СУСПІЛЬНІ ТА ОСОБИСТІ ІНТЕРЕСИ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ :



title:
СУСПІЛЬНІ ТА ОСОБИСТІ ІНТЕРЕСИ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розбудова правової держави в Україні передбачає реальне забезпечення прав людини і громадянина. Людина, її життя і здоров'я, честь та гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (ст.3 Конституції України).

Багатовікова історія кримінально-процесуального права свідчить, про те, що на його розвиток суттєвий вплив мали погляди процесуалістів на сутність та зміст суспільних та особистих інтересів. Забезпечення рівних можливостей в реалізації цих інтересів в кримінальному судочинстві є не тільки правовим, але й політичним питанням, вирішення якого впливає на положення особистості в суспільстві, на політичну стабільність в українській державі.

   Суспільство і особа не тільки відносно обумовлені і органічно взаємозалежні, но між їх інтересами незмінно встановлюється певне співвідношення. Необхідність поєднання цих інтересів обумовлюється не тільки цілями суспільного розвитку, а також й тим, що ці інтереси є одним з важливих мотивів людської діяльності.

З огляду на це у сучасному суспільстві визначальним у механізмі взаємовідносин суспільних і особистих інтересів є їх принципове поєднання, яке не виключає можливості виникнення між ними протидії. У повній мірі це стосується й кримінального судочинства, яке повинно забезпечувати охорону суспільних та особистих інтересів.

Значний внесок у дослідження проблем суспільних та особистих інтересів у кримінальному судочинстві зробили вітчизняні вчені Ю.П. Аленін, Ю.М. Грошовий, А.Я. Дубінський, А.В. Іщенко, В.К. Лисиченко, О.Р. Михайленко, М.М. Михеєнко, В.Т. Нор,  С.М. Стахівський, Л.Д. Удалова, М.Є. Шумило та вчені колишнього СРСР та країн СНД В.О. Азаров, Ф.Н. Багаутдінов, Я.О. Баєв, Т.А. Дуйшенбієв, Г.С. Казинян, З.Ф. Коврига, Л.Д. Кокорев, Д.П. Котов,  О.В. Малько, Л.М. Масленнікова, Я.О. Мотовиловкер, В.А. Панюшкін, В.Я. Понарін, О.Б. Соловйов, М.С. Строгович,  В.С. Шадрін та інші.

Аналіз опублікованих робіт з цієї проблеми свідчить про те, що, на жаль, у теорії кримінального процесу відсутні загальноприйняті погляди на сутність та зміст суспільних та особистих інтересів у кримінальному судочинстві. Окрім того, деякі проблеми, що стосуються суті співвідношення цих інтересів, процесуальних засобів їх забезпечення й подолання можливих між ними протиріч, мають дискусійний характер та недостатньо дослідженні і тому вимагають якісно нового обґрунтування.

У ході розробки та прийняття нового кримінально-процесуального кодексу України вирішення цих проблем є однією з умов вдосконалення процесуальної форми, тому що суспільні та особисті інтереси у кримінальному судочинстві породжують дві основних вимоги, які пред'являються до неї.          По-перше, процесуальна форма повинна сприяти встановленню істини по справі, по-друге, гарантувати дотримання прав та законних інтересів особи у кримінальному судочинстві.

Саме цим й обумовлена актуальність даної проблеми та необхідність її розробки в рамках наукового дослідження.    

 

 

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження ґрунтується на основних положеннях Постанови Верховної Ради України "Про концепцію судово-правової реформи в Україні" від 28 квітня 1992 року, Комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю на 1996-2000 роки, затвердженої Указом Президента України від 17.09.1996 року №837/96, Комплекс програм профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затверджен Указом Президента України від 25 грудня 2000 року №1376/2000, наказ МВС України "Про затвердження програми розвитку системи відомчої освіти і вузівської науки на період з 2001 по 2005 роки" від 11.05.2001 року №356.

Дана робота є складовою частиною комплексної програми "Проблеми вдосконалення організації і діяльності суду та правоохоронних органів в умовах реформування соціальної, правової, демократичної держави" (номер державної реєстрації 0186.0.099031).

Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Національної академії внутрішніх справ України і кафедри теорії кримінального процесу та судоустрою названого закладу.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины