ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ФОРМИРОВАНИЯ ПРОФЕССИОНАЛЬНЫХ КАЧЕСТВ ОФИЦЕРОВ-ВОСПИТАТЕЛЕЙ В ПРОЦЕССЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЙ ПОДГОТОВКИ




  • скачать файл:
title:
ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ФОРМИРОВАНИЯ ПРОФЕССИОНАЛЬНЫХ КАЧЕСТВ ОФИЦЕРОВ-ВОСПИТАТЕЛЕЙ В ПРОЦЕССЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЙ ПОДГОТОВКИ
Альтернативное Название: ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЯКОСТЕЙ ОФІЦЕРІВ-ВИХОВАТЕЛІВ В процесі ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ
Тип: synopsis
summary:

У вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, визначається ступінь її розробки та зв'язок з науковими програмами і планами, визначається мета і завдання дослідження, об'єкт і предмет, теоретико-методологічна основа й методи дослідження, розкривається новизна, теоретичне і практичне значення дослідження, наводяться дані щодо апробації результатів роботи, її структури й обсягу.


У першому розділі «Психологічний аналіз особливостей підготовки та діяльності офіцерів-вихователів в особливих умовах» проведений теоретичний аналіз досліджуваної проблеми, надано соціально-психологічну характеристику вимог до офіцера-вихователя та його функціональної діяльності, викладені її психологічні аспекти в особливих умовах.


Аналіз результатів досліджень А.Г.Асмолова, К.О.Абульханової-Славської, Б.Г.Ананьєва, Б.Ф.Ломова, О.В.Киричука, О.А.Крилова, В.А.Романця, Є.І.Рогова, В.М.Синьова, Ю.Л.Трофимова, М.І.Шевандрина та ін. дозволив встановити, що професійні якості належать до групи особистісних якостей, сформованість яких значно впливає на результати професійної діяльності. Відповідно до них виділені основні науково-теоретичні підходи до досліджуваної проблеми.


Перший полягає в тому що, успішне становлення особистості офіцера-вихователя залежить від своєчасного врахування та сформованості в нього значущих професійних якостей. Даний підхід розкритий у роботах О.В.Суворова, М.І.Драгомирова, К.М.Корнілова, Г.Д.Лукова, К.К.Платонова, Ю.І.Зуєва, О.І.Китова, В.І.Ковальова, В.Н.Луцкова, В.О.Михайлівського, Ф.С.Степанова, О.В.Барабанщикова, В.В.Сисоєва, А.Ф.Шрамченка та ін. Цей підхід визначає наступне: сформовані якості – основа успішних дій у бойовій обстановці; всебічний розвиток якостей прискорює процес становлення особистості офіцера як професіонала; у ході фахової підготовки майбутніх офіцерів-вихователів важливо враховувати виховні аспекти їхньої майбутньої діяльності; існуюча система урахування та розвитку професійних якостей потребує конкретизації й удосконалення фахової підготовки; ефективна психолого-виховна діяльність вимагає визначення комплексу значущих професійних якостей.


Другий підхід полягає в тому, що формування професійних якостей у офіцерів-вихователів вимагає врахування сучасних вимог, які висуваються до них та їхньої функціональної діяльності. Аналіз досліджень С.П.Бочарової,  М.І.Дьяченка, Л.Ф.Желєзняка, Є.В.Землянської, Л.Є.Мерзляка, В.Ф.Перевалова, В.В.Шеляга та ін. свідчить, що офіцери-вихователі повинні мати високий рівень сформованості професійних якостей, необхідні знання та навички для ефективного виконання завдань в особливих умовах діяльності, бути прикладом для підлеглих, уміти здійснювати на них позитивний виховний і психологічний вплив, мобілізовувати їх  на активні дії та ін. Більшість авторів підкреслюють, що саме наявність сформованих професійних якостей у офіцера-вихователя сприяє ефективному виконанню основних функцій діяльності: психолого-виховної, організаторсько-представницької, комунікативно-мобілізуючої. Визначення і характеристика змісту даних функцій шляхом деталізації елементів їх реалізації дозволило виявити їхній взаємозв'язок з рівнем  сформованості професійних якостей.


Третій підхід полягає в тому, що сформовані професійні якості офіцера-вихователя повинні бути адекватними його діяльності в особливих умовах. Вивчення Л.О.Кандибовичем, С.Б.Климовим, В.І.Ковальовим, А.І.Китовим, М.П.Коробейниковим, В.А.Соколовим, А.М.Столяренком та ін. психологічних аспектів діяльності офіцерів-вихователів в особливих умовах свідчить про те, що ця діяльність в основному відбувається в умовах вирішення найбільш складних завдань (несення бойового чергування, вартової служби, проведення тактичних навчань), спрямована на їх морально-психологічне забезпечення, а також  здійснюється в умовах постійної бойової готовності. Ефективність діяльності офіцерів-вихователів у цих умовах залежить від повноти сформованих у них значущих професійних якостей, високої міцності знань, умінь і навичок, психологічної і фахової підготовки.


Таким чином, проведений психологічний аналіз особливостей підготовки офіцерів-вихователів та їхньої діяльності в особливих умовах свідчить про необхідність теоретичної розробки проблеми формування у них професійних якостей з урахуванням розширеного тлумачення науково-теоретичних  підходів до неї, які визначають важливість та необхідність формування значущих професійних якостей, адекватних ефективній психолого-виховній діяльності.


У другому розділі «Дослідження змісту та динаміки професійних якостей офіцерів-вихователів у процесі фахової підготовки» викладена процедура дослідження процесу формування професійних якостей у офіцерів-вихователів, обґрунтовані критерії значущих якостей та виявлена їхня динаміка.


 


Дослідження проводилося в три періоди: 1-й - перед початком підготовки, 2-й - у процесі підготовки, 3-й - протягом освоєння посади офіцера-вихователя. До дослідження залучалось 212 майбутніх офіцерів-вихователів, які проходили фахову підготовку в ХВУ.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)