Проблеми залучення іноземних інвестицій в сільськогосподарські підприємства України :



title:
Проблеми залучення іноземних інвестицій в сільськогосподарські підприємства України
Тип: article
summary:

 


Вступ. На сучасному етапі економічного розвитку України, зокрема у зв’язку зі вступом нашої країни до СОТ, одним з найбільш актуальних завдань є пожвавлення інвестиційного процесу в сільськогосподарських підприємствах. Останнім часом тенденції щодо інвестування в агросектор можна оцінити як позитивні. Так за даними Держкомстату, обсяги інвестицій в сільськогосподарську галузь України за 1 квартал 2008 року склали 631,6 млн. дол. США, що на 54% більше, ніж за аналогічний період 2007 року (основними іноземними інвесторами є кіпрські компанії – 162,3 млн. дол. США). Проте, за оцінками фахівців в розвиток національного АПК необхідно інвестувати 20-25 млрд. грн. щорічно. Це в 10-12,5 разів більше фактичних обсягів [, С.150]. Наприклад, тільки у кожний гектар сільськогосподарських земель у середньому щорічно необхідно вкласти приблизно 1200 грн., що в цілому по Україні складає 20-25 млрд. грн. [, С.73]. 


          Інвестувати за рахунок власних джерел значна частина  сільськогосподарських підприємств не в змозі. Фінансові показники господарювання сучасних підприємницьких структур різних організаційно-правових форм краще, ніж у їх попередників - КСП, але гірше, ніж необхідно для повноцінного оновлення матеріально-технічної бази. Середня рентабельність по галузі у 2005 році складала: у виробничих кооперативів -6,3 %, у господарських товариств - 16,1%, а у приватних підприємств – 15,5% [,С.15]. За даними Мінагрополітики у 2006 році майже половина сільськогосподарських підприємств є збитковими. Крім того, за умов, коли ставка оподаткування на прибуток дорівнює 25%, а середня ставка за кредит -18%, правила фінансового левереджу надають перевагу не власним, а зовнішнім (у тому числі на умовах фінансової оренди) джерелам фінансування.


          Щодо зовнішніх вітчизняних джерел інвестування, то протягом останніх років банківські кредити стали більш доступні. Інтерес банків до кредитування сільгосппідприємств зріс. Обсяги банківського  кредитування збільшилися, а вартість кредитів зменшилася, у тому числі за рахунок введення в дію механізму часткової компенсації відсоткової ставки за надані кредити. За оцінками Світового банку зараз в АПК України зосереджено близько 16% кредитного портфеля банків[]. Для порівняння - станом на кінець 2001 року відповідна частка кредитів, наданих сільськогосподарській галузі, складала 6,6%[, С.89]. За даними Мінагрополітики темпи зростання обсягів кредитів, наданих  сільськогосподарським підприємствам у відсотках до попереднього року були наступні: 2001 – 281%,  2002 – 106%, 2003 – 132%, 2004 -110%, 2005-116%.   За даними НБУ з 1999 р. по  2006 р. відбулося зниження середньої відсоткової ставки за користування кредитами відповідно з 57,4% до  17,5% в []. Проте, незважаючи на збільшення загальних обсягів кредитування комерційними банками сільськогосподарських товаровиробників, цих вкладень недостатньо, так як вони становлять близько 25% оптимальної потреби[,С.5]. Короткостроковими кредитами підприємства агропромислового комплексу  нині забезпечені лише на 40% від потреби, а забезпеченість довгостроковими кредитами ще гірше – 15 %[].


В цих умовах залучення  іноземних інвесторів стає необхідним засобом розв’язання питань браку коштів в сільськогосподарських підприємствах. Одночасно, процеси глобалізації світової економіки характеризуються загостренням міжнародної конкуренції країн стосовно магістральних напрямків залучення іноземних інвестицій. В цьому контексті для країн світу все більш актуальним стають питання, з одного боку, покращення інвестиційної привабливості на глобальних фінансових ринках, а з іншого, необхідно оцінити не тільки позитивні, а і можливі негативні наслідки збільшення залучення іноземних інвестицій в ключові галузі. Сільськогосподарська галузь для України є однією з таких галузей.







Фінанси в період реформування агропромислового виробництва/ Дем’яненко М.Я., Алексійчук В.М., Борщ А.Г. та інші.; За редакцією М.Я Дем’яненка  - К.: ІАЕ УААН, 2002 – 645 с.   




Кравченко С.А. Обеспечение кредитоспособности сельскохозяйственных производственных кооперативов // Економіка АПК, 2005, № 8. – 70-78с.




Моніторинг виробничо-фінансової діяльності підприємств і організацій АПК за 2005 рік (заключні дані). Частина ІІ С/г (економічні показники). Міжнародні порівняння Міністерства аграрної політики. Київ – 2006.


 




Дослідження Світового банку. www.niss.gov.ua/monitoring/




Шиндірук І.П. Кредитування діяльності сільськогосподарських товаровиробників // Економіка АПК. – 2002. - № 10. – С. 89




Процентні ставки банків України за наданими кредитами //Бюлетень Національного банку України. – 2000 – 2006 рр.




Чуб Г.І. Бюджетна підтримка АПК - 2006: на що розраховувати // Проблеми економіки.  – 2006. - №2




Гонгальський Д. Хлібні папери//Контракти. Український діловий тижневик. – 2004 (3 травня) - № 18


Ключові слова: іноземні інвестиції, сільськогосподарські підприємства




 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины