Адміністративно-правова кваліфікація порушень водіями механічних транспортних засобів правил керування :



title:
Адміністративно-правова кваліфікація порушень водіями механічних транспортних засобів правил керування
Тип: synopsis
summary:

 

Загальна характеристика роботи

 

 

Актуальність теми. У новому тисячолітті Україна перебуває в умовах поступового соціально-економічного зростання, що зумовлює підвищення рівня життя окремих верств населення, веде до невпинного збільшення автомобільного парку країни. Вже зараз на обліку в Державтоінспекції знаходиться понад 12,5 млн. автотранспортних засобів, і кожного року їх кількість збільшується. Як наслідок, значно посилюється інтенсивність руху на автошляхах, а це, у свою чергу, ставить перед суспільством комплекс нових завдань, спрямованих на створення умов безпечного руху.

Як свідчать дані ГУ ДАІ МВС України, 65% усіх дорожньо-транспортних пригод трапляється з вини водіїв механічних транспортних засобів. Щороку співробітники Державної автоінспекції фіксують близько 3,5 млн. випадків порушення водіями транспортних засобів Правил дорожнього руху (ПДР). Близько 85% від цього числа становлять порушення водіями механічних засобів правил керування: перевищення встановлених обмежень швидкості руху; проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника; недодержання вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини шляхів; порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, початку руху та маневрування, проїзду оперативних транспортних засобів, зупинки і стоянки, розташування транспортних засобів на проїзній частині, руху автомагістралями, пріоритету транспортних засобів загального користування, користування зовнішніми освітлювальними приладами та попереджувальними сигналами, буксирування, перевезення людей, руху тротуарами чи пішохідними доріжками та правил проїзду пішохідних переходів.

Викладене свідчить про першочергову важливість своєчасного виявлення та безпомилкової адміністративно-правової кваліфікації випадків порушень водіями транспортних засобів правил керування. Аналіз адміністративної практики підрозділів Державтоінспекції в областях показав, що питання кваліфікації залишаються одним з найбільш уразливих місць в їх роботі. За наявними даними близько 90% від загальної кількості підтверджених скарг на неправомірні дії співробітників ДАІ становлять скарги на необґрунтовану кваліфікацію порушень водіями правил керування. Більше 40% проанкетованих працівників Державтоінспекції вказали на труднощі, пов’язані з кваліфікацією випадків порушень водіями механічних транспортних засобів правил керування, як на серйозну проблему ведення нагляду за дорожнім рухом.

Дана робота підготовлена з урахуванням загальнотеоретичних досліджень провідних вітчизняних правників: В.Б.Авер’янова, О.М.Бандурки, Ю.П.Битяка, І.В.Борисова, П.А.Воробея, І.П.Голосніченка, С.Т.Гончарука, Є.В.Додіна, Р.А.Калюжного, Л.В.Коваля, В.К.Колпакова, А.Т.Комзюка, В.В.Копейчикова, М.Й.Коржанського, В.М.Марчука, П.П.Михайленка, В.О.Навроцького, Н.Р.Нижник, О.І.Остапенка, В.В.Сташиса, В.Я.Тація. При розробці дисертації були використані матеріали праць відомих російських науковців: С.С.Алєксєєва, Д.М.Бахраха І.І.Веремеєнка, В.І.Жульова, Ю.М.Козлова, В.М.Кудрявцева, Б.А.Курінова, А.П.Коренєва, М.Я.Маслєннікова та інших.

Між тим, проблеми адміністративно-правової кваліфікації випадків порушення водіями механічних транспортних засобів правил керування у вітчизняній науці комплексно не вивчались. Переважна більшість сучасних наукових доробків з питань забезпечення безпеки дорожнього руху (В.І.Касинюк, В.В.Новіков, В.Й.Развадовський, В.В.Єгупенко, В.В.Доненко) або висвітлюють окреслену проблему лише фрагментарно, або не торкаються її зовсім. Як наслідок, практично відсутньою є монографічна література з окресленого питання. Це, у свою чергу, свідчить як про складність проблеми, так і про недостатню увагу до неї з боку вчених-правознавців.

Вищевикладене обумовлює нагальність питання про проведення поглибленого дослідження явища адміністративно-правової кваліфікації порушень водіями механічних транспортних засобів правил керування.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася відповідно до плану науково-дослідної діяльності кафе­дри адміністративного права Національної академії внутрішніх справ України та є складовою частиною загальної науково-дослідницької програми академії, а також плану досліджень Міністерства внутрішніх справ України (п. 7 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергової розробки і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ на період 2004-2009 роки, затверджених наказом МВС України від 5 липня 2004 року № 755).

Дослідження здійснене згідно з основними напрямками, визначеними Державною програмою забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах, вулицях міст, інших населених пунктів i залізничних переїздах на                 2003-2007 роки та Програмою боротьби з правопорушеннями на транспорті на 2004-2006 роки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины