ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ (ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ)



title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ (ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ)
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Ефективність діяльності контрольних органів прямо пропорційно залежить не лише від професіоналізму і компетентності посадових осіб, але і від належного здійснення фінансового контролю.

         В Україні вживаються різноманітні заходи для створення ефективного механізму фінансового контролю, для забезпечення яких прийнято систему законів та підзаконних нормативно-правових актів. На жаль, єдиних вимог до дій органів фінансового контролю та порядку проведення ними контрольних заходів так і не вироблено.

         Впорядкована, злагоджена і здійснювана у відповідному порядку контрольна діяльність як підвищує відповідальність посадових осіб органів фінансового контролю, так і допомагає у боротьбі з бюрократизмом і гарантує захист прав підконтрольних суб’єктів. Всі ці вимоги фінансового контролю забезпечуються через процесуальну форму його проведення.

Контрольно-процесуальна форма представляє собою відповідну структуру та сукупність вимог, в рамках яких здійснюються контрольні дії. Оскільки мета контролю є загальною для органів фінансового контролю, то, відповідно, можна говорити і про єдині етапи, стадії, які будуть покладені в основу її реалізації. В даному випадку йдеться про вироблення єдиних положень процесу фінансового контролю для всіх органів, які його здійснюють, не виключаючи властиві кожному органу особливості контрольної діяльності, що закріплені у нормативно-правових актах.

         На жаль, питанню дослідження процесу фінансового контролю вченими приділялося мало уваги, йому присвячені поодинокі наукові праці, в яких розглядаються окремі його аспекти.

Важливою теоретичною базою для з’ясування процесуального характеру контролю, порядку його проведення стали праці вітчизняних та зарубіжних вчених: В.М. Горшеньова, О.Г. Лук’янової, В.Й. Лучина, П.Є. Недбайла, О.В. Фатхутдінової, І.Б.Шахова, Л.К. Царьової,  М.Т. Білухи, І.А. Белобжецького та інших.

Важливу роль для з’ясування основних теоретичних питань фінансового контролю відіграли праці відомих вчених юристів-фінансистів: О.М. Горбунової, О.Ю.Грачової, Л.К. Воронової, М.В. Карасьової, М.П. Кучерявенка, П.С.Пацурківського, Л.А. Савченко,  Н.І. Хімічевої та інших.

   Однак нині залишається ще багато дискусійних та практично не вирішених питань, що стосуються поняття процесу фінансового контролю, його правового регулювання, визначення ознак, стадій, гарантій. Саме це і зумовлює актуальність обраної теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи обрана з урахуванням тих заходів, що проводяться в Україні з метою приведення фінансового контролю до єдиних норм і правил для створення дієвого механізму протидії правопорушенням і зловживанням у сфері фінансової діяльності держави.

Цей напрям дослідження пов’язаний з Указом Президента України “Про заходи щодо підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи” від 27 серпня 2000 року, наказом Головного контрольно-ревізійного управління України від 9 серпня 2002 року, яким затверджено Стандарти державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна.

         Дисертація виконана в межах науково-дослідної проблематики кафедри фінансового права Національної академії державної податкової служби України (номери державної реєстрації 0102U000477, 0105U001247), де автор є одним із виконавців, та затверджена Вченою радою Академії 17 березня 2004 року (протокол № 7).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины