ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗОН ЗІ СПЕЦІАЛЬНИМ РЕЖИМОМ ОПОДАТКУВАННЯ



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗОН ЗІ СПЕЦІАЛЬНИМ РЕЖИМОМ ОПОДАТКУВАННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Дисертація присвячена правовим питанням податкового планування із використанням зон зі спеціальним режимом оподаткування, ставлення до яких у науковій літературі та серед практиків неоднозначне і варіюється в межах від вкрай негативної оцінки до обґрунтування особливого характеру цих зон і необхідності розробки концепції їх використання.

Дуже часто зони зі спеціальним режимом оподаткування, зокрема офшорні зони, розглядаються як опорний пункт для ухилення від сплати податків, джерело податкових правопорушень, носій “тіньової” економіки, відмивання “брудних” коштів та ін. На практиці зони зі спеціальним режимом оподаткування, насамперед офшорні зони, використовуються для зменшення (мінімізації) сум податків, зборів (обов’язкових платежів), а це вимагає проведення диференційованого підходу до розмежування заборонених і цілком легальних методів використання цих зон, визначення межі між правопорушенням і цілком законними методами, що застосовуються в процесі оподаткування, між ухиленням від сплати податків і податковим плануванням.

Але одним із способів (зважаючи на досвід багатьох країн світу) вирішити проблему дефіциту залучення інвестицій в економіку України є саме створення зон зі спеціальним режимом оподаткування. Названі зони можуть і мають слугувати економічному зростанню як окремих регіонів, так і країни загалом, – лише за умови раціонального і контрольованого підходу держави до їх створення, що обов’язково необхідно регламентувати у правовому просторі. Головну роль у забезпеченні доцільності та ефективності створення і функціонування зон зі спеціальним режимом оподаткування відіграє функція податкового планування, професійна реалізація якої дозволяє спрогнозувати, спланувати (за умови дотримання принципів достовірності, наочності, обґрунтованості, раціональності, ефективності) і досягти мети – створити названі зони, в яких динамічно розвиватиметься бізнес, які постануть об’єктом значних інвестицій, а як наслідок – забезпечать економічне зростання і стабільне надходження доходів до бюджетів як Державного, так і місцевого рівнів.

У світовій економічній та юридичній літературі наукові праці присвячені переважно проблематиці офшорних, вільних економічних зон та інших зон зі спеціальним режимом оподаткування, але у цьому дослідженні зроблено спробу розглянути їх у аспекті саме податкового планування щодо суб’єктів підприємницької (зовнішньоекономічної) діяльності України на підставі аналізу чинного українського законодавства та міжнародних правових джерел, з науковою орієнтацією на вироблення принципово нових підходів щодо організації і принципів оподаткування суб’єктів, які використовують зони зі спеціальним режимом оподаткування, уникнення подвійного оподаткування, вдосконалення чинного законодавства, аналізу міжнародного досвіду податкового планування і його використання в умовах української економіки.

Питання податкового планування і зон зі спеціальним режимом оподаткування висвітлено у працях українських та російських вчених-юристів, управлінців, фінансистів, адміністративістів, зокрема: Д.А. Бекерської, В.А. Бєлова, Б.С. Болотського, В.М. Бутузова, Б.В. Волженкіна, Л.К. Воронової, В.Д. Гавловського, О.В. Гаврилюка, П.Т. Геги, І.П. Голосніченка, О.Р. Горбунова, О.М. Горбунової, О.Ю. Грачової, В.М. Григорьєва, Л.М. Долі, А.Е. Жалінського, С.Т. Кадькаленка, Р.А. Калюжного, М.І. Камлика, М.В. Карасевої, В.А. Кашина, А.Н. Козиріна, О.В. Копана, О.Є. Користіна, В.І. Курила, І.І. Кучерова, М.П. Кучерявенка, Е.А. Максименкової, А.Л. Максюти, А.А. Марченко, П.Е. Недбайла, П.С. Пацурківського, М.Л. Пашкова, С.Г. Пепеляєва, А.І. Погорлецького, В.М. Поповича, Л.А. Савченко, А.І. Сироти, С.Ф. Сутиріна, Д.Л. Ушакова; вчених-економістів, зокрема, С.Я. Огородника, В.Н. Суторміної, В.М. Федосова; зарубіжних вчених: Дарбі Дж.А. (Darby J.A.), Дернберга Р.Л., Гінсберга А. (Ginsberg A.), Гордона Р.А. (Gordon R.A.), Хіла В.Г. (Hill W.G.), Лангера М.Г. (Langer M.G.), Пеппера Дж., Спітца Б. (Spitz B.), Старчайлда А. (Starchild A.), Шамбоста Едуарда.

Незважаючи на наявність наукових досліджень, Україна сьогодні не має цілісної концепції, яка б відбивала організаційно-правове забезпечення податкового планування у зонах зі спеціальним режимом оподаткування. При цьому слід заакцентувати, що названі питання досліджено недостатньо, а на рівні дисертацій вони не визначалися взагалі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідної діяльності кафедри економіко-правових дисциплін Київського національного університету внутрішніх справ та є складовою частиною загальної науково-дослідної програми університету, а також плану досліджень Міністерства внутрішніх справ України (п.1.1 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергової розробки і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ на період 2004–2009 рр., затверджених наказом МВС України  від 05.07.04 р. № 755). Тема дисертаційного дослідження відповідає Концепції розвитку законодавства України на 1997–2005 рр.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины