ЗЛОЧИНИ, ЯКІ ПОРУШУЮТЬ УСТАНОВЛЕНИЙ ПОРЯДОК ВИНИКНЕННЯ ТА ВИКОНАННЯ МАЙНОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ (КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА) :



title:
ЗЛОЧИНИ, ЯКІ ПОРУШУЮТЬ УСТАНОВЛЕНИЙ ПОРЯДОК ВИНИКНЕННЯ ТА ВИКОНАННЯ МАЙНОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ (КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА)
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Процес створення в Україні соціальної, демокра­тичної і правової держави супроводжується докорінними змінами в економічній сфері, пов’язаними з переходом до ринкової економіки й створенням соціально орієнтованого ринку. Багатоманітність форм влас­ності сприяє підвищенню ділової активності населення, розповсюдженню сфери цивільних та господарських правовідносин.

Разом із тим з усією гостротою постає проблема належного виконання майнових зобов’язань як виду господарських та цивільних правовідносин. Умисне невиконання боржником своїх зобов’язань перед кредиторами стає „нормою” взаємовідносин між суб’єктами господарювання, кредитними організаціями й громадянами. Масштабність цього явища означає, що воно є наслідком моральних, соціально-економічних, психологічних та правових проблем сучасного стану українського суспільства.

Внаслідок порушення порядку виникнення та виконання майнових зобов’язань завдається шкода як суспільним інтересам взагалі, так й інте­ре­сам окремих учасників цивільного та господарського обігу. Через це креди­тори несуть не тільки прямі збитки, але й втрачають значну вигоду, яку б вони отримали в разі використання повернутих їм коштів. Поширення вказаного явища вже спричинило та продовжує спричиняти значну шкоду всьому суспільству, істотно знижує ефективність кредиту як одного з найбільш важливих фінансових інструментів економічного розвитку.

Практика виникнення та виконання майнових зобов’язань, яка склалася за останнє десятиріччя в Україні, не відповідає принципам моралі й права, усталеним у цивілізованому суспільстві. Це призводить до того, що національні та іноземні інвестори цілком обґрунтовано вагаються щодо участі у фінансових операціях у країні, яка не здатна адекватно захистити права інвесторів.

Важливим етапом на шляху поновлення порушених майнових зобов’язань виступає виконавче провадження відповідних судових рішень. Однак в Україні рішення судів у частині майнових стягнень виконуються лише на 8 % (при загальному рівні виконання рішень судів – приблизно у 32,5 %), що є наслідком у тому числі недосконалості існуючого стану кримінально-правової охорони правопорядку у сфері регулювання майно­вих зобов’язань.

Взагалі для охорони майнових зобов’язань в Україні було створено низку кримінально-правових норм, до яких є підстави віднести ст. ст. 218 – 222 чинного КК. Усі ці норми покликані захищати встановлений порядок виникнення та виконання майнових зобов’язань від протиправних посягань з боку як несумлінних боржників, так й інших осіб. Однак високий рівень злочинних посягань на майнові зобов’язання, з одного боку, і досить незначна практика застосування вказаної групи норм КК (так, кількість кримінальних справ, які закінчено розслідуванням, в першому півріччі 2008 р. склала: за ст. 218 КК – 0, за ст. 219 КК – 5, за ст. 220 КК – 2, за ст. 221 – 1, за ст. 222 – 242), з іншого, свідчать про те, що проблематика кримінально-правової охорони майнових зобов’язань є злободенною й такою, що потребує подальшого дослідження. 

Зазначені й суміжні питання розглядалися в роботах П.П. Андрушка, П.С. Берзіна, Є.О. Бондарь, Б.В. Волженкіна, Л.Д. Гаухмана, В.В. Гордієн­ка, Н.О. Гуторової, О.О. Дудорова, А.Е. Жалінського, І.А. Клепицького, Б.І. Колба, А.Г. Кудрявцева, В.Д. Ларічева, Н.О. Лопашенко, Н.М. Ляпуно­вої, С.В. Максимова, І.Ю. Міхальова, В.О. Навроцького, О.І. Перепелиці, П.Д. Пригузи, А.М. Ришелюка, П.О. Скобликова, Є.Л. Стрельцова, В.Я. Та­ція, А.Х. Тімербулатова, В.І. Тюніна, М.І. Хавронюка, І.В. Шишко, П.С. Яні та ін. Останнім часом в Україні було захищено кілька канди­датських дисертацій, в яких висвітлювалися кримінально-правові аспекти злочинів, передбачених ст. ст. 218 – 222 КК, – це роботи В.Р. Мойсика (2002 р.), Б.М. Грека (2005 р.), О.О. Круглової (2005 р.), О.В. Фролової (2006 р.), Г.Є. Болдарь (2007 р.). В той же час у пропонованому дисертаційному дослідженні не просто системно розкрито взаємодію приписів регулятивного законодавства із бланкетними за своїм змістом кримінально-правовими заборонами, покликаними охороняти майнові зобов’язання, а й здійснено спробу на підставі поглибленого аналізу механізму правового регулювання майнових зобов’язань висвітлити сьогоднішній стан і напрями розвитку кримінально-правової охорони зазначених правовідносин як складової цього механізму. Актуальності обраній темі додає і та обставина, що Законом України від 15 квітня 2008 р. „Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо гуманізації кримінальної відповідальності” диспо­зицію ст. 221 КК викладено у новій редакції, а в диспозиції ст. ст. 218 – 220, 222 КК внесено зміни. Природно, що вказані законодавчі новели потребують доктринального осмислення. Існує також необхідність розроблення наукових рекомендацій щодо вдосконалення змісту відповідних роз’яснень, наданих Пленумом Верховного Суду України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана на кафедрі кримінального права Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка відповідно до: Пріо­ритетних напрямків наукових і дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004 – 2009 років, затверджених  наказом МВС від 5 липня 2004 р. № 755 (п. 2.5 „Аналіз і розроблення заходів по боротьбі зі злочинністю у сфері економіки. Боротьба з економічною злочинністю”); п. 2 Концепції комплексної програми профілактики правопорушень на 2006 – 2008 роки, схваленої Розпо­рядженням Кабінету Міністрів України від 1 березня 2006 року № 116-р.; плану науково-дослідної роботи Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка на 2008 рік.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины