ПІЗНЬОГОЛОЦЕНОВА ЕВОЛЮЦІЯ ҐРУНТІВ НАДЗБРУЧЧЯ



title:
ПІЗНЬОГОЛОЦЕНОВА ЕВОЛЮЦІЯ ҐРУНТІВ НАДЗБРУЧЧЯ
Альтернативное Название: позднеголоценовая ЭВОЛЮЦИЯ ПОЧВ НАДЗБРУЧЬЕ
Тип: synopsis
summary:

У вступі обґрунтовані актуальність, визначено мету, завдання, об'єкт, предмет досліджень, розкриті наукова новизна і практичне значення результатів.


Перший розділ присвячено аналізу літературних джерел з питань еволюції ґрунтового покриву різних ландшафтів. Висвітлено основні проблеми, пов'язані з вибором підходів та показників, які оптимально характеризують особливості похованих ґрунтів. Проведено критичний аналіз одержаних результатів та можливостей їх територіальної екстраполяції. Основні роботи з вивчення похованих під архітектурними пам'ятками ґрунтів проводяться закордонними вченими, найперше – Росії і Європи, серед яких найбільш значний вклад у розвиток теоретичних основ і прикладних проблем палеоґрунтознавства внесли А.Величко, І.Іванов, І.Соколов, В.Таргульян, В.Дьомкін, А.Генадієв, О.Алєксандровський та інші. Серед українських вчених питаннями похованих ґрунтів голоцену займалися М.Веклич, М.Куниця, А.Богуцький, С.Турло, В.Золотун, Н.Сіренко, Ж.Матвіїшина, Н.Герасименко та інші.


Другий розділ присвячено аналізу природних умов території дослідження, як чинників формування ґрунтового покриву, насамперед – геологічній будові, клімату і власне ґрунтам. Охарактеризовано використані нами у процесі досліджень методи. Визначення властивостей ґрунтів проводились згідно з загальноприйнятими методами; вмісту важких металів – атомно-абсорбцій-ною спектрофотометрією згідно з методикою ЦІНАО: валового – в азотнокислій витяжці з наступним випаровуванням пероксиду водню, рухомих форм – в ацетатно-амонійному буфері з рН=4,8; вік ґрунтів визначався радіокарбоновим методом (радіовуглецева лабораторія Інституту геохімії НАН України).


 


Третій розділ "Хроноряди ґрунтів лісостепового ландшафту Вигоди" присвячений аналізу двох ґрунтово-часових катен: Вигода-4А і Вигода-6, з похованими під Траяновим валом (близько 2500 років т.н.) та колійним валом (близько 100 років т.н.) ґрунтами. Встановлено, що морфологічно похований під Траяновим валом ґрунт відповідає лучно-чорноземним, а під колійним валом – сірим лісовим, які на сьогодні є зональними на території дослідження. Властивості похованого під оборонним валом ґрунту також тотожні з такими для чорноземів. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины