СУБ’ЄКТИ ПРАВОВИХ ВІДНОСИН У СФЕРІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
СУБ’ЄКТИ ПРАВОВИХ ВІДНОСИН У СФЕРІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження. Одним з найбільш примітних явищ у становленні та розвитку демократичної державності в Україні є відродження місцевого самоврядування як принципово нової системи організації публічної влади на місцях та, на цій основі, – формування муніципального права як самостійної галузі права України. Сьогодні муніципальне право – галузь права, яка динамічно розвивається. В основі її формування знаходяться об’єктивні матеріальні передумови, які пов’язані насамперед з наявністю самостійного для муніципального права предмета правового регулювання як особливої сфери суспільних відносин, які виникають на базі тієї системи самоорганізації людей, яка визнається та функціонує за місцем їх проживання. Саме складність матеріального змісту, багатогранність та комплексність муніципальних правових відносин детермінують особливості відповідної галузі права.

Слід констатувати, що сучасна вітчизняна наука конституційного права не приділяє належної уваги суспільним відносинам у сфері місцевого самоврядування, зокрема в юридичній науці відсутній їх комплексний суб’єктний аналіз. Предметом наукового інтересу були окремі суб’єкти правових відносин у сфері місцевого самоврядування, зокрема громадяни, територіальні громади, місцеві ради, сільські, селищні, міські голови, органи самоорганізації населення. Але, незважаючи на велику кількість наукових праць, присвячених проблемам місцевого самоврядування, у науці недослідженими залишаються питання щодо поняття суб’єктів правових відносин у сфері місцевого самоврядування, їх класифікації, взаємодії між ними. Бракує досліджень таких суб’єктів як Український народ, етнонаціональні меншини, корінні народи, держава та інших учасників правових відносин у сфері місцевого самоврядування. Фактично не розробленими є й проблеми принципів правосуб’єктності суб’єктів правових відносин в галузі місцевого самоврядування, форм та принципів взаємодії цих суб’єктів між собою, гарантій їх діяльності, юридичної відповідальності тощо.

Такий науковий “вакуум” приводить до того, що як у теорії, так і на практиці фактично не враховується, що на рівні місцевого самоврядування не лише “локалізується” влада Українського народу та відбувається децентралізація публічної влади, результатом чого є формування самостійного виду влади – публічної влади територіальної громади. На цьому рівні реалізується ідея індивідуалізації владовідносин, коли останні виступають своєрідним сумарним вираженням політичної та економічної влади населення, здійснення індивідуальних та колективних прав та свобод особи за місцем проживання, що є своєрідним “детектором” демократичності держави.

Слід зазначити, що безпосередньо проблема суб’єктів правових відносин у сфері місцевого самоврядування ще не була предметом комплексного дисертаційного дослідження. Теоретичну основу дисертації складають здобутки вітчизняних та зарубіжних вчених в галузі теорії держави і права, конституційного, адміністративного, муніципального права, які прямо або побічно торкаються питань статусу окремих суб’єктів правових відносин у сфері місцевого самоврядування. Так, у спеціальній літературі розгляд проблем статусу цих суб’єктів проводився у працях таких вітчизняних вчених як М.О. Баймуратов, О.В. Батанов, В.І. Борденюк, І.П. Бутко, М.П. Воронов, Р.К. Давидов, І.В. Дробуш, В.М. Кампо, А.А. Коваленко, М.І. Корнієнко, В.В. Кравченко, І.Л. Литвиненко, М.П. Орзіх, О.С. Орловський, В.Ф. Погорілко, М.О. Пухтинський, Ю.М. Тодика, П.А. Трачук, О.Ф. Фрицький, В.М. Шаповал та ін.

Аналіз окремих суб’єктів правових відносин у сфері місцевого самоврядування у зарубіжній науці проводився у працях І.В. Бабічева, М.С. Бондаря, В.І. Васильєва, І.В. Видріна, А.Р. Єрьоміна, Ю.Д. Казанчева, М.О. Краснова, А.М. Костюкова, О.О. Кутафіна, Л.А. Нудненко, М.В. Постового, Ю.О. Тихомирова, В.І. Фадєєва, О.І. Черкасова, В.Є. Чиркіна, К.С. Шугриної та ін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в межах планової теми відділу конституційного права і місцевого самоврядування Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України “Конституційно-правові основи політичної системи України” (номер державної реєстрації 0102U001599).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)