, розкривається наукова новизна, теоретичне та практичне значення отриманих результатів, представлено їх апробацію і впровадження, наводяться дані про структуру дисертації.


У першому розділі “Теоретичні засади дослідження проблеми розвитку здатності до підприємництва у випускників професійно-технічних навчальних закладів” визначається психологічна проблема розвитку здатності до підприємництва; розглянуто основні теоретико-психологічні засади вирішення цієї проблеми; здійснено аналіз особистісних чинників і професійних параметрів підприємницької діяльності; виділено методологічні положення, що покладено в основу концептуальної моделі здатності до підприємництва у випускників ПТНЗ, зокрема, положення про єдність особистості та діяльності.


У першому підрозділіПсихологічна проблема розвитку здатності до підприємництва в наукових дослідженнях” розкрито стан дослідженості проблеми, проаналізовано понятійну основу, виявлено психологічні особливості становлення основних компонентів здатності до підприємництва у випускників ПТНЗ. Провідною лінією аналізу кількісних й якісних змін, що відбуваються в становленні здатності до підприємництва під впливом соціальної адаптації випускників ПТНЗ до ринкових умов, визначено теоретико-аналітичне оцінювання здібностей, індивідуальних особливостей особистості, набутих професійних знань, умінь і навичок.


У теоретичному дослідженні психологічних основ розвитку здатності до підприємництва визначились два основні напрями. В першому з них розкрито процес удосконалення отриманих знань, умінь і навичок, завдяки яким випускники мають змогу оволодівати новими структурними компонентами професійної діяльності. Зокрема, йдеться про знання випускниками структурного змісту компонентів підприємницької діяльності. В другому напрямі теоретично визначається процес набуття випускниками нових якостей і цінностей особистості підприємця; досліджується планування випускниками самозайнятості як особливого виду трудової діяльності, здійснюється професійно-орієнтоване визначення інформативності та відповідного стилю поведінки підприємця в міжособових стосунках.


В контексті теорії діяльності І.Д.Бехом, Є.В.Єгоровою, І.А.Зязюном, Я.Г.Камінецьким, О.В.Киричуком, Є.О.Климовим, О.М.Леонтьєвим, Н.І.Литвиновою, В.О.Молякою, Н.Г.Ничкало, П.С.Перепелицею, Н.А.Побірченко, В.В.Рибалкою, О.Є.Самойловим, О.П.Сергєєнковою, В.В.Синявським, О.В.Скрипченком,  Ю.М.Швалбом досліджено психологічні механізми праці, обґрунтовано необхідний зміст структури діяльності підприємця; визначено психологічну готовність випускників різного типу навчальних закладів до трудової та професійної діяльності, що дало змогу визначити значущі аспекти проблеми вивчення здатності до підприємництва учнів ПТНЗ.


У другому підрозділіТеоретичне визначення психологічних основ розвитку здатності до підприємництва”  виявлено психологічні основи розвитку вказаної здатності в двох аспектах: в першому проаналізовано особистісні чинники та професійно-орієнтовані параметри розвитку здатності до підприємництва; в другому -  узагальнено методологічні положення концептуальної моделі здатності до підприємництва у випускників ПТНЗ.


На основі аналізу результатів досліджень особистісних чинників було виявлено, що більшість психологів-дослідників відносять до таких формування власної відповідальності за результативність професійного навчання та набуття свого статусу в системі професійних ролей; знання способів досягнення власного “Я”, оволодіння технологіями самовдосконалення, розвиток реального й бажаного “Я” в досягненні професійної кар’єри.


При визначенні професійно-орієнтованих параметрів розвитку здатності до підприємництва автори багатьох досліджень розглядають роль соціальної та професійної адаптації випускників ПТНЗ до ринкових умов: О.І.Власова, А.Т.Москаленко, Л.Е.Орбан-Лембрик, А.В.Фурман, Ю.М.Швалб.


Психологічні основи розвитку здатності до підприємництва випускників ПТНЗ містять ідеї розвивального навчання, що розроблені вітчизняними вченими В.В.Давидовим, О.К.Дусавицьким, Г.С.Костюком, С.Д.Максименком,  А.К.Марковою.


У третьому підрозділі Методологічні положення концепції розвитку здатності до підприємництва у випускників ПТНЗ” розкрито методологічну характеристику концептуальної моделі здатності до підприємництва, що узагальнювалися на підставі результатів теоретичного аналізу дослідженості проблеми; систематизовано базову психологічну основу розвитку здатності. До такої системи віднесено наявність чи відсутність професійного інтересу молоді до підприємництва, джерелом підтримки якого мають стати схильності, здатності, психофізіологічні індивідуальні властивості, емоційно-вольова стійкість; розуміння випускниками структурного змісту професійної підприємницької діяльності.


Узагальнені результати досліджень вчених дали можливість визначити психологічні основи допомоги випускникам у розвитку їх здатності до підприємництва та з’ясувати її показники. До психологічних основ означеної допомоги на підставі проаналізованих досліджень віднесено:


-      формування у випускників ПТНЗ образу професії на засадах розроблених в науці професіограм (В.В.Синявський);


-      організоване профконсультування з проблем оволодіння структурними компонентами підприємництва та набуття якостей особистості підприємця;


-      цілеспрямування психологічної профілактики незайнятої молоді на оволодіння кількома спеціальностями.


Показниками розвитку здатності до підприємництва виступили особистісні якості та професійно-орієнтовані параметри діяльності. До особистісних якостей віднесено, зокрема, ініціативність, рішучість, навички пошуку інформації, уміння користуватися професійною інформацією як засобами саморозвитку, вміння планувати діяльність, самостійність у визначенні підприємницького стилю поведінки, усвідомлення мотивації особистісних досягнень, прагнення до набуття нової якості діяльності та особистості, відповідальність.


До професійно-орієнтованих параметрів діяльності включено самостійність у користуванні інформаційним текстовим матеріалом, вміння планувати, здатність до самооцінювання та аналізу результатів виконання плану діяльності.


Аналіз результатів теоретичного дослідження проблеми сприяв визначенню поняття “здатність до підприємництва” в контексті психологічних особливостей та соціальної ситуації розвитку випускників ПТНЗ.


Поняттям “здатність” позначається сукупність особистісних рис, професійно-діяльнісних особливостей, що необхідні випускникам ПТНЗ для підприємницької праці. Отже, до компонентів концептуальної моделі здатності віднесено такі як: інформативна компетентність, самооцінна рефлексія, професійно-економічна ідентичність (рис.1).


Таким чином, в теоретичному дослідженні виявлено психологічні основи, завдяки яким забезпечувався розвиток нових по суті структурних компонентів здатності до підприємницької діяльності, що склали інтегроване психологічне новоутворення, яке розкривається в понятті “здатність до підприємництва”.


У другому розділі „Експериментальне вивчення психологічних особливостей розвинутості здатності до підприємництва у випускників професійно-технічних навчальних закладів” визначено організаційну процедуру та методику констатувального дослідження; обґрунтовано психодіагностичне й самодіагностичне забезпечення дослідження процесу становлення компонентів здатності до підприємництва у безробітних випускників; проаналізовано становлення здатності особистості до планування самозайнятості, індивідуальні особливості розвинутості якостей особистості, що входять до складу здатності до підприємництва, зокрема, набуття здатності до професійно-інформаційної обізнаності та оволодіння стилем підприємницької поведінки.


 


У першому підрозділіОрганізаційна процедура, завдання, методи і методика констатувального експерименту” розкрито організацію, завдання, методи дослідження, визначено психодіагностичний інструментарій. Слід зазначити, що методика психодіагностики здатності до підприємництва розроблялась і впроваджувалася в експерименті не тільки як дослідницький інструмент, але і як комплексний психолого-профілактичний засіб, орієнтований на практику роботи з незайнятою молоддю. Тому використовувалися доступні для виконання методики, які не займали багато часу та сприяли отриманню достовірних даних щодо вияву здатності до підприємницької діяльності безробітних випускників ПТНЗ. 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)