ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ :



title:
ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ


Актуальність дослідження. В умовах розбудови української держави, глибоких і динамічних перетворень, що відбуваються в усіх сферах нашого суспільства, суттєвих  змін зазнає і система освіти. Стратегію змін у системі професійної освіти в Україні чітко викладено у «Національній стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки» щодо впровадження комп’ютерних технологій навчання та підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців. Підготовка спеціалістів із вищою освітою вимагає підвищення їхнього загального рівня інформатизації, оволодіння ними інформаційно-комунікаційними технологіями та сучасними методами навчання, засобами комп’ютерних технологій, інтелектуальних та алгоритмічних комп’ютерних технологій у навчальному процесі, де ефективно формуються інформатичні вміння і навички та розв‘язується низка інших дидактичних завдань.


Застосування комп’ютерних технологій у навчанні досліджувалось у працях В. Безпалька, Л. Буркова, А. Давиденко, М. Жалдака, В. Лаптєва, А. Марона, Є. Кузнєцова, І. Румянцева, Ю. Машбиця, А. Єршова, Я. Ваграменко та інших. Водночас рівень підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти в галузі комп’ютерних технологій ще не відповідає сучасним вимогам суспільства і не забезпечує студентів обсягом знань та вмінь, що необхідні для майбутньої фахової діяльності з навчання дошкільників комп’ютерної грамоти. Професійна компетентність сучасного фахівця дошкільної освіти є складним багатокомпонентним поняттям, що передбачає і оволодіння комп’ютерними технологіями.


У вітчизняній та зарубіжній педагогіці проблема формування професійної компетентності майбутніх фахівців дошкільної освіти розглядалась у роботах Л. Артемової, Г. Бєлєнької, А. Богуш, С. Будака, Н. Гавриш, В. Нестеренко, Т. Степанової та інших. Вчені визначили чинники ефективного формування професійної компетентності майбутніх фахівців дошкільної освіти, як-от: усвідомлення суспільного та соціального значення феномена «компетентність» та необхідності її формування; врахування ціннісних професійних орієнтацій, потреб і запитів дітей; осмислення, засвоєння змісту предметів, творче використання наявних знань, доведення до досконалості професійних умінь, навичок, операцій у сучасних умовах, розвиток професійних здібностей і високої кваліфікації фахівця, його професійної мобільності, готовності до інноваційної діяльності, творчого зростання.


За безумовної важливості сучасних досліджень проблема формування професійної компетентності у майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів є недостатньо дослідженою і потребує нових підходів до її розв’язання, систематизації та теоретичного узагальнення. Особливої уваги потребує формування професійної компетентності у процесі вивчення фахових та професійно-зорієнтованих дисциплін, використовуючи комп’ютерні технології.


Аналіз наукового фонду та педагогічної практики з формування професійної компетентності майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів засобами комп’ютерних технологій  виявив низку суперечностей між:


-  інформатизацією суспільства, швидкими темпами розвитку мережевих заходів комунікацій та недостатнім їх упровадженням у навчальний процес факультетів дошкільної освіти вишів;


-  вимогами Базового компонента дошкільної освіти щодо реалізації освітньої лінії «Комп’ютерна грамота» в дошкільних закладах і відсутністю методичного  супроводу використання комп’ютерних технологій;


-  наближенням системи освіти України до світових стандартів і низьким рівнем володіння майбутніми фахівцями дошкільної освіти комп’ютерними технологіями.


 Отже, актуальність і недостатня розробленість проблеми  формування професійної компетентності майбутніх вихователів ДНЗ зумовили вибір теми дослідження: «Формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій».


Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження входить до комплексного плану і наукової комплексної програми Приватного вищого навчального закладу «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука» «Психолого-педагогічні основи гуманізації виховання і навчання в школах та вищих навчальних закладах» (№ держреєстрації 0106U002439). Тему дисертації затверджено вченою радою Приватного вищого навчального закладу «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука» (протокол №7 від 28.02.2012 р.) й узгоджено в Міжвідомчій раді з координації наукових досліджень з педагогічних та психологічних наук в Україні (протокол №7 від 24.09.2013 р.).


Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій.


Для досягнення мети сформульовано такі завдання:


1. Визначити сутність і структуру феномена «професійна компетентність майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій»; уточнити поняття «професійна компетентність».


2. Виявити критерії, показники та схарактеризувати рівні сформованості професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій.


3. Визначити та обґрунтувати педагогічні умови формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій.


4. Розробити та апробувати дидактичну модель та експериментальну  методику формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій.


Обєкт дослідження – професійна підготовка майбутніх вихователів дітей дошкільного віку в умовах вищого навчального закладу.


Предмет дослідження – експериментальна методика формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій.


Гіпотеза дослідження: формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій буде ефективним, якщо реалізувати такі педагогічні умови:


      інформатизація викладання фахових дисциплін у процесі професійної підготовки майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів;


      наявність відповідного інформаційного середовища на факультетах дошкільної освіти;


      індивідуалізація та інтенсифікація використання комп’ютерних технологій у навчально-виховному процесі ВНЗ.


Методи дослідження. Для досягнення мети, розв’язання завдань дослідження було використано комплекс методів дослідження: теоретичні – аналіз, синтез, порівняння, систематизація наукових джерел із метою узагальнення теоретичних позицій дослідження; уточнення ключових понять і категорій; визначення критеріїв, показників, педагогічних умов формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій; метод моделювання з метою розробки дидактичної моделі дослідження; емпіричні – анкетування, опитування, інтерв’ю, спостереження, аналіз навчальної документації, метод проектів із метою розробки експериментальної методики дослідження; педагогічний експеримент  (констатувальний, формувальний та прикінцевий етапи) з метою виявлення та перевірки рівнів сформованості професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій; методи математичної статистики, порівняльний аналіз даних, побудова таблиць, діаграм для з’ясування результатів якісної та кількісної обробки одержаних експериментальних даних.


Експериментальною базою дослідження виступили: студенти педагогічного факультету Мукачівського державного університету та Приватного вищого навчального закладу «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука». На різних етапах дослідження взяло участь 400 студентів, 100 вихователів і 100 батьків.


Наукова новизна одержаних результатів дослідження: вперше визначено й науково обґрунтовано педагогічні умови (інформатизація викладання фахових дисциплін у процесі професійної підготовки майбутніх вихователів ДНЗ; наявність відповідного інформаційного середовища на факультетах дошкільної освіти ВНЗ; індивідуалізація та інтенсифікація використання комп’ютерних технологій у навчально-виховному процесі ВНЗ) та сутність феномена: «професійна компетентність майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій» (інтегроване,  особистісно-ціннісне,  полікомпонентне утворення на основі засвоєння майбутніми фахівцями сукупності фахових знань, умінь і навичок засобами комп’ютерних технологій; досконале володіння способами і прийомами роботи з комп’ютером; трансформація набутої інформації у педагогічну діяльність з дітьми дошкільного віку); виявлено критерії: когнітивно-інформаційний, діяльнісно-інформаційний, управлінсько-інформаційний та показники формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій; схарактеризовано рівні сформованості професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій: високий, задовільний та низький; розроблено й реалізовано дидактичну модель формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій, яка передбачає такі етапи: когнітивно-збагачувальний, продуктивно-діяльнісний та креативно-інформаційний; уточнено сутність понять «компетентність», «компетенція» та «професійна компетентність» (здатність  вирішувати завдання професійної діяльності на основі фахових знань і вмінь, що інтегруються з розвитком особистісних професійно значущих якостей); набули подальшого розвитку теорія і методика формування професійної компетентності майбутніх вихователів ДНЗ.


Практичне значення одержаних результатів дослідження: розроблено діагностувальну та експериментальну методики реалізації педагогічних умов формування професійної компетентності майбутніх вихователів дітей дошкільного віку засобами комп’ютерних технологій; спецкурс «Методика навчання дітей дошкільного віку комп’ютерної грамоти». Матеріали дослідження можуть бути використані у процесі підготовки майбутніх вихователів у вищих педагогічних навчальних закладах у змісті нормативних курсів фахових методик; у навчально-виховному процесі ДНЗ; у системі підвищення кваліфікації та перепідготовки вихователів ДНЗ; у розробці програм виховання і розвитку дітей дошкільного віку та підготовці методичних посібників.


Основні положення і результати дослідження впроваджено в навчальний процес Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського» (акт про впровадження №104-вн від 29.04.14 р.), Мукачівського державного університету (акт про впровадження №452 від 27.02.2014 р.), Приватного вищого навчального закладу «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука» (акт про впровадження №532 від 07.02.2014 р.), Березнівського педагогічного коледжу (акт про впровадження №197 від 07.03.2014 р.), ДНЗ №33 м. Мукачево (акт про впровадження №162 від 28.03.2014 р.), ДНЗ №28 м. Рівне (акт про впровадження №127 від 14.03.2014 р.) та  ДНЗ №9 м. Мукачево (акт про впровадження №131 від 26.02.2014 р.).


Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження обговорено на міжнародних: «Проблеми і перспективи освіти у ХХI столітті» (Ставрополь, 2013 р.), «Актуальні питання освіти і науки» (Харків, 2013 р.), «Інтегрований галузевий інформаційний  ресурс: стан, проблеми, перспективи створення та забезпечення доступу» (Вінниця, 2013 р.); «Актуальні проблеми вивчення педагогічної спадщини В. О. Сухомлинського» (Коломия, 2013 р.); всеукраїнських: «Дошкільна і початкова освіта: досягнення, проблеми, перспективи» (Мукачево, 2012 р.), «Мистецька освіта в європейському соціокультурному просторі ХХІ століття» (Мукачево, 2013 р.), «Інноваційний потенціал української науки - ХХI століття» (Запоріжжя, 2013 р.), «Актуальні аспекти та перспективи сучасної освіти та науки» (Мукачево, 2014 р.) науково-практичних конференціях.


Публікації. Основні результати дослідження висвітлено у 16 одноосібних публікаціях автора, з них 6 – у наукових фахових виданнях України, 2 у зарубіжному виданні (Німеччина, Росія), 8 – у матеріалах науково-практичних конференцій.


 


Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел і 15 додатків. Загальний обсяг роботи - 253 сторінки, основний зміст дисертації викладено на 172 сторінках. Робота містить 27 таблиць, 13 рисунків, що обіймають 7 самостійних сторінок основного тексту. Список використаних джерел містить 207 найменувань, з яких 3 - іноземною мовою, і обіймає 21 сторінку. Додатки подано на 58 сторінках.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины