ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ДОГОВОРИ В МИТНІЙ СПРАВІ УКРАЇНИ :



title:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ДОГОВОРИ В МИТНІЙ СПРАВІ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Лібералізація державно-правових процесів в Україні зумовила істотні зміни в характерові впливу держави на суспільні відносини в усіх сферах соціального буття, що у свою чергу викликало необхідність докорінної зміни законодавства та юридичної доктрини.

Прийняття та введення в дію з 1 січня 2004 р. двох таких важливих нормативних актів, як Цивільний та Митний кодекси України (далі - ЦК України, МК України відповідно), стало початком нового етапу розвитку не тільки кожної окремо сфери їхньої дії, а й кардинально змінило правове регулювання відносин, що знаходяться на перетині митно-правової та цивільно-правової площин.

Існуюча на сьогодні тенденція взаємоінтеграції приватноправових та публічноправових галузей не могла не позначитися на стані митної справи - складної, динамічної, багатогранної сфери життєдіяльності суспільства, яка охоплює чимале коло компонентів, пов'язаних з переміщенням майна через митний кордон України. Останнім часом до цієї сфери включаються все нові елементи, природа яких відрізняється від тих, що в класичному розумінні вважалися їй притаманними. Відповідно й правове регулювання таких «нових» відносин має здійснюватися за допомогою «нових» засобів, невідомих їй раніше. «Приватизація» митної справи, що значно активізувалась із набуттям чинності МК України, особливо наочно проявляється через пожвавлення процесу впровадження договірного регулювання відносин у сфері митної справи України, через розширення спектра цивільно-правових договорів, що зачіпають інтереси її суб'єктів.

Поява таких правовідносин, природно, зумовлює необхідність теоретичного осмислення їх змісту, специфіки та характерних рис. При цьому важливого значення набуває та обставина, що механізм реалізації договірного регулювання суспільних відносин у митній справі поки що не налагоджений і не відпрацьований з огляду на недосконалість законодавства та порівняно невелику практику його застосування.

Тому питання цивільно-правових договорів, що укладаються у сфері митної справи України, є актуальними з теоретичної та практичної точок зору, а тому є усі підстави для спеціального дослідження цієї проблеми на базі як цивільно-правових норм і здобутків вітчизняної та зарубіжної цивілістики, так і положень чинного митного законодавства України.

Слід зазначити, що у вітчизняній літературі мали місце дослідження окремих аспектів діяльності суб'єктів митної справи, а також договірних відносин у цій сфері (науковий доробок І.О. Бондаренко, В.А. Васильєвої, Н.С. Золотнікової, О.А. Ланко, О.В. Литвинова, В.В. Науменка, II. Світлак


та ін.). Проте у жодній із праць згаданих авторів не розглядалися спеціально питання правової характеристики цивільно-правових договорів, що укладаються у сфері митної справи України.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до напрямку досліджень Одеської національної юридичної академії «Правові проблеми становлення та розвитку сучасної української держави» на 2001 - 2005 роки (державний реєстраційний номер 0101U001195).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є аналіз цивільно-правових договорів, що укладаються між суб'єктами митної справи України для реалізації ними своїх прав та законних інтересів у цій галузі, встановлення специфіки таких договорів, обумовленої публічним характером сфери їх застосування, визначення співвідношення договірного та нормативного регулювання цивільно-правових відносин, що виникають у сфері митної справи.

Для досягнення зазначеної мети основну увагу було приділено вирішенню таких задач:

дослідження ролі цивільно-правових норм у регулюванні суспільних відносин, що виникають у сфері митної справи;

окреслення кола цивільно-правових договорів, що укладаються суб'єктами митної справи, та узагальнення чинників, що обумовлюють специфіку цих договорів;

цивільно-правова характеристика кожного з видів договорів, що застосовуються у галузі митної справи України, з урахуванням вимог та обмежень, встановлених актами митного законодавства України;

аналіз та оцінка цивільного і митного законодавства з питань регулювання відносин, що виникають у зв'язку з укладенням та виконанням відповідних цивільно-правових договорів, дослідження впливу положень актів митного законодавства на їх зміст;

вироблення конкретних науково обґрунтованих пропозицій та рекомендацій, спрямованих на вдосконалення цивільного та митного законодавства, що регулює зазначені відносини.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины