Сутність управлінського обліку та його місце в системі управління підприємством




  • скачать файл:
title:
Сутність управлінського обліку та його місце в системі управління підприємством
Тип: article
summary:

 

Впродовж останнього десятиріччя на сторінках вітчизняних наукових і періодичних видань та на наукових конференціях точаться гострі суперечки й ведуться безперервні дискусії з приводу розуміння концептуальних основ управлінського обліку. Невирішеними та спірними залишається ряд проблемних питань. Зокрема, висловлюються різні думки стосовно визнання існування управлінського обліку як окремої сфери економічних знань, продовжуються дискусії при визначенні сутності управлінського обліку, його статусу і місця в інформаційній системі та в системі управління підприємством, немає визначеності у необхідності та правомірності поділу бухгалтерського обліку на фінансовий і управлінський, а також у доцільності виокремлення даних управлінського обліку в системі бухгалтерських рахунків, відсутні єдині підходи стосовно доцільності використання терміну „управлінський облік”, неоднозначним є тлумачення предмету, об’єктів та методів управлінського обліку, залишаються відкритими питання щодо форм організації управлінського обліку на вітчизняних підприємствах.

Активну участь у обговоренні цих проблем приймали і приймають такі вітчизняні вчені, як Бородкін О. [20, 22], Білоусова І. [15, 16], Бутинець Ф. [24, 25, 28], Валуєв Б. [32, 33, 34], Голов С. [42, 44, 45], Гуцайлюк З. [49], Ластовецький В. [76, 77], Моссаковський В. [94, 95, 97],  Нападовська Л. [100, 102],  Пушкар М. [141, 142], Сопко В. [161, 162], Чумаченко М. [183, 184, 185].

Одним з найбільш складних та дискусійних, на думку автора, залишається питання визнання існування управлінського обліку та правомірності і доцільності його виокремлення в системі бухгалтерського обліку. До сьогодні серед вітчизняних науковців не існує одностайного погляду на цю проблему: позиції коливаються від повного заперечення  (Бородкін О.С., Бутинець Ф.Ф., Валуєв Б.І., Ластовецький В.Є.) до однозначного схвалення (Білоусова І., Голов С.Ф., Нападовська Л.В., Пушкар М.С., Чумаченко М.Г.).

Противники управлінського обліку продовжують заперечувати його існування, стверджуючи, що: бухгалтерський облік в принципі і за визначенням не може бути не управлінським [77], бухгалтерський облік є цілісною і неподільною системою [20, 22], для поділу бухгалтерського обліку на фінансовий і управлінський не існує обґрунтованої класифікаційної ознаки і тому необхідно посилювати управлінську спрямованість бухгалтерського обліку [33, 34].

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)