ПРАВОВИЙ СТАТУС МІСЬКОГО ГОЛОВИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВИЙ СТАТУС МІСЬКОГО ГОЛОВИ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

           

      Актуальність теми. Курс на побудову демократичної правової держави Україна, супроводжується об’єктивними процесами становлення та розвитку інституту місцевого самоврядування (МСВ).

      В історичній ретроспективі МСВ, як специфічний соціально-правовий феномен, у всьому світі і в Україні переживало своє становлення та проходило перевірку на практичну реалізованість, перш за все, у містах. І сьогодні міське самоврядування залишається найбільш розвиненим у відповідності до інших рівнів локальної демократії. Звідси, об’єктивується науковий та прагматичний інтерес до організації статутарного стану та динамічного розвитку нормативно-правової регламентації міського МСВ, його органів та інститутів, серед яких одне з найважливіших місць належить міському голові – головній посадовій особі міської територіальної громади (ТГ).

      Дослідження правового статусу міського голови є одним із пріоритетних напрямів сучасної науки конституційного права. Пильна увага до зазначеної проблематики цілком зрозуміла: сьогодні в Україні відбувається активний процес модифікації та удосконалення системи МСВ, наближення його національної моделі до міжнародних стандартів, в якій роль керівника міського самоврядування має важливе політико-правове та соціально-економічне значення.

      У науковій літературі радянського періоду питання, що стосувалися діяльності голів міських виконавчих комітетів Рад народних депутатів, практично не розглядалися, що було пов’язано, перш за все, з існуючою системою жорсткої централізації державної влади й управління, юридичним та практичним закріпленням державної природи органів державної влади на місцях, жорстким контролем за їх діяльністю з боку партійних органів КПРС (КПУ), фактично повним дублюванням ними компетенції різних рівнів зазначених органів. У цей період широко досліджуються природа, структура, компетенція та організація діяльності місцевих Рад, їх виконавчих комітетів (праці Є.А. Агєєвої, В.Є. Бражникова, І.П. Бутка, О.О. Карлова, М.І. Корнієнка, О.Є. Кутафіна, В.Ф. Погорілка, М.О. Пухтинського, М.Ф. Селівона, Ю.М. Тодики, О.Ф. Фрицького, Ю.С. Шемшученка та ін.).

      Після отримання Україною незалежності розпочався процес формування сучасних поглядів на конституційно-правову проблематику, а також  активізувалися процеси, пов’язані зі становленням в юридичній науці національної школи муніципального права. Розгляд її актуальних питань знайшов особливе місце у працях Б.П. Андресюка, М.О. Баймуратова, О.В. Батанова, В.І. Борденюка, М.П. Воронова, В.А. Григор’єва, В.М. Кампа, А.Р. Крусян, М.П. Орзіха, Б.А. Пережняка та інших вчених. Разом із тим, ці автори, в основному, приділяючи увагу процесам становлення інституту МСВ, практично обходили своєю увагою питання формування та розвитку правового статусу міського голови. Тому в умовах здійснюваної в Україні адміністративно-територіальної реформи, складовою частиною якої виступає реформа МСВ, блок питань про визначення та належну нормативну регламентацію правового статусу міського голови є одним з найбільш проблематичних і залишається актуальним науковим та практичним завданням у науці конституційного права України.

      Теоретичною базою дослідження послужили положення та висновки, що містяться в роботах вітчизняних вчених: В.Б. Авер’янова, Б.П. Андресюка,          М.О. Баймуратова, О.В. Батанова, І.П. Бутка, М.П. Воронова, І.П. Голосніченка, В.А. Григор’єва, В.М. Кампа, М.І. Корнієнка, В.В. Кравченка, А.Р. Крусян,         М.П. Орзіха, Б.А. Пережняка, В.Ф. Погорілка, О.В. Прієшкіної,                     М.О. Пухтинського, П.М. Рабиновича, М.Ф. Селівона, Ю.М. Тодики,            О.Ф. Фрицького, В.М. Шаповала, Ю.С. Шемшученка та ін.; вчених Російської Федерації: М.В. Баглая, І.В. Видріна, П.П. Глущенка, Ю.А. Дмитрієва,         Ю.Д. Казанчєва, М.О. Краснова, О.О. Кутафіна, Л.С. Мамута, В.В. Пиліна, О.М. Писарєва, В.Є. Чиркина, К.С. Шугріної та ін. та вчених інших зарубіжних країн: Р.Ч. Адріана, Р.Д. Бінгхема, М. Браунстона, Д. Керелі, Р.А. Дехлі,           Е. Джексона, Х. Зелінського, Д. Мартіна, Д. Моргана та ін.

      Практичну основу дослідження складають Конституція України, законодавчі акти України і зарубіжних держав про МСВ, міжнародні стандарти МСВ, розроблені та прийняті в рамках міжнародних міжурядових та неурядових організацій, та емпіричні відомості щодо діяльності міських голів в Україні.

      Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок досліджень пов’язаний з Основними напрямками наукових досліджень у сфері держави і права на 1998–2000 рр. (затверджено Загальними зборами Академії правових наук України 19 березня 1998 р.). Дисертація виконана як розділ науково-дослідної роботи кафедри конституційного права Одеської національної юридичної академії за проектом “Місцеве самоврядування в умовах формування правової держави” (регістр. Державного комітету України з питань науки і технологій –         08.06.03./001-93) і плану науково-дослідних робіт Одеської національної юридичної академії на 2001–2005 рр. Правові проблеми становлення та розвитку сучасної Української держави” (державний реєстраційний номер 0101U0001195).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)