РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Здобуття Україною незалежності відкрило шлях до кардинальних перетворень у всіх сферах суспільного життя. Все це знайшло відображення у чинній Конституції, яка вперше на якісно новому рівні закріпила систему основних прав і свобод людини виходячи з того, що права і свободи та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави та всіх її органів як один з головних її обов’язків.

Одним з основних елементів конституційної системи прав, свобод і обов’язків  людини і громадянина в Україні є економічні права. Вони посідають важливе місце в структурі конституційно-правового статусу особи, забезпечуючи економічну свободу, розвиваючи ідеал вільної людської особистості.

Хоча в Україні здійснено конституційне регулювання економічних прав і свобод людини та громадянина, але його не можна визнати достатньо досконалим: ряд положень не врегульовано взагалі або носить суто декларативний характер. Практика застосування деяких норм фактично тільки починає формуватися.

Проблеми, пов’язані зі здійсненням економічних прав людини і громадянина  в Україні, потребують систематичного дослідження та вдосконалення, що зумовлено постійними змінами у суспільно-політичному житті. Функціонування таких нових інститутів, як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Конституційний Суд України, визнання юрисдикції Європейського суду з прав людини, імплементація норм міжнародного права, процес адаптації законодавства Європейського Союзу у законодавство України виявили непідготовленість українського суспільства та самої правової системи України до користування світовими стандартами у галузі прав людини.

Значення дослідження визначається і тим, що неоднакового рівня захисту дістали в законодавстві України різні види економічних прав.  Порівняно з іншими економічними правами найменш захищеним є право користування об’єктами публічної власності, тому дисертант поглиблено досліджує зазначену проблему. Всебічне вивчення цих аспектів потребує значних зусиль не лише фахівців з конституційного права, а й інших галузей права.

Дослідження є своєрідним узагальненням кількох напрямів вивчення проблем економічних прав людини і громадянина в Україні: їх  поняття та ознак, закріплення у  конституціях і конституційних актах України в різні часи, визначення актуальних проблем конституційно-правового регулювання економічних прав, в тому числі питань правових обмежень економічних прав.

Актуальність дослідження зумовлена й тим, що в ньому розробляється комплекс наукових рекомендацій, спрямованих на реалізацію конституційних економічних прав  людини і громадянина, зокрема конкретні положення щодо вдосконалення законодавства у сфері гарантування економічних прав людини і громадянина в Україні.

      У дисертаційному дослідженні використанні положення, які розробили у своїх працях М.М. Антонович, В.Ф. Головченко, М.М. Гуренко, Т.М.Заворотченко, А.М. Колодій, О.Л. Копиленко, О.І. Кресіна, О.Г.Кушніренко, О.М. Мироненко, Н.А. Мяловицька, А.Ю. Олійник, В.Ф.Погорілко, Т.М. Слінько, В.І. Семчик, В.Я. Тацій, Ю.М. Тодика,  П.М.Рабінович, О.Ф. Фрицький, Ю.М. Фролов, В.М. Шаповал, Ю.С.Шемшученко.

      Дослідженню  питання прав людини і громадянина та їх гарантій загалом та економічних прав в тому числі, було присвячено ряд праць російських вчених, які були використані в дисертаційному дослідженні, а саме: К.В.Арановського, М.В. Баглая, Л.Д. Воєводіна, Б.С. Ебзєєва, В.А.Карташкіна, Е.І. Козлова, О.О. Кутафіна, О.А. Лукашевої, М.І. Малько, В.С. Нерсесянца, Б.М. Топорніна, І. Е.Фарбера, В.Е. Чиркіна та ін.

       Праці цих вчених створили методологічну та науково-теоретичну базу для проведення аналізу змісту конституційних економічних прав людини та громадянина в Україні та вивчення всього різноманіття засобів їх реалізації.

      У дисертації використовувалися наукові розробки зарубіжних фахівців у галузі конституційного права, зокрема Т. К. Хартлі, Сьюзен Хейман, Р.А.Мюлерсона.

Крім того, недостатність різнобічних глибоких досліджень економічних прав  людини і громадянина  у рамках конституційного права досить негативно позначається як на розвитку загальносоціальних та юридичних засобів, за допомогою яких громадяни можуть захистити власні законні інтереси, так і на концепції системи прав людини.      

  Зв‘язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації узгоджена із державними планами та прогамами Верховної Ради України (Державно-правова реформа в Україні), науковою програмою Міністерства освіти і науки України “Актуальні проблеми розбудови демократичної, соціальної правової держави відповідно до вимог Конституції України”, темою “Правові проблеми становлення та розвитку сучасної Української держави” (номер державної реєстрації 0101U00195). Дисертаційне дослідження тісно пов’язане з темою науково-дослідної роботи кафедри теорії та історії держави та права НПУ ім. М.П.Драгоманова “Дослідження проблем гуманітарних наук” (ініціативна тематика) від 26 грудня 2002 року.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)