ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ В УКРАЇНІ



title:
ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Докорінна зміна соціально-політичного та економічного ладу в Україні після набуття нею державного суверенітету визначила необхідність реформування усієї сукупності суспільних відносин відповідно до цілей та принципів організації демократичної, соціальної, правової держави. Одне з чільних місць у цій сфері належить правовому регулюванню грошового обігу на території України як безпосередньому прояву її суверенітету та системоутворюючій базі фінансів. Необхідність дослідження особливостей правового регулювання грошового обігу в Україні, серед іншого, зумовлюється тим, що дійовість створеного за час незалежності механізму правового регулювання фінансових відносин вимагає детального аналізу шляхів та напрямів юридичного впорядкування суспільних відносин, що пов’язані з організацією та функціонуванням безперервного руху грошей в економіці країни, виявлення існуючих проблем у цій сфері, розробки рекомендацій щодо їх подолання.

Проблеми теорії грошей завжди цікавили вчених як у загальнотеоретичному, так і в прикладному плані, що знайшло своє відображення, головним чином, в економічній літературі, яка має значний обсяг. Існуюча юридична література присвячена в основному окремим аспектам сутності та природи грошей як об’єкта цивільних правовідносин, деяким правовим формам розрахунків або особливостям організації та функціонування грошової системи країни як організаційно-правової форми грошового обігу в цілому чи певним її складовим.

Серед правознавців, хто приділив увагу цим питанням можна назвати М.М. Агаркова, Л.К. Воронову, Я.А. Гейвандова, А.М. Гуляєва, Л.Г. Єфімову, Б.М. Іванова, М.Л. Когана, Н.А. Куфакову, М.П. Кучерявенка, В.О. Лапача, Л.А. Лунца, М.С. Матрохіна, О.П. Орлюк, Ю.А. Ровинського, Ф.К. Савіньї, А.О. Селіванова, Г.А. Тосуняна, Н.І. Хімічеву та ін.

Проблемами теорії грошей займалися такі вітчизняні та зарубіжні економісти як: Е. Андрес, З.В. Атлас, А.С. Гальчинський, А.А. Гриценко, М.І. Зібер, Дж.М. Кейнс, Я.А. Кронрод, М.Х. Лапідус, К. Маркс, Д. Рікардо, М.І. Савлук, А. Сміт, В. Сміт, І.А. Трахтенберг, М.І. Туган-Барановский, В.М. Усоскін, Б. Хаморі, А.А. Чухно та ін.

Водночас, ні за часів СРСР, ні після набуття Україною державного суверенітету грошовому обігу, як об’єкту правового регулювання, перш за все нормами фінансового права, належна увага не приділялася. Комплексно проблеми визначення поняття грошового обігу, правової природи та сутності грошей, властивих їм функціональних форм, змісту виконуваних ними функцій та їх впливу на фінансову діяльність держави не досліджувалися.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого 21.12.2001 р. (протокол № 7) відповідно до цільової комплексної програми «Права людини і проблеми становлення організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування» на 2001 - 2005 рр. № 0186.0.070865.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины