ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ МАЙНОМ В УКРАЇНІ



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ МАЙНОМ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Стрижнем реформ, які відбувалися в Україні впродовж 90-х років, була трансформація відносин власності, в результаті якої практично ліквідована монополія державної власності, запроваджена рівність усіх форм власності, що передбачено Конституцією України. Однак це зовсім не означає „приниження” ролі державної власності, на основі якої функціонує весь державний механізм (апарат держави, державні підприємства та заклади, Збройні сили України тощо), та здійснюються основні завдання і функції держави. Крім того, значна роль державної власності відображається також у тому, що на її основі відбувається реалізація державної політики, в тому числі в галузі захисту конституційних прав людини і громадянина.

Серед численних проблем, які постають у процесі вдосконалення відносин державної власності, центральною є проблема організаційно-правового забезпечення управління державним майном. Адже, в сучасних умовах, як засвідчує практика, значним джерелом доходів, які надходять до Державного бюджету України за результатами управління державним майном, є здебільшого приватизація державного майна.

З часу проголошення незалежності України, відбулися кардинальні зміни в організаційно-правовому забезпеченні управління державним майном. Сюди треба віднести насамперед зміни в правовому регулюванні відносин державної власності, а також у системі управління державним майном, що, звичайно, потребує відповідного наукового осмислення.

Треба відзначити, що питання державної власності, яка характеризувалась як загальнонародне надбання, були в центрі уваги багатьох вчених колишніх республік СРСР та країн СНД. Зокрема, питання державної власності в різних аспектах розглядались у працях Г.О. Аксеньонка, А.В. Венедиктова, Д.М. Генкіна, О.В. Карасса, Ю.М. Козлова, С.М. Корнєєва, Ю.К. Толстого, О.М. Трубінера, В.О. Юсупова та ін. Не применшуючи здобутків радянської школи у цій сфері, треба відзначити, що за результатами цих досліджень були сформульовані позиції, які хоч і не втратили науково-пізнавального значення, проте були сформульовані в умовах, коли існувала монополія державної власності, єдиним суб’єктом якої визнавалася колишня радянська держава в особі Союзу РСР. Що ж стосується колишніх союзних республік, то вони не визнавались самостійними суб’єктами державної власності, а, отже, й суб’єктами управління державним майном.

Ось чому з проголошенням незалежності України проблеми державного управління, в тому числі й у сфері управління державним майном стали одним із ключових напрямків наукових досліджень у вітчизняній юридичний науці. Відправною точкою в цьому процесі стало прийняття нової Конституції (1996 р.), яка на конституційному рівні визначила державу суб’єктом державної власності та закріпила рівність усіх форм власності перед законом.

У сучасних умовах вихідні науково-теоретичні засади державного управління (в тому числі у сфері управління державним майном) сформульовані насамперед у працях сучасних вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі теорії держави і права, науки конституційного та адміністративного права, а також теорії державного управління, зокрема: В.Б. Авер'янова, О.Ф. Андрійко, Г.В. Атаманчука, І.Л. Бачило, Ю.П. Битяка, Л.В. Коваля, В.О. Козбоненка, Ю.М. Козлова, І.Б. Коліушка, А.М. Колодія, В.К. Колпакова, В.В. Копєйчикова, Є.Б. Кубка, В.П. Нагребельного, Н.Р. Нижник, В.Ф. Погорілка, В.В. Цвєткова, В.М. Шаповала та багатьох інших.

Крім того, проблеми державної власності, включаючи питання управління державним майном досліджувалися в різних аспектах у працях О.В. Дзери, В.В. Костицького, Н.С. Кузнецової, Л.Ю. Мельника, С.І. Пересунька, О.А. Підопригори, І.В. Спасібо-Фатєєвої, В.І. Семчика, Д.М. Притики, Я.М. Шевченко, Ю.С. Червоного та інших вчених. Вагомий внесок у вивчення проблеми правового режиму та управління державної власності здійснили російські вчені С.С. Алексєєв, Е.Х. Браєва, В.Г. Голубцов, В.О. Дозорцев, І.В. Єршова, В.І. Кошкін, Є.О. Суханов, Е. В. Талапіна та ін.

Проте питання організаційно-правового забезпечення управління державним майном в адміністративно-правовому аспекті в умовах незалежної держави, яка будує ринкову економіку, поки що залишаються малодослідженими. Адже в більшості робіт, присвячених питанням державної власності, ці проблеми розглядались здебільшого в цивільно-правовому аспекті або не розглядались взагалі. У сукупності зазначені обставини зумовили актуальність теми дисертаційного дослідження. З огляду на вищезазначене, постановка зазначеної проблеми у розрізі теорії управління та науки адміністративного права є значною мірою інноваційною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України у межах тем: „Проблеми удосконалення державного управління на етапі адмінреформи в Україні” (номер державної реєстрації 0101U001011); „Проблеми правового забезпечення реформування державного управління (адміністративної реформи) в Україні” (номер державної реєстрації 0102U001602).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины