ПРАВОВИЙ СТАТУС АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ В УКРАЇНІ:АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ



title:
ПРАВОВИЙ СТАТУС АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ В УКРАЇНІ:АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Ратифікувавши у 1997 р. Конвенцію про захист прав людини і громадянина, Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити кожному, чиї права порушено, ефективні способи правового захисту.
В юридичному механізмові цього захисту особливе місце посідає адміністративний суд, одним із головних завдань якого і є захист прав та основних свобод людини і громадянина у сфері публічного управління.

Судово-правова і адміністративна реформи, що відбуваються в Україні, передусім націлені на підвищення ефективності механізму судового захисту законних прав та інтересів фізичних та юридичних осіб. Це визначається Конституцією України, цілою низкою законів, а також міжнародно-правовими зобов’язаннями держави.

Доступ до правосуддя і виконання та дотримання судового рішення при цьому мають бути максимально забезпеченими. Європейський суд із прав людини неодноразово наголошував саме на цих параметрах реального забезпечення прав і свобод людини.

Тому для законодавства та правозастосовної практики України особливо важливим є створення умов, які унеможливлювали би обмеження права звернення до суду. Йдеться як про випадки, пов’язані з відмовами по певних категоріях справ, так і про ситуації, коли великі судові витрати чи складні процедури роблять судові позови фактично недоступними.

Судовий захист являє собою необхідну й ефективну гарантію реальності прав і свобод людини та громадянина. Звернення громадянина до суду є проявом реалізації ним так званого „захисного права”.

Створення системи адміністративних судів в Україні та прийняття Кодексу адміністративного судочинства України започатковує створення реального механізму відповідальності держави перед людиною за свою діяльність, здійснення нею обов’язку утвердження і забезпечення прав і свобод людини і громадянина. З огляду на це особливого значення набувають науково-теоретичні дослідження правового статусу адміністративного суду в Україні.

Основні питання щодо визначення правового статусу суду в цілому, та адміністративного суду, зокрема, розглядалися у роботах таких вчених як:
В.Б. Авер
янов, С.С. Алексєєв, Д.Н. Бахрах, Л.Р. Біла, Ю. Битяк, С.Н. Братусь, Г.В. Бублік, Н.В. Вітрук, А.В. Венедиктов, Д.В. Вінницький, М.П. Воронов, А.А. Гатинян, І.П. Голосніченко, А.М. Грєбєнцов, Ю.М. Грошовий,
П. Ф. Карпєчкін,С.В. Ківалов, І.С. Кон, І.Б. Коліушко, В.А. Кучінський,
С.Ф. Кечек
ян,А.Р. Крусян, В.С. Нерсесянц, М. П. Орзіх, В.В. Лазарєв,
Е.А. Луньов,А.В. Малько, В.Т. Маляренко, Н.І. Матузов, А.В. Міцкевич,
Л.М. Москвич, В.Ф. Мелащенко, І.М. Пахомов, В.А. Патюлін, А.В. Петришин,
В.Д. Перевалов, Ю.С. Педько, Ю.Я. Петров, А.Я. Сухарєва, О.В. Сурілов,
Ю.Н. Старилов, О.Ф. Скакун,
Б.А. Старшун, А.К. Сергун, В.М. Скрипничук, В.С. Стефанюк, В.Я. Тацій, Ю.К. Толстой, Л.Б. Ізмаїлова, С. Лучковська,
Е.В. Овчарова,
В.І. Шишкін, О. І. Харитонова, Р.О. Халфіна,
М
.В. Харитончук, В.М. Чхиквадзе, Ю.Я. Якимов, а також фахівців у галузі філософії та соціології.

Проте комплексного дослідження адміністративно-правової проблематики організації і діяльності адміністративного суду, здійснення ним адміністративного судочинства з огляду на суттєві зміни чинного законодавства, зокрема прийняття Кодексу адміністративного судочинства України, не проводилося.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано відповідно до плану наукової роботи кафедри адміністративного та фінансового права Одеської національної юридичної академії „Правове забезпечення механізму реалізації і адміністративної реформи в Україні” і є частиною роботи академії в рамках загальнонаукової тематики „Правові проблеми становлення і розвитку сучасної української держави” (державний реєстраційний номер 0101U001195).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины