ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В РЕГІОНАЛЬНОМУ ВИМІРІ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В РЕГІОНАЛЬНОМУ ВИМІРІ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Гарантування економічної безпеки держави і формування механізмів підвищення ефективності управління нею є одним з пріоритетних завдань сучасних трансформаційних процесів. Аналіз соціально-економічної ситуації в Україні показує, що причини загроз економічній безпеці мають яскраво виражений регіональний характер, тому дослідження саме територіального аспекту економічної безпеки дозволяє визначити ключові фактори дотримання економічної безпеки держави в цілому.

Процеси гарантування економічної безпеки постійно перебувають у центрі уваги науковців. Але в більшості випадків вони досліджують лише окремі питання проблеми, пов’язані, насамперед, із формуванням базових засад забезпечення економічної безпеки, визначенням системи економічних інтересів і пріоритетів розвитку, формуванням окремих заходів стосовно управління безпекою. Серед вітчизняних і зарубіжних авторів, праці яких присвячені зазначеним питанням, слід назвати таких дослідників, як І.Ф. Бінько, В.М.  Геєця, Б.В. Губського, Б.М. Данилишина, Г.Ю. Дарнопиха,  М.М. Єрмошенка, В. Кейбла, Л. Кістерського, О.Ю. Кононенко,  Е.Д. Кормишкина, В.О. Косевцова, А.С. Лисецького, В.І. Мунтіяна, Е.А. Олейникова, М.А. Павловського, Г. Пастернак-Таранушенка,  А.В. Степаненка, А.І. Сухорукова, А.М. Федорищеву, Л.Г. Чернюк, С. Шенфілда, В.Т. Шлемка.

Разом з тим, регіональні аспекти гарантування економічної безпеки України досліджені не повно, вони потребують подальшого теоретико-методологічного і прикладного розгляду. Найактуальнішими з них є такі, як формування системи індикаторів економічної безпеки держави в просторовому вимірі, удосконалення методичних підходів комплексної оцінки стану та динаміки економічної безпеки та оцінки її ризиків, дослідження кількісних параметрів гарантування економічної безпеки України в регіональному вимірі, визначення основних шляхів удосконалення управління економічною безпекою. Наявні праці з окремих проблемних питань гарантування економічної безпеки в територіальному вимірі не дозволяють здійснити науково обґрунтоване узагальнення та визначити основні риси процесу забезпечення економічної безпеки держави в просторовому форматі.

Таким чином, стан наукової розробки зазначених проблем потребує узагальнення, систематизації і подальшого удосконалення теоретичних, методичних і прикладних аспектів забезпечення економічної безпеки України в регіональному вимірі з метою отримання нових наукових результатів.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася згідно наукової тематики досліджень Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України і є невід’ємною частиною науково-дослідних робіт у відділі регіональних проблем національної безпеки, зокрема:

 “Наукові засади управління техногенно-екологічною безпекою на основі комп’ютерного моделювання надзвичайних ситуацій антропогенного і природного походження в Україні та її регіонах” (номер державної реєстрації 0199U000531). Роль автора полягала у визначенні системи принципів і основ підвищення ефективності управління безпекою.

“Розробка теоретичних засад економічної та природно-техногенної безпеки України в регіональному вимірі” (номер державної реєстрації 0102U006923), в межах якої автором сформовано основні засади удосконалення управління безпекою держави в територіальному вимірі.

“Проблеми сталого розвитку і основні напрями структурних трансформацій в економіці України” (номер державної реєстрації 0101U007882), при виконанні якої роль автора полягала у визначенні особливостей розвитку економіки держави у форматі економічної безпеки.

“Схеми (прогнози) розвитку і розміщення продуктивних сил регіонів (областей) України до 2015 року”  (номер державної реєстрації 0104U003168). У межах цієї теми автором було  реалізовано комплексний аналіз економічної безпеки регіонів України і на основі оцінки показників визначено рівні її дотримання.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методологічних і прикладних підходів до гарантування економічної безпеки держави в регіональному вимірі і шляхів підвищення її рівня.

Досягнення мети реалізується через розв’язання наступних задач:

·       зясувати роль і значення економічної безпеки в структурі національної безпеки держави;

·       розкрити сутність економічної безпеки і визначити її структуру;

·       визначити систему індикаторів оцінки економічної безпеки;

·       удосконалити методичні підходи до дослідження економічної безпеки та оцінки її ризиків;

·       визначити особливості розвитку економіки держави у форматі економічної безпеки і пріоритетні загрози її забезпечення;

·       дослідити кількісні параметри і тенденції економічної безпеки в територіальному вимірі;

·       виявити основні напрями удосконалення управління економічною безпекою на регіональному рівні;

·       сформувати стратегічні напрями забезпечення економічної безпеки України в регіональному вимірі;

·       розробити шляхи підвищення ефективності організаційно-економічного механізму реалізації економічної безпеки.

Об’єкт дослідження  процес гарантування економічної безпеки України в територіальному вимірі.

Предмет дослідженнятеоретико-методологічні та прикладні проблеми гарантування  економічної безпеки в регіональному форматі.

Методи дослідження. Для досягнення зазначеної мети і задач було використано сучасні методи дослідження: використання системно-структурного дало змогу визначити  сутність, структуру і основи управління  економічною безпекою; економіко-математичні використовувалися для розрахунку кількісних параметрів територіального  виміру економічної безпеки за її складовими; статистичного аналізу – для дослідження стану і динаміки гарантування економічної безпеки територій; використання SWOT-аналізу  надало можливість визначити сильні і слабкі сторони, можливості і загрози за кожною складовою економічної безпеки (енергетичною, фінансовою, інвестиційною, інноваційною і соціальною); компаративний – для співставлення економічного і соціального розвитку регіонів України, фактичних значень показників економічної безпеки з пороговими; застосування рейтингових оцінок дало змогу провести розподіл регіонів за рівнем економічної безпеки; інформаційно-комп’ютерні використовувалися для аналізу економічної безпеки, визначення її тенденцій і стратегії її гарантування.

Інформаційно-аналітичною та методичною основою дослідження стали статистичні матеріали та нормативно-правові положення центральних і регіональних органів державної влади, органів місцевої влади, Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України, інші нормативні документи.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)