ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ЗДІЙСНЕННЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ :



title:
ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ЗДІЙСНЕННЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ
Тип: synopsis
summary:

 

В С Т У П

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Із часу набуття Україною незалежності одним з найважливіших питань стало питання визначення митної справи новою незалежною державою з урахуванням захисту вітчизняних інтересів та одночасним дотриманням міжнародних вимог, створення митних кордонів і формування митної системи. Вирішення цього питання багато в чому залежить від правового забезпечення діяльності митних органів, що дозволяє Україні розвивати самостійну митну політику. Процес формування митного законодавства почався в 1991 році, коли Верховною Радою був прийнятий Закон України «Про митну справу в Україні» від 25 червня 1991 р.

Митне законодавство України постійно перебувало та перебуває в процесі становлення та вдосконалення з метою його адаптації до європейського та світового законодавств з урахуванням митної політики держави. Відповідно до програми «Європейський вибір», в якій Україна поставила перед собою стратегічні цілі економічного та соціального розвитку на 2002–2011 рр., має бути визначена спрямованість правового регулювання митної справи, сформована митна політика, встановлені завдання і функції митних органів у справі ефективного захисту економічних інтересів України.

Необхідною умовою інтеграції України в Європейський Союз (ЄС) є її вступ у Світову Організацію Торгівлі (СОТ), а це не може не відобразитися на характері діяльності митної служби України.

Цій науковій проблематиці присвячені лише окремі наукові праці, де висвітлюються деякі аспекти історії митної справи, розглядаються теоретичні та організаційно-правові основи митної діяльності, місце митного контролю в системі державного управління митною справою. Не применшуючи їхнього значення, варто підкреслити, що на сьогодні особливо актуальним є дослідження методологічних засад організації митного контролю в Україні з урахуванням міжнародного та вітчизняного досвіду, процесу організаційної перебудови митної системи України, у першу чергу Державної митної служби України (ДМСУ) як центрального органу виконавчої влади, процесуального оформлення як організації, так і здійснення митного контролю.

Невідкладність подібних досліджень підсилюється тим, що прискорюються темпи інтеграції України в структури ЄС, стоїть питання про надання їй особливого статусу як держави з ринковою економікою. Відтак сфера суспільних відносин щодо організації та здійснення митного контролю в умовах реформування зовнішньоекономічних відносин поступово розширяється. Скорочення державного сектору економіки та поширення приватного сектору у зовнішньоекономічній діяльності повинні підвищити роль держави у регулюванні згаданих відносин водночас з їх лібералізацією на умовах конкуренції та свободи торгівлі.

Стосовно досліджень явищ, що характеризують особливості господарсько-правових зв’язків України з Євросоюзом, слід вказати на роботи наступних авторів: Р. Бара, М. Бурди, Ф. Герхарда та інших.

Окремі питання щодо визначення місця адміністративного та митного права у системі права України, взаємозв’язку митного права з іншими галузями права, організаційно-правового аспектів функціонування виконавчої влади, забезпечення законності у державному управлінні розглядаються в роботах В.Б. Авер’янова, О.Ф. Андрійко, О.М. Бандурки, О.Ф. Бантишева, Ю.П. Битяка, А.С. Васильєва, Б.М. Габричидзе, В.М. Гаращука, І.П. Голосніченка, Є.В. Додіна, Р.А. Калюжного, С.В. Ківалова, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, В.В. Копєйчикова, М.В. Косюти, Є.Б. Кубка, В.В. Мицика, В.Я. Настюка, В.Ф. Опришка, О.П. Рябченко, К.К. Сандровського, В.М. Селіванова, В.В. Цвєткова, В.М. Шевчука, М.Г. Шульги, Ю.С. Шемшученка, В.К. Шкарупи, М.К. Якимчука та інших дослідників.

Але комплексних досліджень адміністративно-правової проблематики організації та здійснення митного контролю в Україні на цей час у вітчизняній юридичній науці не проводилось. З огляду на наведене, слід констатувати значну актуальність теми дослідження, яка потребує ретельної уваги з урахуванням послідовного курсу України на інтеграцію в ЄС. Нагальність теми даного дисертаційного дослідження обумовлено ще й тим, що в Україні дотепер ведуться дискусії щодо проблематики митного права, питань застосування митно-правових норм, а зміст організації митної справи та митного контролю як окремого об’єкта дослідження дотепер належним чином майже не розкрито.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дане дисертаційне дослідження відповідає напрямкам розвитку науки в Україні, а також розвитку законодавства у сфері митної справи та його ефективного застосування на практиці. Дисертаційне дослідження тісно пов’язане з плановою темою відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України «Проблеми удосконалення державного управління на етапі адміністративної реформи в Україні» (номер державної реєстрації 0101U001011).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины