РОЗВИТОК СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНОЇ ДУМКИ В ХАРКІВСЬКОМУ РЕГІОНІ



title:
РОЗВИТОК СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНОЇ ДУМКИ В ХАРКІВСЬКОМУ РЕГІОНІ
Альтернативное Название: РАЗВИТИЕ СОЦИАЛЬНО-географической мысли В Харьковском регионе
Тип: synopsis
summary:

У першому розділі «Теоретико-методичні та науково-інформаційні основи дослідження розвитку суспільно-географічної думки» висвітлено наукові та методичні підходи до вивчення розвитку суспільної географії, зокрема проведено узагальнення й аналіз попередніх досліджень, розкрито зміст поняття «суспільно-географічна думка», запропоновано схему науково-методичних підходів у дослідженні її розвитку, розкрито сутність суспільно-географічної діяльності як системи, проведено класифікацію джерел дослідження.     


Суспільно-географічна думка розуміється як система теоретико-методологічних основ суспільної географії – поняттєво-термінологічного апарату, законів і закономірностей, наукових принципів, гіпотез, теорій і концепцій, системи методів тощо. Через суспільно-географічну думку виражається теоретична функція суспільної географії, яка полягає у розвитку фундаментальних та прикладних досліджень.


Під «розвитком суспільно-географічної думки» слід розуміти процес незворотних, направлених, закономірних змін у науці протягом певного часу, які виражаються у зміні парадигм, розширенні поняттєво-термінологічного апарату, формулюванні нових законів і закономірностей, гіпотез, теорій і концепцій, вдосконаленні і розширенні методів дослідження, а також виникнення нових напрямів дослідження, які ведуть до зміни структури географічної науці. Запропоновано дослідження розвитку суспільно-географічної думки розглядати в системі таких наукових напрямів (рис. 1).


 


У дисертаційній роботі розглядаються, з одного боку, суспільно-географічні дослідження території Харківського регіону, незалежно від авторства цих досліджень – регіональні дослідження місцевих вчених та вчених з інших регіонів чи країн. З другого боку, розглядається науковий доробок у галузі суспільної географії вчених – вихідців з Харківщини, незалежно від того, в яких регіонах чи країнах вони проводили свою наукову діяльність. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины