БІОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАХОДІВ ЗАХИСТУ ЯРОЇ ВИКИ ВІД КОМПЛЕКСУ ШКІДНИКІВ В УМОВАХ ЦЕНТРАЛЬНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ : БИОЛОГИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ МЕРОПРИЯТИЙ ЗАЩИТЫ Яровой вики ОТ КОМПЛЕКСА вредителей в условиях Центральной Лесостепи УКРАИНЫ



title:
БІОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАХОДІВ ЗАХИСТУ ЯРОЇ ВИКИ ВІД КОМПЛЕКСУ ШКІДНИКІВ В УМОВАХ ЦЕНТРАЛЬНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Альтернативное Название: БИОЛОГИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ МЕРОПРИЯТИЙ ЗАЩИТЫ Яровой вики ОТ КОМПЛЕКСА вредителей в условиях Центральной Лесостепи УКРАИНЫ
Тип: synopsis
summary:

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ


 


          В розділі наведено сучасні літературні дані щодо господарського значення, систематичного положення та біологічних особливостей головних шкідників ярої вики, а також заходи з контролю їх чисельності та шкідливості.


 


 


УМОВИ ТА МЕТОДИКИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


          Дослідження проводились на кафедрі захисту рослин Білоцерківського державного аграрного університету, у лабораторії захисту рослин від шкідників та хвороб та на полях Білоцерківської дослідно-селекційної станції упродовж 2003-2005 років. Уточнення видового складу, біологічних особливостей та динаміки чисельності шкідливих комах здійснювали за апробованими методиками провідних фахових науково-дослідних установ (Омелюта В.П. та ін. 1986, Косова В.В. і Полякова І.Я., 1958; Мегалов В.А., 1952;  Трибель С.О., 2001; Федоренко В.П., 1998). Польові досліди закладали згідно загальноприйнятих методик (Вагнер Ф., 1965; Гар К. А., 1963; Доспехов Б.А., 1979). Результати досліджень обробляли методом дисперсійного аналізу за допомогою комп’ютерної програми MS Excel 5.


 


 


РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ШКІДЛИВОЇ ЕНТОМОФАУНИ АГРОБІОЦЕНОЗУ ВИКОВОГО ПОЛЯ


 


Протягом 2003-2005 рр. в агробіоценозах однорічних зернобобових культур (яра вика, горох) та багаторічних бобових трав виявлено 93 види багатоїдних та спеціалізованих фітофагів, зокрема в агробіоценозі викового поля – 78 видів комах. Серед них потенційними шкідниками ярої вики є 44 види.


Поширеним та найчисельнішим за видовим різноманіттям був ряд Coleoptera (52,3 % від загальної кількості шкідників), який представлений родинами: Elateridae, Coccinellidae, Tenebrionidae, Chrysomelidae, Bruchidae, Scarabaeidae (рис. 1). Було визначено 43 шкідливих види цього ряду, в якому домінуючою (25 видів) та найбільш шкодочинною (14 видів) на ярій виці була родина Сurculionidae з такими небезпечними видами, як Tanymecus palliatиs F., Rhinoncus pericarpius L., Tychius picirostris F. та представниками родів Sitona Germ., Phytonomиs Stöhn., Аріоn Hbst.


З ряду Homoptera, частка якого складала 23,1 %, на  ярій виці було виявлено п’ять видів попелиць (Acyrthosiphon pisi Kalt., Medonra viсia Kalt., Aphis medicаginis Kach., Aphis  fabae Scop. та Aphis craccae L.). Найбільш чисельною була Acyrthosiphon pisi Kalt. (горохова попелиця), частка якої становила 91 %.


 


Серед представників ряду  Hemiptera (Неteroptera) з виявлених родин (Miridae, Coreidae, Thyreocoridae) на ярій виці переважали представники клопів-сліпняків (Adelphocoris lineolatus Gz. та Poeciloscytus cognatus Fied.).  

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины