Правове становище кредитних спілок в Україні



title:
Правове становище кредитних спілок в Україні
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід України до соціально-орієнтованої ринкової економіки і вихід із глибокої економічної кризи можливий при умові формування повноцінної фінансово-кредитної системи. Кризова ситуація вимагає пошуку різних форм соціального захисту населення. Поряд із державною підтримкою найбільш вразливих груп населення, необхідно поступово впроваджувати форми соціального захисту, що ґрунтуються на принципах добровільного страхування та взаємодопомоги. Саме останнім відповідає рух кредитних спілок, що займають важливе місце в розвитку небанківських інституцій України.

Фінансовий ринок України перебуває в стадії формування. Він ще не має всього різноманіття форм фінансових посередників, які є в розвинутих країнах. Існуючі в Україні фінансові установи – комерційні банки, страхові та інвестиційні компанії, довірчі товариства та ін. – не викликають особливої довіри і не задовольняють потреб у фінансових послугах. Особливо це стосується задоволення потреб населення. Найбільш потужні фінансові установи України – комерційні банки, надають перевагу обслуговуванню юридичних осіб і не хочуть надавати послуги фізичним особам через незначний розмір операцій. Комерційним банкам не вигідно приймати та обслуговувати дрібні вклади й надавати дрібні кредити. Ощадні послуги населенню надає Ощадний банк але він нараховує на вклади низькі відсотки, які часто навіть не перекривають інфляції. Надання позичок здійснюють ломбарди, але там, як правило, дуже кабальні для людей умови. Перелічені фінансові установи незадовільняють потреб населення на належному рівні. У зв’язку з цим кредитні спілки можуть успішно працювати на цьому ринку. Їм не треба шукати іншої ніші на фінансовому ринку України. В Україні кредитівка завжди була формою самоорганізації громадян. Люди не чекали, поки хтось про них подбає, а дбали самі про себе.

Тимчасове положення про кредитні спілки в Україні затверджене Указом Президента України 20 вересня 1993 року, а згодом і Закон України “Про кредитні спілки” від 20 грудня 2001 року № 2908 – ІІІ започаткували основи створення кредитної спілки. Можливість взяти позичку під значно нижчі проценти, ніж у банку, використавши її для започаткування  або розширення власної справи – це те, на що має право кожен член кредитної спілки, незалежно від його вкладу.

Відповідно до Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” кредитні спілки віднесено до окремої категорії фінансових установ парабанківської системи - кредитних, які, на відміну від інших парабанків, мають право залучати на основі ліцензії, виданої Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, кошти на депозити та розміщувати їх у фінансові кредити на власний ризик.

Отже, привабливість кредитних спілок серед фінансових установ грошового ринку полягає в тому, що вони виконують дві базові банківські операції - акумулювання грошових коштів і розміщення їх у кредити, і одночасно функціонують на кооперативних засадах, які є демократичними і гуманними.

Кредитні спілки започаткували також вигідний для населення вид споживчого кредиту – купівлю товарів на виплату (розстрочку). Зараз такий вид кредиту впровадили й українські банки.

Розвиток кооперативного руху пов’язаний з певними проблемами. Основні з них – це нагромадження практичного досвіду створення та роботи кредитних спілок, вдосконалення законодавчої бази щодо фінансових аспектів діяльності кредитної спілки, налагодження відносин із міжнародними організаціями.

Сьогодні особливо актуальним і потрібним є завдання висвітлити і обґрунтувати потенційні можливості кредитних спілок у накопиченні заощаджень домашніх господарств та їх спрямуванні на фінансову підтримку населення та дрібного бізнесу.

З відродженням кредитно-кооперативного руху в Україні кредитні спілки зможуть виконувати своє головне завдання – служити народу України. Саме тому, на нашу думку, потрібен детальний аналіз законодавства, практики його застосування та рівень врахування теоретичних положень, принципів теорії права у сфері фінансового та кооперативного права.

На сьогоднішній день фахівцями Національної асоціації кредитних спілок України відпрацьовано основні технології проведення фінансових операцій, які можуть здійснювати кредитні спілки. Уже вироблено певні операційні стандарти й механізми. При цьому існує ще ряд проблем, які вже протягом декількох років не можуть вирішити законодавці. З цієї позиції визріла необхідність дослідити юридичну природу кредитної спілки, її характерні риси й особливості. Цього вимагає стан соціально-економічного розвитку суспільства, а також практика застосування законодавства, що регулює діяльність кредитних спілок. Також більш чіткого вирішення вимагають питання державного нагляду та підтримки кредитної спілки.

Актуальність теми дослідження підтверджується і ступенем її нерозкритості. На даний час фактично немає жодної фундаментальної монографії на тему правового становища кредитних спілок.

Певні питання даної теми висвітлюються у роботах В.Б. Авер’янова, С.С. Акманова, Г.А. Аксєньонка, С.С. Алексєєва, В.І. Андрейцева, О. Аристархова, М.А. Ащєулова, О.М. Бандурки, З.С. Бєляєвої, О.П. Снігерьова, В.П. Бітяка, А.С. Васильєва, А.Ф. Волобуєва, Л.К. Воронової, Н.П. Матюхіної, В.В. Гончаренка, В.К. Гуревського, В.К. Шкарупи, А.Т. Комзюка, М.П. Кучерявенька, І.І. Лукашова, В.Л. Мунтяна, О. Орлюк, В.М. Трубнікова, О.І. Остапенка, О.Ф. Долженкова, О.О. Погрібного, В.П. Пєткова, В.І. Семчика, В.Г. Лукашевича, О.В.Сергійка, Р.А. Слав’юка, Н.І. Титової, О.М. Литвака, М.В. Салтевського, О. Фарат, В.І. Федоровича, О.Г. Фролової, В.В. Цвєткова, М.А. Швайки, Ю.С. Шемшученка, які стали фундаментальною базою для подальшого дослідження питань, що розглядаються.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до напрямків досліджень Одеського юридичного інституту Національного університету внутрішніх справ “Роль та місце органів внутрішніх справ у розбудові демократичної правової держави”, тема дисертації безпосередньо пов’язана з планом науково-дослідницької роботи кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності ОВС за темою “Захист прав і свобод громадян в діяльності правоохоронний органів України”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины