Контрольне провадження в діяльності податкової міліції



title:
Контрольне провадження в діяльності податкової міліції
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Економічна реформа в Україні, розбудова соціально орієнтованої змішаної економіки не послабила, а, навпаки, загострила процеси боротьби з економічними правопорушеннями. Нестабільність і недосконалість податкової системи є головною причиною як зростання економічної злочинності в цілому, так і правопорушень у сфері оподаткування зокрема.

Світовий досвід і практика господарювання показують, що для забезпечення своєчасного й повного надходження платежів, і, особливо в сучасний період існування незалежної держави з перехідною економікою, нагальною постає потреба у створенні налагодженого механізму фінансово-податкового контролю. Функціонування спеціально створених органів державної податкової служби України, зокрема, податкової міліції, заслуговує на особливу увагу у зв’язку із здійсненням нею контролю за дотриманням суб’єктами підприємницької діяльності податкового законодавства, що прямо вказано ст.19  Закону України „Про державну податкову службу в Україні”, та наявністю повноважень щодо застосування примусу до порушників.

Загальні правові засади контролю, визначені Конституцією України, знаходять своє подальше закріплення у спеціальних законах та інших нормативно-правових актах. Але окремі процедури контрольної діяльності, як і контрольне провадження в цілому, ще недостатньо врегульовані нормами права, що негативно впливає на ефективність діяльності органів державної податкової служби, особливо податкової міліції.

Свій внесок у розробку теоретичних основ контролю зробили В.М. Горшеньов, Н.Г.Саліщева, М.С. Студенікіна, В.І. Туровцев, І.Б. Шахов та інші. Їх наукові розробки актуальні й нині. Розробці проблеми державного контролю в Україні приділяють увагу вчені, предмет дослідження яких складають методологічні основи адміністративно-правового регулювання, становлення і розвиток правовідносин у сфері державного управління, державного контролю:          В.Б. Авер’янов, О.Ф. Андрійко, Ю.П. Битяк, В.М. Гаращук, В.С. Васильєв, Н.Р. Нижник,                А.О. Селіванов, М.М. Тищенко, В.В. Цвєтков та інші. Методологію фінансових, податкових правовідносин розробляли і продовжують розробляти Л.К. Воронова, Н.В. Воротіна,                        С.Т. Кадькаленко, М.П. Кучерявенко, Л.А. Савченко, П.С. Пацурківський, Н.Ю. Пришва та інші. Значний вклад у дослідження проблем адміністративно-юрисдикційної діяльності правоохоронних органів внесли вчені О.М. Бандурка, Д.М. Бахрах, В.Т. Білоус, І.Л. Бородін, І.П. Голосніченко,    Є.В. Додін, М.М. Дорогих, Р.А.Калюжний, Л.В. Коваль, А.Т. Комзюк,  А.П. Клюшніченко,              О.В. Негодченко, О.І. Остапенко, В.К. Шкарупа, О.Н. Ярмиш. Питання організації та діяльності органів державної податкової служби розглядалися в роботах В.І. Полюховича,  А.В. Роздайбіди,  Т.В. Сараскіної та інших науковців.

Незважаючи на безумовну значимість робіт вчених, у них функціонування органів податкової служби розглядалось в основному через призму загальних проблем адміністративного та фінансового права, основна увага приділялась саме податкам і податковій системі, організації діяльності державної податкової служби. Наукові дослідження стосовно змісту контролю, місця контрольного провадження в діяльності податкової міліції фактично на цей час відсутні.

Таким чином, недостатність у розробках на теоретичному рівні, наявність правових проблем, а також, у зв’язку з цим, необхідність проведення комплексного адміністративно-правового дослідження проблеми контрольного провадження в діяльності податкової міліції обумовили вибір теми дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота здійснена на виконання приписів Указу Президента України “Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян” від 18.02.02 р. (п.1); відповідно до Розділу ІV Тематики пріоритетних напрямків дисертаційних досліджень на 2002 – 2005 роки, затвердженої наказом МВС України від 30 червня 2002 р. №635; Розділів 1, 2 Пріоритетних напрямків наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ на період 2004 – 2009 р.р., затверджених наказом МВС України №755 від 05.07.2004р.;  планів наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ МВС України (п.3.1. Перспективних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на період 2000 – 2005 р.р.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины