РОЗРОБКА ОКИСНЮВАЛЬНИХ ТА МЕМБРАННИХ МЕТОДІВ ОЧИЩЕННЯ РІДКИХ РАДІОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ З ОБ´ЄКТУ «УКРИТТЯ»




  • скачать файл:
title:
РОЗРОБКА ОКИСНЮВАЛЬНИХ ТА МЕМБРАННИХ МЕТОДІВ ОЧИЩЕННЯ РІДКИХ РАДІОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ З ОБ´ЄКТУ «УКРИТТЯ»
Альтернативное Название: РАЗРАБОТКА окислительных И МЕМБРАННЫХ методов очистки жидких радиоактивных отходов с объекта «Укрытие»
Тип: synopsis
summary:

У вступі обговорюється стан наукової проблеми та розкрито її суть, обґрунтовано актуальність теми проведених досліджень, сформульовано задачі та мету роботи, визначено наукову новизну, практичне значення отриманих результатів та особистий внесок здобувача. Наведено дані про апробацію результатів роботи та кількість наукових публікацій.


У першому розділі проведено аналіз літературних даних який свідчить, що переробка РРВ з об’єкту «Укриття» пов’язана з дотриманням ряду критеріїв безпеки, найважливішими з яких є вміст α-випромінювачів і органічних речовин у відходах, що переробляються. Практика хімічного цеху ЧАЕС показала, що наявність органічних сполук в кубових залишках РРВ спричинює забивання змійовиків при їх подальшому концентруванні. Присутність α-випромінюючих ТУЕ з активністю більше 3,7∙102 Бк/дм3 є недопустимою з точки зору безпечного обслуговування сховищ РРВ та наступного їх випарювання перед переведенням у тверді відходи.


Існує спосіб окиснювального очищення кубових залишків Ленінградської АЕС реактивом Фентона і перманганатом калію для зменшення вмісту органічних речовин і наступного застосування фероціанідного сорбенту для зменшення активності радіонуклідів (134,137Cs, 60Cо). Але нині, для незрівнянно більш складної системи, де присутня велика кількість різноманітних органічних речовин і значний вміст α-випромінюючих нуклідів – РРВ і кубових залишків ЧАЕС, відсутні дані по ефективному методу зниження вмісту органічної складової і активності ТУЕ. Тому актуальними є дослідження по розробці методу окиснювального очищення РРВ і кубових залишків РРВ для суттєвого видалення органічних сполук і ТУЕ, а також інших радіонуклідів.


Для очищення РРВ та промислових вод від радіонуклідів і важких металів перспективне застосування реагентних та баромембранних методів. В зв’язку з розробкою нових олігомерів і полімерів в якості комплексотворних агентів для видалення урану і інших нуклідів актуальним є використання комплексотворення і ультрафільтрації. Важливим напрямком досліджень має бути вивчення динамічних мембран при очищенні від радіонуклідів.


На основі огляду літератури сформульовано мету та задачі дослідження.


У другому розділі наведені об’єкти дослідження – РРВ та кубові залишки РРВ з об’єкту «Укриття», що містять радіонукліди цезію, стронцію, урану, плутонію, америцію та кюрію, неорганічні і органічні речовини (солі, поверхнево-активні (ПАР), плівко- і комплексотворні речовини, мінеральні мастила і інші органічні сполуки і продукти їх деструкції), ґрунтові води проммайданчика об’єкту «Укриття» і модельні розчини. В якості комплексотворних агентів використано аміновмісний олігоетер та олігоетер, що містить фосфорнокислі групи, і поліетиленімін (поставка фірми Aldrich, США). Описано методи дослідження фазового розподілу та форм знаходження радіонуклідів.


Для з’ясування активності проб води за ізотопом 137Cs використовували
γ-спектрометр з детектором із надчистого германію. Для визначення стронцію 90Sr застосовували метод, заснований на видаленні стронцію з азотнокислих розчинів в колонці з насадкою, модифікованою краун-етером. Активність стронцію вимірювали за допомогою радіометру РУБ-01П з блоком детектування БДЖБ-06П1. Концентрацію урану в розчинах визначали фотометрично у вигляді комплексу з арсеназо ІІІ, а також по інтенсивності люмінесценції йонів урану при її збудженні ультрафіолетовим випромінюванням азотного імпульсного лазера. Активність ізотопів Pu, Am і Cm знаходили на α-спектрометричному комплексі фірми Canberra. Похибка вимірювання: 137Сs 5 %, 90Sr 30 %, U 25 %, Pu, Am, Cm 15 % (Р = 95).


Для визначення кількості органічних сполук використовувався метод визначення біхроматного окиснення. Похибка вимірювання 10 %.


У третьому розділі наведені результати аналізу фазово-дисперсного складу та форм знаходження ізотопів 137Cs, 90Sr, урану, плутонію, 241Am, 244Cm в зразках РРВ з об’єкту «Укриття» на грубодисперсній твердій фазі, колоїдних частинках і в розчиненому стані. Проби РРВ брали з приміщень 012/16 (точка відбору 6), 012/13 (точка відбору 21) та 012/5-8 (точка відбору 32) в 2004-2006 роках. Встановлена наявність великого вмісту ТУЕ (табл.1): активність ізотопів 238, 239, 240Рu досягає
4∙103 Бк/дм3, 241Аm – 5∙105 Бк/дм3, 244Сm – 1∙103 Бк/дм3 і урану до 30 мг/дм3. При упарюванні РРВ за штатною технологією ЧАЕС сумарний вміст α-випромінювачів значно перевищує допустимі норми для існуючих випарних апаратів.


 


З’ясовано, що наслідком процесу гідролізу є присутність в розчині як розчинених моно- і поліядерних комплексів різного ступеня ядерності, так і нерозчинних частинок – полімерів колоїдних розмірів і осадів. Частка ізотопів плутонію, америцію і кюрію, адсорбованих на частинках більше 1 мкм складає
11–73 %, на частинках 0,1–1 мкм – 15–67 % і на колоїдних частинках – 0,6–28 % від сумарної активності нуклідів в РРВ. ТУЕ в розчині знаходиться лише деяка невелика їх частина. Отримані незвичні дані про форми знаходження ізотопів ТУЕ і урану. Раніше було встановлено, що ізотопи урану, плутонію затримувалися на аніонообмінній смолі АВ-17-8ч СВ в гідроксильній формі і вказані ізотопи були представлені в розчині аніонними їх сполуками. Так, уран у воді з об’єкту «Укриття» визначався, як аніон [UO2(CO3)2]2-. У даному випадку відбувалося однакове поглинання йонів урану, плутонію, америцію і кюрію, як на аніонообмінній смолі АВ-17-8ч СВ в ОН- – формі, так і на катіонообмінній смолі
КУ – 2–8ч СВ в Н+ – формі. Вказана поведінка нуклідів, ймовірно, була викликана присутністю в розчині колоїдної фази (частинок розміром 0,01–0,001 мкм), які в слаболужному середовищі (рН 8,8–9,8) могли поглинатися і катіонітом, і аніонітом, в зв’язку з можливою частковою перезарядкою колоїдних частинок.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)