ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ УКОМПЛЕКТУВАННЯ КЕРІВНОГО СКЛАДУ СУДНОВИХ ЕКІПАЖІВ В УКРАЇНІ



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ УКОМПЛЕКТУВАННЯ КЕРІВНОГО СКЛАДУ СУДНОВИХ ЕКІПАЖІВ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Розпад СРСР, утворення незалежної Української держави та пов’язаний із цим процес реорганізації її правової системи співпали за часом зі зміною міжнародно-правових тенденцій у сфері управління безпекою мореплавства (судноплавства). Зокрема, ці зміни стосуються перегляду ролі людського фактору в забезпеченні безпеки мореплавства і поширення у країнах міжнародного морського співтовариства принципу визнання людини ключовою ланкою виробничої системи “людина-судно-середовище”, тобто джерелом керуючого впливу. Цей принцип означає, що людина, яка управляє судновими виробничими процесами, має всю повноту влади і несе відповідальність за безпечну експлуатацію судна. Основні нормативні положення, що закріплюють і розвивають вказаний принцип, реалізовані в міжнародних Конвенціях ПДНВ–78/95 і СОЛАС–74 та містять вимоги до рівня компетенції судноводіїв, тобто до якості їхньої підготовки, відбору та атестації, що впливають на укомплектування екіпажів.

За таких обставин в Україні зростають вимоги до рівня професіоналізму керівних кадрів. Нажаль, процеси суспільних перетворень, що відбуваються у всіх організаційно-управлінських сферах життєдіяльності нашої держави, об¢єктивно зумовлюють не лише позитивні зміни, а й супроводжуються низкою негативних явищ, зокрема, у галузі морського права – порушенням безпеки судноплавства.

Одним із найбільш актуальних засобів підвищення рівня безпечної експлуатації морського транспорту України є нормативно-правове забезпечення укомплектування екіпажів українських суден судноводіями, тобто капітаном та його помічниками, на підставі існуючих міжнародно-правових вимог і стандартів за певною системою організаційних заходів. Розвиток і систематизація адміністративного законодавства України щодо укомплектування суднових екіпажів має поліпшити соціальний стан моряків, створити умови для удосконалення порядку здійснення громадянами їхнього права на працю, забезпечити додаткову регламентацію їхніх прав, що передбачені в Розділі II Конституції України.

Разом із тим, незважаючи на нормативне закріплення численних вимог щодо укомплектування суднових екіпажів, реальний стан у цій сфері викликає занепокоєння як у морегосподарюючих суб¢єктів, так і у суспільства в цілому, про що свідчить велика кількість випадків порушення безпеки мореплавства.

Науково-теоретичне підґрунтя для виконання дисертації склали загальнотеоретичні наукові праці‚ розробки вітчизняних і зарубіжних фахівців у галузі теорії держави і права, теорії управління, адміністративного права та морського права, інших галузевих наук: В.Б. Авер’янова, С.С. Алексеєва, Е. Антонова, Д.Н. Бахраха, А.С. Васильєва, К.М. Гуревича, М.А. Дмітрієвої, А. Капанжи, В. Китик, В.Н. Клюшниченка, Л.В. Коваля, С.А. Кузнєцова, В.А. Леонтьєва, Л.М. Мацевича, Ю.А. Розенбаума, Є.Е. Смирнової, Ю.М. Стенько, Ю.А. Тихомирова, В.Т. Топалова, В.Г. Торського, В. Чистякова. та ін.

Проте, організаційно-правові засади укомплектування керівного складу суднових екіпажів в Україні в існуючих наукових працях все ж таки висвітлено недостатньо, фрагментарно або в рамках ширшої правової проблематики, без комплексного підходу.

Таким чином, необхідність удосконалення правового регулювання діяльності морегосподарюючих суб¢єктів та велика кількість випадків порушення безпеки судноплавства, з одного боку, та недостатність наукових досліджень з цієї проблематики – з іншого, обумовлюють актуальність і важливість комплексного дослідження широкого кола питань, пов¢язаних із забезпеченням координації службової діяльності підпорядкованого персоналу керівником.

Зазначені обставини вплинули на вибір теми дисертаційного дослідження, впровадження результатів якого має сприяти усуненню прогалин у науковій розробці проблем адміністративно-правового регулювання відносин з укомплектування суднових екіпажів.

Зв'язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження підготовлене на кафедрі адміністративного та підприємницького права економіко-правового факультету Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова в рамках затвердженої в 2000 р. науково-дослідної теми «Правове забезпечення підприємницької діяльності в Україні» (державний реєстраційний номер 01014008293).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины