ПРИНЦИПИ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ЇХ РЕАЛІЗАЦІЯ У ПОДАТКОВОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ :



title:
ПРИНЦИПИ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ЇХ РЕАЛІЗАЦІЯ У ПОДАТКОВОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Проблеми формування принципів оподаткування тривалий час не виходили за межі наукових видань, тобто навіть не було спроби вирішити їх у податковому законодавстві України. Реформи законодавства, в тому числі у сфері податків, які проводились раніше, навіть у постановочному аспекті не торкалися питання про принципи оподаткування. Такий підхід не сприяв єдності фінансової системи держави, впродовж тривалого часу не дозволяв здійснювати систематизацію фінансового  законодавства, складовою частиною якого є податкове законодавство. Необхідність більш детального і всебічного визначення єдиних принципових засад формування фінансової системи та правових форм її дії, а також шляхи забезпечення єдності фінансової системи та об’єднання відповідних інститутів фінансового права і фінансового законодавства на цих засадах можуть бути встановлені тільки за допомогою всестороннього дослідження системи принципів оподаткування.

За минуле десятиріччя податкове законодавство України пройшло кілька етапів реформування, і на кожному з них відбувалися спроби удосконалити систему принципів оподаткування та механізм їхньої реалізації. В цьому аспекті має велике значення робота по створенню Податкового кодексу України, впровадження якого принципово вплине на реформування податкової системи в цілому, оскільки його положення направлені на встановлення оптимального навантаження на платників податків, розширення бази оподаткування, вдосконалення практики податкового адміністрування та стимулювання інноваційно-інвестиційної діяльності. В проекті Кодексу втілені наміри науковців не тільки збудувати принципову базу оподаткування у Загальній частині, але і відтворити механізм її реалізації у Спеціальній частині.

У процесі теоретичної розробки питань окресленої теми опрацьовуються сильні і слабкі сторони діючих у фінансовому, зокрема у податковому праві категорій, за допомогою яких розглядаються, аналізуються відповідні явища й процеси фінансової системи в Україні. Окремі питання цього комплексу теоретичних проблем стосуються роботи по приведенню принципів оподаткування у відповідність до конституційних принципів і загальноєвропейських стандартів. Таким чином, цілком очевидна практична і теоретична цінність та об’єктивна необхідність у вивченні питань формування та дії принципів оподаткування в Україні.

Беззаперечний вплив на формування тенденцій і напрямків дисертаційної роботи мали праці науковців у галузі загальної теорії права та інших правових наук: С.С. Алексєєва, В.А. Бачиніна, В.М.Гаращука, В.С. Нерсесянца, М.І. Панова, Ю.М. Тодики, М.В. Цвіка та ін. Значний внесок у розвиток теорії і практики оподаткування зробили вчені радянського періоду: Ю.А. Ровинський, М.Н. Соболєв, С.Д. Ципкін та ін. Однак, неможливо здійснити аналіз названих проблем без екскурсу до фундаментальних досліджень І.Х. Озерова, В.О. Лебедєва, В. Петті, К.Г. Рау, Е.О. Селігмана, А. Сміта, І.Т. Тарасова, М.І. Тургенєва та інших знаних вчених.

До теперішнього часу аналіз правового закріплення принципів оподаткування відбувався лише в окремих наукових статтях і монографіях, присвячених дослідженню загальних проблем податкового права. В цьому напрямку представляють інтерес праці вчених А.В. Бризгаліна, Л.К. Воронової, О.М. Горбунової, М.В. Карасьової, А.М. Козиріна, М.П. Кучерявенка, П.С. Пацурківського, С.Г. Пепеляєва, М.І. Піскотіна, Г.П. Толстоп’ятенка, Н.І. Хімічевої, Д.Г. Черніка та інших, в яких розглядаються досить загальні питання правового регулювання податків і зборів, окремі аспекти змісту і класифікації принципів у податковому праві. При дослідженні основних проблем дисертації широко використані роботи іноземних вчених Е. Бредлі, Р. Дернберга, М. Дженіса, Р. Кея, Дж. Стігліца.

Відсутність наукових праць, які б спеціально і цілеспрямовано були присвячені системному та комплексному аналізу принципів оподаткування, їх змісту, зв’язку із конституційними принципами, із загальногалузевими принципами, з іншими принципами фінансової системи та фінансового права, їх втіленню у податкове законодавство, урахуванню в їх змісті загальнолюдських цінностей та інших питань, стала головною передумовою вибору теми дисертаційного дослідження. З урахуванням цього, на основі аналізу й узагальнення податкового законодавства, праць вищезазначених авторів, що послужили науково-теоретичною базою цієї наукової роботи, автор вважає необхідним і своєчасним здійснити дослідження принципів оподаткування, виробити й обґрунтувати на цій основі власні висновки і пропозиції.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема  дисертації „Принципи оподаткування та їх реалізація у податковому законодавстві України” обговорена на кафедрі фінансового права і затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого 23 березня 2001 року (протокол № 8).

Дисертація виконана відповідно до комплексної цільової програми “Права людини і проблеми становлення організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування” № 0186.0.070865.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины