ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ОСОБЛИВОСТІ УЧАСТІ ЗАХИСНИКА НА ДОСУДОВОМУ СЛІДСТВІ :



title:
ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ОСОБЛИВОСТІ УЧАСТІ ЗАХИСНИКА НА ДОСУДОВОМУ СЛІДСТВІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. 3 прийняттям Конституції почався новий етап розвитку України як демократичної, соціальної, правової держави. Права i свободи людини, їх гарантії визначають змiст та спрямованiсть дiяльностi такої держави.

Полiтичнi та соцiально-економiчнi змiни, якi вiдбуваються в Україні, потребують реформи кримiнально-процесуального законодавства, змiни цiлей i завдань кримiнального судочинства, застосування визнаних у світі мiжнародно-правових норм у галузi захисту прав i свобод людини. Загальновизнані міжнародні акти мiстять основнi положення, якi вказують на те, що в сучасному свiтi величезне значення приділяється забезпеченню прав особистості, пiдвищенню ефективностi правового захисту людини.

Ці норми знайшли своє вiдображення і у чинному нацiональному законодавствi. Так, у статті 3 Конституції України закріплено пріоритет загальнолюдських цінностей, підкреслюється, що в центрі уваги повинна бути людина як найвища соціальна цінність. Громадянин, його права та свободи є головним об’єктом національної безпеки, а одним iз основних принципiв забезпечення національної безпеки є прiоритет прав людини. Побудова правової держави має на метi створення такої правової системи, при якiй особа не буде зазнавати обмежень, не передбачених законом, i завжди буде мати можливiсть правовим шляхом захистити свої iнтереси. Дiяльнiсть держави повинна бути спрямована на реальне забезпечення захисту прав i свобод своїх громадян на пiдставi поваги цієї особистостi.

Визнання й дотримання прав і свобод людини, їх належне забезпечення та надійний захист є виявом правової держави.

Велике значення ці положення мають для такої сфери правового регулювання, як кримінально-процесуальна діяльність, тому що вона поєднана зі втручанням в особисте життя громадян, обмеженням у випадках, передбачених законом, їх прав і свобод, застосуванням заходів процесуального примусу. Реалізація в кримінально-процесуальному законодавстві принципів правової держави є органічною передумовою забезпечення прав і законних інтересів громадян, які залучені до сфери кримінального судочинства.

Особливе місце в захисті прав і свобод громадян посідає інститут захисників у кримінальному процесі України, який спрямований на захист прав і свобод громадян, а також допомагає здійсненню правосуддя та додержанню законів.

Проблеми діяльності інституту захисників у кримінальному процесі, місця захисників у суспільстві, професійні права й обов’язки захисників досліджувались ще у кінці ХІХ – початку ХХ ст. (І. Бентам, Є.В. Васьковський, М. Джаншиєв, О.Ф. Коні, М. Молло, Е. Пікар, І.Я. Фойницький). Вагомий внесок в розробку проблеми зробили такі науковці-процесуалісти, як Я.С. Аврах, С.А. Альперт, М.Ю. Барщевський, О.Д. Бойков, Т.В. Варфоломеєва, Д.П. Ватман, Ю.М. Грошевий, З.З. Зінатуллін, Я.С. Кисельов, Л.Д. Кокорєв, В.В. Леоненко, В.Г. Лукашевич, Є.Г. Мартинчик, В.В. Медведчук, Я.О. Мотовіловкер, О.Р. Михайленко, М.М. Михеєнко, С.В. Натрускін, В.Т. Нор, Г.М. Омельяненко, Й.Д. Перлов, І.Л. Петрухін, М.М. Полянський, Г.М. Резнік, В.М. Савицький, О.Д. Святоцький, М.І. Сірий, Ю.І. Стецовський, М.С. Строгович, А.Л. Ципкін, М.І. Чвьорткін, М.О. Чельцов, В.П. Шибіко, О.Г. Шило, В.К. Шкарупа, Ю.П. Янович, О.Г. Яновська та ін.

Незважаючи на наявність наукових праць із питань, пов’язаних з міжнародними стандартами діяльності захисників у кримінальних справах (В.В. Медведчук, М.М. Михеєнко, О.Д. Святоцький), ця проблема потребує глибокого вивчення, враховуючи зміни, яких зазнало кримінально-процесуальне законодавство України. Цілий ряд аспектів правового становища захисника у кримінальному процесі не втрачає своєї актуальності і вимагає додаткового вивчення.

Дискусійними залишаються проблеми кримінально-процесуального статусу захисників, кола осіб, які мають право брати участь у кримінальних справах у якості захисників, обсягу їх прав та обов’язків, гарантій, механізму реалізації їх прав, та деякі інші питання, які мають суттєве значення для забезпечення ефективності діяльності захисників у кримінальних справах.

Вищевикладене вказує на актуальність цього дисертаційного дослідження, його теоретичне та практичне значення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана на кафедрі кримінального процесу Донецького юридичного інституту МВС при Донецькому національному університеті відповідно до наукових досліджень на тему «Процесуальні гарантії дотримання конституційних прав громадян у кримінальному судочинстві» (номер державної реєстрації – 0103U005022), п. 1.1. Пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період 2002 – 2005 роки, затверджених наказом МВС України від 30 червня 2002 р. № 635, а також до Наказу МВС України «Про затвердження Програми розвитку системи відомчої освіти і вузівської науки на період із 2001 до 2005 року» від 11 травня 2001 р. № 356.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины