ГЕОЭКОЛОГИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА БЕРЕГОВОЙ ЗОНЫ АЗОВО-ЧЕРНОМОРСКОГО БАССЕЙНА УКРАИНЫ



title:
ГЕОЭКОЛОГИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА БЕРЕГОВОЙ ЗОНЫ АЗОВО-ЧЕРНОМОРСКОГО БАССЕЙНА УКРАИНЫ
Альтернативное Название: ГЕОЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА БЕРЕГОВОЇ ЗОНИ АЗОВО-ЧОРНОМОРСЬКОГО БАСЕЙНУ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

Обґрунтування необхідності удосконалення геоекологічних основ охорони від забруднення берегової зони Азово-Чорноморського басейну представлено в першому розділі роботи. У рамках огляду основних законодавчих положень і програм природоохоронного призначення для Азово-Чорноморського басейну (АЧБ) показано, що дотепер немає чіткого визначення меж берегової зони як об’єкта планування й управління, комплексно не розглядаються й повною мірою не ідентифіковані основні джерела її забруднення; природоохоронні заходи плануються неузгоджено, при цьому найчастіше без прив’язки до джерел фінансування; інформаційне забезпечення розроблення природоохоронних заходів є недосконалим.


У ході аналізу методологічного забезпечення цільових природоохоронних програм виявлено неоднорідність методичних підходів до ранжирування об’єктів-джерел забруднення, неадекватність цільових нормативів, відсутність врахування геоекологічної специфіки берегової зони й низка інших обставин, що не дозволяє вважати завершеною методологію природоохоронних програм.


Ключовим моментом цільових програм є вибір об’єктів для інвестування. На цей час існує ряд методик ідентифікації, ранжирування й пріоритизації об’єктів для інвестування. Основні з них – це Методика прискореної інвентаризації, розроблена Всесвітньою організацією охорони здоров’я, методика DABLAS, Методика ідентифікації, оцінки й пріоритизації «гарячих» точок у басейні Дніпра. Кожна з методик має свою специфіку, але їх застосування для вибору об’єктів інвестування в береговій зоні представляється доцільним лише на першому етапі.


У рамках розгляду конструктивно-географічних аспектів проблеми показано, що при розробці природоохоронних програм необхідно враховувати фізико-географічні особливості берегової зони.


Таким чином, відзначено незакінченість розроблення геоекологічних основ охорони від забруднення берегової зони АЧБ і обґрунтовано необхідність їх удосконалення з акцентуванням уваги на питаннях комплексного розгляду основних компонентів довкілля – води, повітря, ґрунту; обґрунтування розміру територій, що включаються в розгляд; ранжирування основних джерел забруднення, застосування методів оптимізації при виборі об’єктів для інвестування та на низці інших методичних процедур.


 


Системному геоекологічному опису та оцінці берегової зони Азово-Чорноморського басейну України присвячено другий розділ роботи. У ньому подано визначення берегової зони як об’єкта планування й управління та здійснено аналіз основних тенденцій її соціально-економічного розвитку, зроблено ідентифікацію й експертну оцінку основних видів антропогенного впливу на берегову зону, подано порівняльну оцінку екологічної безпеки різних її ділянок.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)