ЗАКОННІСТЬ У КОНТЕКСТІ ПРОФІЛАКТИКИ ПРАВОПОРУШЕНЬ В СЛУЖБОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ



title:
ЗАКОННІСТЬ У КОНТЕКСТІ ПРОФІЛАКТИКИ ПРАВОПОРУШЕНЬ В СЛУЖБОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Побудова в Україні правової соціальної держави залежить від багатьох чинників, серед яких забезпечення конституційних гарантій прав і свобод громадян є одним із визначальних. Здійснення цієї важливої місії, значною мірою, покладено на органи внутрішніх справ. Діяльність міліції щодо забезпечення загальнолюдських стандартів прав людини вимагає, перш за все, дотримання нею законності в службовій діяльності. Ця вимога є особливо актуальною, оскільки Україна проводить цілеспрямовану політику щодо входження до єдиного правового простору розвинутих країн світу, до цивілізованої міжнародної правоохоронної діяльності. Вирішення цієї проблеми вимагає реформування її правоохоронних органів, у тому числі – міліції, переорієнтації її основної функції зі суто репресивної на соціально-захисну, наближення до міжнародно-правових стандартів, дотримання Європейського кодексу етики поліцейського.

На сучасному етапі розвитку світової цивілізації значно зростає роль, розширяється обсяг завдань і відповідальності працівників міліції щодо забезпечення законності і прав людини в міжнародно-правовій сфері. Аналіз стану дотримання законності і дисципліни в органах і підрозділах викликає занепокоєння не лише керівництва держави і МВС, а й громадського загалу. Про це свідчить розпорядження Президента України від 26 грудня 2002 р. № 53202-рп “Про заходи щодо зміцнення дисципліни  працівників та вдосконалення кадрової роботи в правоохоронних органах” та особливо заява Президента України від 18 липня 2006 р., де зосереджена увага про необхідність глибокого реформування правоохоронних органів, що повинно значно сприяти забезпеченню законності та правопорядку у суспільстві, а також численні накази МВС, рішення Колегії,  спрямовані на вжиття рішучих заходів щодо зміцнення дисципліни та законності, ліквідації негативних проявів у діяльності особового складу органів та підрозділів міліції.

Сучасний рівень  правоохоронної діяльності вимагає створення такої міліції, якій би були притаманні найкращі світові досягнення, що визначали б її високий професіоналізм і патріотизм, відданість справі, високу культуру та відповідальність. Для здійснення такої реформи вкрай важливе  науково-теоретичне обгрунтування її засадничих принципів.

Таким чином, актуальність досліджуваної проблеми випливає з необхідності її теоретико-філософського аналізу, визначення сутності об’єктивних і суб’єктивних детермінант правопорушень серед особового складу, аналітичного дослідження основоположних чинників зміцнення законності та дисципліни. Вивчення  вітчизняних наукових публікацій із цієї тематики та аналіз практичної діяльності ОВС дає підстави стверджувати, що проблема законності  і дисципліни в  роботі міліції ще не стала об’єктом такого комплексного дослідження, в якому б знайшли відображення її філософсько-соціальні, політичні, ідеологічні, морально-психологічні, культурологічні та релігійні аспекти. Отже, існує певна прогалина в адміністративно-правовій літературі, яку ми прагнули певним чином заповнити, обираючи тему дисертаційної роботи, водночас враховуючи необхідність розробки цієї проблеми та недостатнє її висвітлення.

Важливу роль у формуванні теоретичних позицій дисертанта відіграли праці вітчизняних учених-адміністративістів, зокрема  В.Б.Авер’янова, О.М.Бандурки,  О.К.Безсмертного, Ю.П.Битяка, В.С.Венедиктова. І.П.Голосніченка, Є.В.Додіна, А.Т.Комзюка, Л.В.Коваля, А.П.Клюшниченка, В.П.Колпакова, В.М.Марчука, В. І.Олефіра, О.І.Остапенка, Р.С.Павловського, Г.І.Петрова, Ю.С.Шемшученка,   В. К. Шкарупи, О.М.Якуби, де розглянуто широке коло проблем службової діяльності ОВС в адміністративно-правовій сфері, розкрито вузлові питання адміністративної діяльності у галузі державного управління. Суттєвим методологічним джерелом для дисертанта стали праці з філософії та соціології права, кримінального та адміністративного права, психології, етики, конфліктології, соціоніки, де розглядаються загальні світоглядні проблеми функціонування права, роль і місце законності у суспільних відносинах, об’єктивні та суб’єктивні умови і причини, що породжують правопорушення, політичні, економічні, соціальні, морально-психологічні фактори, які впливають на стан правопорядку і законності в суспільстві.  Це, в першу чергу, роботи П.А.Воробея, А.П. Закалюка, Р.А.Калюжного, Я.Ю.Кондратьєва, М.Й.Коржанського, О.А.Мартинюка, Н.П.Матюхіної, Ю.І.Римаренка, В.І.Шакуна.

Відсутність ґрунтовних системних теоретико-методологічних досліджень стану дотримання і зміцнення законності у службовій діяльності, профілактики правопорушень працівниками міліції об’єктивно спричинює необхідність пошуку нових ефективних шляхів наукового вирішення цієї проблеми відповідно до вимог сьогодення. Вищевикладене обумовлює актуальність і доцільність проведення поглибленого дослідження проблеми законності і профілактики правопорушень в органах і підрозділах міліції України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з планами наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України («Пріоритетні напрями фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів і науково-дослідних установ МВС України на період 2000-2005 рр.»), а також наказом МВС України від 30.06.2001 р. № 515 “Про Комплексну програму кадрової політики в органах та підрозділах внутрішніх справ та забезпечення законності і дисципліни на 2001-2005 роки”, наказами МВС України від 30.06.2002 р. № 635 “Про заходи щодо організації проведення науково-дослідницьких робіт та впровадження їх результатів у практичну діяльність органів внутрішніх справ України”, від 28.02.2003 р. № 185 “Про затвердження Програми реформування наукової та науково-технічної діяльності в системі правоохоронних органів”, від 15.05.2003 р. № 491 “Про вдосконалення науково-дослідницької діяльності в системі МВС України”, від 20.10.2003 р. № 1213 “Про затвердження Програми реформування освітянської діяльності МВС України”. Тему внесено до переліку головних напрямів наукових та дисертаційних досліджень Львівського державного університету внутрішніх справ згідно з наказом МВС України від 05.07.2004 р. № 755 “Про затвердження Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 років”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины