ОСОБЛИВОСТІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПОСАДОВИХ ОСІБ СИСТЕМИ МВС УКРАЇНИ (АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)



title:
ОСОБЛИВОСТІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПОСАДОВИХ ОСІБ СИСТЕМИ МВС УКРАЇНИ (АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Органи виконавчої влади України, реалізуючи призначення демократичної, соціальної, правової держави, покликані створювати умови для реалізації прав і свобод громадян, надавати їм широкий спектр управлінських послуг. Відповідальність за стан виконання поставлених завдань повною мірою несуть керівники органів виконавчої влади, серед яких чільне місце посідають посадові особи. Вони зобов’язані діяти лише на підставі передбачених повноважень та у спосіб, що забезпечує беззаперечне виконання відповідних вимог Конституції і законів України. Відповідальність посадових осіб системи МВС України логічно витікає з конституційних принципів демократизму і законності, що передбачає неухильне та якісне виконання своїх обов’язків в умовах підзвітності їх діяльності суспільству. Досягнення посадовими особами системи МВС України високої ефективності державного управління об’єктивно пов’язане з якістю і результативністю їх службової діяльності. Це безпосередньо стосується юридичної категорії відповідальності, яка займає важливе місце в політико-правовій системі держави і поряд із правами та свободами характеризує юридичний статус особи, зокрема посадових осіб державних органів. Відповідальність як риса соціально зростаючої особистості перетворюється на показник її суспільної активності, позитивного впливу на прогресивний розвиток сучасного суспільства, здатності вдосконалювати себе.

На сучасному етапі розвитку держави з’явилась тенденція більш чіткого розуміння сутності юридичної відповідальності як ретроспективної, так і позитивної. Остання пов’язана із усвідомленням своєї поведінки у правовій сфері, почуттям обов’язку, взаємозалежності індивідуума і суспільства. Водночас нового змісту набуває такий політико-правовий феномен, як політична відповідальність.

В умовах розбудови української державності проблема відповідальності посадових осіб виконавчих органів постає дуже гостро у зв’язку з підвищенням не тільки ролі кожного щодо виконання своїх обов’язків, а й тому, що прийняття керівником державного органу будь-якого організаційно-розпорядчого рішення, вибір того чи іншого варіанта поведінки пов’язані з підвищеною особистою відповідальністю за кінцевий результат діяльності.

Міністерство внутрішніх справ України та його структурні підрозділи посідають певне місце у системі органів державного управління і виконавчої влади, що зумовлюється їх особливими завданнями і функціями, виконання яких передбачає можливість і необхідність конкретної відповідальності посадових осіб. При неналежному виконанні посадовими особами своїх обов’язків виникає проблема притягнення до певного виду відповідальності.

Питання адміністративної та дисциплінарної відповідальності все частіше привертають увагу вчених-юристів, серед яких такі відомі українські науков­ці, як В.Б. Авер’янов, Н.Г. Александров, С.В. Ващенко, І.П. Голосніченко, С.Т. Гончарук, В.В. Доненко, Ю.В. Іщенко, І.О. Картузова, С.В. Ківалов, А.П. Клюшніченко, В.К. Колпаков, М.В. Коваль, А.Т. Комзюк, В.О. Кузнєцов, О.В. Кузьменко, О.М. Куракін, Д.М. Лук’янець, В.М. Смирнов, О.В. Старцев, В.П. Столбовий, В.Г. Поліщук, П.А. Трачук, О.І. Щербак, В.І. Щербіна, В.К. Шкарупа, М.І. Хавронюк та російські: Д.М. Бахрах, І.Л. Бачило, Б.М. Лазарєв, Л.Л. Попов, В.Г. Чмутов та інші. Водночас стають предметом уваги дослідників інші види відповідальності, зокрема: різновид конституційно-соціальної відповідальності – політична. Серед дослід­ників цього виду відповідальності: С.С. Андрєєв, Н.О. Армаш, К.С. Бєльський, С.Б. Куліковсь­кий, О.В. Мельник, М.М. Самуйлик, В.І. Сперанський, А.М. Черниш та ін.

Проте комплексних досліджень з проблем адміністративної та дисциплінарної відповідальності безпосередньо посадових осіб системи МВС України, зокрема вищих посадових осіб системи МВС України, проблем понятійного апарату стосовно суб’єктів службової діяльності різних категорій, застосування видів їх відповідальності, розроблення і внесення відповідних змін та доповнень до законодавчих та інших нормативних актів України не проводилось.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідної діяльності кафедри адміністративного права та процесу Київського національного університету внутрішніх справ та є складовою загальної науково-дослідної програми університету, а також плану наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України на 2002-2005 рр. (наказ МВС України № 635 від 30.07.2002 р.) і може слугувати подальшому вдосконаленню системи українського законодавства.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины