Оцінка латентних показників на основі сполучення кластерного й дискримінантного аналізу




  • скачать файл:
title:
Оцінка латентних показників на основі сполучення кластерного й дискримінантного аналізу
Тип: article
summary:

 

Третій підхід до оцінювання конкурентоспроможності промислових підприємств передбачає використання моделей з латентними показниками, розрахунок яких заснований на поєднанні двох напрямків – кластеризації сукупності об’єктів та побудові дискримінантної функції [208, c. 78–146, 159–180]. У відповід-ності до названих напрямків багатовимірного аналізу весь процес оцінки конкурентоспроможності підприємств розділяється на дві послідовні стадії: 1) кластерний аналіз; 2) дискримінантний аналіз.

Розглянемо стисло їхню математико-статистичну сутність. Почнемо з першої стадії, яка завжди передує безпосередньому оцінюванню шуканого латентного показника.

Завдання кластерного аналізу може бути сформульовано виходячи з наступних розміркувань. Нехай сукупність, що складається з n об'єктів, кожний з яких описується за допомогою m чинників-симптомів, задана у вигляді  матриці вихідних (Х) або стандартизованих даних (Z), розміру n´m.

Тоді кластером називається така компактна група об'єктів із всієї вихідної сукупності, для якої середній квадрат внутрігрупової відстані від об'єктів групи до її центра ваги менше середнього квадрата відстані від всіх об'єктів до центра ваги всієї вихідної сукупності. Чим більше серед виділених груп кластерів, тим більш успішною можна вважати отриману розбивку досліджуваної сукупності об'єктів.

Тоді завдання кластерного аналізу зводяться до пошуку й виділення у вихідній сукупності об'єктів максимального числа кластерів, які розглядаються як кількісно однорідні групи одночасно за всіма чинниками-симптомами. Іншими словами, у процесі кластеризації треба прагнути одержати таку розбивку сукупності, щоб кожний об'єкт належав до однієї й тільки до однієї групи, та відстані між об'єктами однієї групи були істотно меншими, у порівнянні з відстанями між об'єктами різних груп.

Для поставленої задачі це буде означати, що вдалося виділити групи підприємств з близькими значеннями показників, що відображають їхню конкурентоздатність, тобто визначити типи, класи досліджуваних об’єктів за рівнем латентної ознаки, що оцінюється.  

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)