ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ



title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Зі зростанням ролі податків у формуванні доходної частини державного бюджету виникла необхідність у теоретичному дослідженні основних категорій фінансового права в цілому й податкового права, зокрема. Однією з них є податковий контроль, що охоплює своїм впливом суспільні відносини, які виникають у такій пріоритетній для держави сфері діяльності, як податкова.

Актуальність теми дослідження визначається наступними аспектами. По-перше, одним із проявів скрутного становища української економіки є розвиток її “тіньового” сектора і як наслідок – надзвичайно поширена неретельність платників податків. Правова наука може запропонувати юридичні заходи, використання яких деякою мірою сприяло б належній організації виконання платниками своїх податкових обов'язків (економічний аспект).

По-друге, на нинішньому етапі розвитку Української держави стан виконання платниками податкових обов'язків залишається на низькому рівні, що в цілому негативно позначається на якості виконання державою своїх завдань і функцій. У зв'язку з цим створення і вдосконалення механізму, спрямованого на попередження і припинення фактів неналежного ставлення платників до сплати податків та зборів, а не проста реєстрація їх негативних результатів, має велике значення для нормалізації політичної ситуації в країні (державно-політичний аспект).

По-третє, у судовій практиці нерідко виникають спори, пов'язані із застосуванням норм податкового законодавства. З метою вироблення рекомендацій по застосуванню законодавства, що регламентує порядок реалізації прав та обов'язків контролюючими органами й платниками податків, і накреслення напрямків подальшого вдосконалення контрольної діяльності у сфері оподаткування виникає нагальна потреба поглибленого вивчення судової практики (правозастосовчий аспект).

Виходячи зі змісту зазначених вище обставин, необхідно оцінити досягнення, отримані на сьогодні фінансово-правовою доктриною, дослідити організацію і проведення фінансового контролю за процесом формування грошових фондів держави. На теперішній час багато теоретичних положень із цих питань або втратили своє значення у зв'язку з відходом держави від адміністративно-командних методів формування її грошових фондів, або вимагають уточнення й розвитку з причини ускладнення змісту її фінансової діяльності і якісного відновлення відносин, у процесі реалізації яких відбувається поповнення доходної частини Державного та місцевих бюджетів.

При написанні цієї дисертаційної роботи були вивчені праці фахівців у галузі як права, так і економіки, які ще за радянських часів зробили вагомий внесок у розробку ідей правового регулювання контрольної діяльності. Авторка спиралася на труди таких відомих учених, як Г.В. Атаманчук, Д.М. Бахрах, І.Л. Бачило, І.А. Бєлобжецький, В.В. Бурцев, Е.О. Вознесенський, М.Й. Климко, Н.О. Ковальова, Є.О. Кочерін, Б.М.Лазарєв, О.Є. Луньов, М.С. Студенікіна, О.В. Шоріна, С.О. Шохін, Ц.А. Ямпольська та інші.

На сучасному етапі окремі аспекти податкового контролю порушували А.В. Бризгалін, Л.К. Воронова, Г.А. Гаджієв, О.М. Горбунова, О.С. Горлова, О.Ю. Грачова, Т.А. Гусєва, М.В. Карасьова, Ю.Ф. Кваша, М.В. Кустова, І.І. Кучеров, І.М. Корнієнко, М.П. Кучерявенко, Т.Є. Кушнарьова, О.А. Лукашев, О.А. Ногіна, І.А. Орєшкін, І.Р. Пайзулаєв, С.Г. Пепеляєв, Г.В. Петрова, О.В. Поролло, Л.А. Савченко, О.Ю. Судаков, Н.І. Хімічева, О.С. Шаров, О.Т. Щербинін та ін.

Важливе значення для поданої роботи мали наукові дослідження теоретиків права: М.Г. Александрова, С.С. Алексєєва, С.Н. Братуся, В.М.Горшеньова, О.С. Йоффе, М.П. Каревої, Ю.М. Козлова, С.Ф. Кечек’яна, В.М. Манохіна, Ю.К. Толстого, Р.Й. Халфіної,            М.Д. Шаргородського, І.Б.Шахова, Л.С. Явича та ін.

Результати, отримані науковцями, становлять підґрунтя дисертаційного дослідження. Але з розвитком наукової думки й законодавства виникають нові актуальні проблеми стосовно організації та здійснення податкового контролю насамперед органами державної податкової служби України, які несуть на собі основне навантаження щодо підтримки правопорядку у сфері оподаткування. Достатньо зауважити, що від ефективності діяльності цих органів в значній мірі  залежить безперебійність процесу формування більшості доходів Державного й місцевих бюджетів. Більшість із таких проблем або взагалі раніше не досліджувалися, або розглядалися в рамках системи органів державного фінансового контролю. У спеціальній літературі вагома роль відводиться, як правило, реалізації податковими органами окремих повноважень, причому без спроби узагальнити масив тих законодавчих і нормативних актів, що впливають на характеристику їх правового статусу як чинника організаційного забезпечення контрольної діяльності на сучасному етапі розвитку держави. Продовжують існувати й наукові думки, що мають дискусійний характер, а значить, вимагають додаткового обговорення. У єдності ж зазначені аспекти й визначають актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема даного дисертаційного дослідження затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого 25 травня 2001 р. (протокол №10). Дисертація виконана згідно з цільовою комплексною програмою “Права людини і проблеми становлення організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування” № 0186.0.070865.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины