Забезпеченість сільськогосподарських підприємств оборотними засобами




  • скачать файл:
title:
Забезпеченість сільськогосподарських підприємств оборотними засобами
Тип: article
summary:

 

На сучасному етапі формування ринкового середовища особливо актуальним стає підвищення ефективності використання всіх наявних у підприємства ресурсів. Одним із таких ресурсів є оборотні засоби, ефективне використання яких безпосередньо впливає на ефективність усього виробничого процесу. Оборотні засоби займають значну частку в структурі собівартості виробленої продукції. Тому питання, що стосуються формування і використання оборотних засобів у сільськогосподарському виробництві, є достатньо актуальними для проведення дослідження в цьому напрямку.

Оборотні засоби перебувають у постійному русі, послідовно проходячи всі стадії кругообігу. Запас цих коштів на кожній стадії повинен бути таким, щоб забезпечити безперервну роботу підприємства. Недостатня забезпеченість підприємства оборотними засобами може викликати порушення технологічного процесу і, як наслідок, зниження показників ефективності.

На забезпеченість сільськогосподарських підприємств оборотними засобами впливають наступні фактори: обсяг виробництва сільськогосподарської продукції та продукції переробки; умови матеріально-технічного постачання; умови реалізації та розрахунків; собівартість власних і вартість покупних матеріальних цінностей, які споживаються у процесі виробництва; виробничий напрямок підприємства і рівень розвитку основної галузі.

Однією з умов успішної роботи сільськогосподарського підприємства є забезпеченість матеріальними ресурсами. При цьому варто враховувати, що сільськогосподарське виробництво відрізняється від промислового рядом особливостей використання матеріальних ресурсів.

По-перше, вони повинні надійти у виробництво у чітко встановлені технологічним процесом строки і у певній кількості;

По-друге, у більшості галузей сільськогосподарського виробництва технологічний процес не можна зупинити, тому витрати через несвоєчасне забезпечення його необхідними матеріальними ресурсами не відшкодовуються.

По-третє, зайве або недостатнє, а також несвоєчасне надходження у виробничий процес окремих видів матеріальних ресурсів (мінеральних добрив, пестицидів) може не тільки знизити якість продукції, а й зумовити значне її недоодержання.

По-четверте, ефективність використання матеріальних ресурсів значною мірою пов'язана із земельними ресурсами.

Вважаємо за доцільне проаналізувати ступінь забезпеченості сільськогосподарських підприємств оборотними засобами в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь без урахування перелічених вище факторів і виявити її вплив на показники ефективності діяльності підприємств.

Ми зробили групування вибіркової сукупності господарств Луганської області за наявністю оборотних засобів із розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь. Сільськогосподарські підприємства Луганської області забезпечені оборотними засобами неоднаково. Ця обставина певним чином позначається на ефективності їхньої діяльності. З ростом забезпеченості оборотними засобами виручка від реалізації продукції, робіт і послуг із розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь збільшується. Однак рівень рентабельності, норма прибутку і коефіцієнт оборотності оборотних засобів мають значні коливання. Найбільше значення цих показників у ІІ  групі господарств із середньою забезпеченістю оборотними засобами 85,6 тис. грн. на 100 га сільськогосподарських угідь. Наявність максимальної забезпеченості оборотними засобами у ІІІ групі господарств не дозволило підприємствам одержати більш високі показники ефективності. Тобто, як зазначалося вище, показники ефективності діяльності підприємств залежать не тільки від забезпеченості оборотними засобами, але і від ряду інших факторів.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)